Dünyadaki küresel ısınmanın doğru ölçümü, bilim insanlarının analizleri için çok büyük önem taşıyor. Bu sırada bilim insanları çok farkında olmadığımız bir karbondioksit kaynağına da gözlerini diktiler: Ormanlar.
Ormanları her ne kadar oksijen kaynağı olarak biliyorsak da, ormanlar aynı zamanda günün belli saatlerinde karbondioksit de üretiyorlar. Bu karbondioksit elbette daha sonra oksijen üretmek için tekrar kullanılıyor ancak bilim insanları dünyanın dev ormanlarının ne kadar karbondioksit ürettiğini ve bunun ne kadarını besin olarak tekrar tükettiğini anlamaya çalışıyorlar.
bu araştırmayı tek bir ağaç üzerinden laboratuvar şartlarında gerçekleştirmek de mümkün ancak laboratuvar dışında, gerçek şartlardaki etkisini tahmin etmek kolay değil. Bu nedenle geçtiğimiz aylarda Sibirya'nın dev ormanlarının ortasına 300 metrelik dev bir kule dikildi. Eyfel Kulesi'nden daha yüksek olan bu kule, çok geniş bir bölgedeki karbondioksit ölçümlerini sağlıklı yapmaya yardımcı oluyor.
Şimdi aynı kuleden Brezilya'daki Amazon Ormanları'nın ortasına da dikiliyor. Böylece Amazon Ormanları'nın çok önemli bir kısmındaki karbondioksit ölçümleri ve bu karbondioksit tabakasının ne kadar yükseldiği, rüzgarlar veya yağmurlar ile nasıl etkilendiği gibi veriler dikkatle incelenecek.