Amazon'un, ChatGPT'ye benzer bir şekilde çalışacak olan "Metis" kod adlı kendi yapay zeka sohbet robotu üzerinde çalıştığı bildirildi.
Projeye yakın kişilerle konuştuğunu belirten Business Insider'a göre, yeni platforma bir web tarayıcısı üzerinden erişilebilecek. Bu kişiler ayrıca chatbot'un potansiyel yeteneklerini ortaya koyan dahili bir belgeyi de incelediklerini iddia ediyor. Sohbet robotu sorulara "konuşma tarzında" metin yanıtları verecek, kaynaklara bağlantılar sunacak, takip soruları önerecek ve hatta görseller oluşturacak.
Şu anda Metis'in diğer üretken yapay zekalar gibi çalışıyor ama kısa süre sonra işler değişecek gibi görünüyor. Öyle ki Şirket "retrieval-augmented generation" ya da kısaca RAG olarak adlandırılan bir teknik kullanmak istiyor. Bu teknik, Metis'e orijinal eğitim verilerinin dışında bilgi alma yeteneği kazandırıyor ve böylece yapay zekaya rakiplerine karşı büyük bir avantaj sağlıyor.
Buna karşılık ChatGPT, bir kullanıcı bir komut girdiğinde bir veri havuzuna erişerek çalışıyor, ancak bu havuzun hizmetin modelleri arasında farklılık gösteren bir son tarihi var. Örneğin, GPT-4 Turbo'nun bitiş tarihi Aralık 2023. Yani 2024'ten bugüne kadar olan hiçbir şeyden haberdar değil.
Business Insider'ın raporu yayınlandığı tarihte Amazon'un RAG'yi uygulamaya koyup koymadığı bilinmiyor. Bununla birlikte Metis'in bir "yapay zeka asistanı" olarak da işlev görmesi planlanıyor. Yapılan açıklamaya bakılırsa, hizmet karmaşık görevleri otomatikleştiren ve yerine getiren bir tür akıllı ev asistanı olarak işlev görecek. Buna ışıkları açmak, tatil programları yapmak ve uçuş rezervasyonu yapmak da dahil ancak bunlarla sınırlı değil.
Rapor, Metis'e güç veren teknolojinin bir kısmını açığa çıkarıyor. Yapay zeka, Amazon'un "halka açık Titan"ının daha iyi bir versiyonu olması beklenen Olympus adlı yeni bir dahili yapay zeka modeli üzerinde çalışıyor. Şirket, geliştirmeye yardımcı olması için Alexa ekibinden insanları bile getirmiş durumda.
Yapay zekalı sohbet robotuna yönelik yaklaşımlar şirketin farklı bölümleri arasında değişiklik gösteriyor. Amazon CEO'su Andy Jassy, geliştirme sürecine doğrudan dahil olduğu ve ekibin ilerlemesini sık sık gözden geçirdiği için projeyle çok ilgili görünüyor. Ancak diğerleri görünüşe göre daha az hevesli. Öyle ki kaynaklardan biri Business Insider'a, şirketin bu işe çok geç girdiğini düşündüklerini söylüyor.