AMD, daha şimdiden iki nesil sonraki Zen 7 işlemcileri için çalışıyor

Tüm gözler AMD'nin Zen 5 işlemcilerinin üzerine yoğunlaşmışken, şirketin Zen 6 ve hatta Zen 7 için çalışmalarak başladığını duymak herhalde herkesi heyecanlandıracaktır.

AMD, daha şimdiden iki nesil sonraki Zen 7 işlemcileri için çalışıyor

AMD şimdiden yeni nesil Zen 5 CPU’lardan iki nesil sonra gelecek olan Zen 7 işlemcileri üzerinde çalışıyor. Gelecek nesillere yönelik bir işlemci ailesi için geliştirme çalışmalarının şimdiden başladığını duymak heyecan verici olabilir, ancak şu anda Zen 7 tasarımının sadece ilk aşamalarında olduğunu belirtmekte fayda var.

VideoCardz’ın bildirdiği üzere, AMD’nin Zen 5 Teknoloji Günü’nde AMD’nin CTO’su Mark Papermaster bu açıklamayı yaptı ve yönetici, ilk kez Zen 6’nın Ryzen 9000’in (Zen 5) halefi nesil olacağını da kamuoyuna açıkladı. Ne yazık ki Zen 6 işlemcilerin ne zaman sunulacağına dair bir zaman aralığı verilmedi ve tahmin edebileceğiniz gibi Zen 7 hakkında da böyle bir bilgi yok.

Doğal olarak, Zen 5 Teknoloji Günü çoğunlukla Zen 5 ile ilgiliydi ve ilk dört modeliyle piyasaya çıkmak üzere olan Ryzen 9000 CPU’lar hakkında bazı yeni bilgiler verildi. Bunlar arasında çıkış tarihinin 31 Temmuz olarak doğrulanması, Zen 5 için yeni bir hız aşırtma özelliği ve Ryzen 9700X’in nasıl performans göstereceğine dair yeni ayrıntılar yer alıyor ve CPU, gerçekten beklendiği gibi oldukça güçlü gözüküyor.

AMD’nin tipik ürün çıkış düzenine bakarsak, Ryzen 9000’i takip eden Zen 6 işlemcilerin muhtemelen 2026’nın ortalarında veya 2. çeyreğin sonlarında piyasaya sürüleceği, dolayısıyla da Zen 7, 2028’in 2. çeyreğinin başında gelebileceği tahmin edilebilir. Elbette şimdilik bu tarihler sadece birer tahminden oluşuyor ancak bundan çok farklı olmayacaklarını bekliyoruz.