Alfabenin kaybolan harfi: Nereye gitti bu 27. harf?

Bir TikTok yayıncısı, İngilizce'de aslında 26 değil, 27 harf olduğunu iddia etti ve bunu kanıtladı. Peki kimsenin bilmediği bu harf neydi, nereden geldi ve nasıl kayboldu?

Alfabenin kaybolan harfi: Nereye gitti bu 27. harf?

Bir TikTok kullanıcısı, dünyada çok az insanın bildiği bir detayı, ansiklopedilerin tozlu sayfalarından çıkararak modern dünyaya hatırlattı. @zachdfilms3 isimli kullanıcının iddiasın göre İngiliz alfabesinde aslında 26 değil, 27 harf bulunuyor.

Videoya göre İngiliz alfabesinde Z harfinden sonra 27. harf olarak, "&" ile gösterilen "ve işareti" bulunuyor ve bu işaret orijinal İngiliz alfabesinin bir parçası. Sadece artık insanlara bu detay öğretilmiyor.

zachdfilms3'in açıklamasına göre eskiden alfabeyi okurken, öğrencilerin Z'den sonra sadece 've' demelerine izin verilmiyordu. Bunun yerine, sembolden önce 'per se' diyerek sembolü ayırt etmeleri öğretildi. Yani alfabe ...Q R S T U V W X Y Z & olarak devam ediyordu ve son sembol 'ampersand' olarak okunuyordu.

Britannica'ya göre, bu harf çocuklara öğretilen tekerlemelerde de kullanılıyordu. Ancak 19. Yüzyılın sonlarına gelindiğinde, ampersand kullanılmaya kullanılmaya alfabeden düşmüştü.

Dünya çapında kabul görmüş bir işaret

Yine de bugün & işareti İngilizce'de sıkça kullanılırken, dünya çapında da "ve" sembolü olarak kabul edilmiş şekilde hayatına devam ediyor. Ayrıca matematikte de yine mantık işlem operatörü olarak "ve" anlamına geliyor. Yani çok da unutulmuş değil...