Alzheimer hastalarında anıları geri getirmek mümkün olabilir

Araştırmacılar Alzheimer hastalarında unutulan anıları tekrar geri getirmenin bir yolunu bulmuş olabilir.

Alzheimer hastalarında anıları geri getirmek mümkün olabilir

Araştırmacıların bulduğu yeni bir bileşik, gerçek bir Alzheimer tedavisi için ilk adım olabilir. Söylenene göre bu yeni yeni bileşik, Alzheimer’dan etkilenen hastaların hafızasını “tekrar açabiliyor.

Alzheimer ile ilgili araştırmalar devam ederken, hastalık hakkında giderek daha fazla şey öğreniyoruz. Hafıza kaybına sebep olan beyindeki plaka, hastalıkla ilişkilendirilse de aslında Alzheimer’ın bir nedeni değildir. Bilim insanları, bunun yalnızca bir semptom olduğunu ve dolayısıyla tedavi edebileceğimiz bir şey olduğunu düşünüyor.

Bu yüzden araştırmacılar, beyinleri plaktan etkilenen hastaların anılarını geri getirebilecek bir Alzheimer tedavisi geliştirmenin yollarını arıyorlar. Plakayı çıkarmaya çalışmanın bir yolu, esas olarak plağı “patlatarak” uzaklaştıran lecanemab ve aducanumab gibi ilaçları kullanmaktır.

Bu, beyindeki plakayı ortadan kaldırarak Alzheimer hastalarında görülen bilişsel gerilemeyi büyük ölçüde yavaşlatır. Ancak bu ilaçlar, beynin devrelerindeki ve mekanizmalarındaki değişiklikleri düzeltmez. Bu nedenle araştırmacılar bunun yerine gama salınımları gibi başka yöntemleri inceliyorlar.

Araştırmacılar, bu yüksek frekanslı beyin dalgalarını artırmaya odaklanarak, beyninin o kısmında bir miktar gerileme görmeye başlayan hastaların hafızasını yeniden etkinleştirebilecek bir Alzheimer tedavisi oluşturma yolunda büyük bir adım atabildiklerini keşfettiler. Bu çalışmada, beynin dışındaki yerine içindeki dalgaların artırılması gerekiyordu ve bu denemeler, şimdilik oldukça etkileyici sonuçlar vermiş gibi görünüyor. Elbette şu anda piyasada bu tedavinin bir benzeri bulunmuyor ve bulguların tamamen kesinleşebilmesi için çok daha fazla çalışma yapılması gerekiyor.

Yine de bu gelişmeler, Alzheimer hastalığına ve hastalığın dünya çapında sebep olduğu büyük sorunlara ve kayıplara karşı büyük bir adım olarak öne çıkıyor. Araştırmacılar, bulgularını PNAS dergisinde yayınladılar.