Veri toplamaya yönelik This is Your Digital Life uygulamasını geliştiren Cambridge Üniversitesi akademisyeni Aleksandr Kogan, BBC Radio 4 ile yaptığı bir röportajda Facebook ve Cambridge Analytica tarafından günah keçisi ilan edildiğini söyledi.
Facebook'un gizlilik ilkelerini çiğnediğinin farkında olmadığını söyleyen Kogan, sunulan hizmetin şartlar ve kanunlar çerçevesinde olduğu konusunda Cambridge Analytica'nın onayını aldığını söylüyor. Kogan, buldukları veri modelinin kişi bazında pek isabetli olmadığını, Cambridge Analytica'nın politik kampanyalar için seçmen hedeflemeye yönelik "sihir" sattığını söylüyor.
Kogan, verilerinin seçim sonuçlarını etkilemek üzere kullanılması halinde "berbat" hissedeceğini ve fikirlerinin Trump ile uyuşmadığını belirtiyor.
Zuckerberg Sessizliğini Bozdu
Facebook'un CEO'su Mark Zuckerberg, yaptığı açıklamada yaşanan veri sızıntısıyla ilgili platformda değişiklik yapacaklarının sözünü verdi. Firma bunun için önce büyük miktarda veriye ulaşabilen veya ulaşmış olan tüm uygulamaları inceleme altına alacak. Facebook, kullanıcının üç aydır kullanmadığı bir uygulamanın ulaşabileceği veri miktarını da kısıtlayacağını, bu süreden sonra uygulamanın sadece isim, profil fotoğrafı ve eposta adresine ulaşabileceğini belirtiyor.
Değişiklikler yerinde görünse de sızan verilerle ilgili tatmin edici bir açıklama yapılmamış olması ve bu yaşananların tüm dünyayı etkileyecek politik sonuçlara yol açmış olma olasılığı, endişe verici.