Tüm dünyada yeniden yapılanmasını tamamlayan Alcatel-Lucent Teletaş'ın Şubat ayında göreve başlayan yönetim kurulu başkanı Ali Kançal firmanın durumunu ve global krizin etkilerini değerlendirdi. Sunumuna 2008 mali yılını değerlendirerek başlayan Kançal, Alcatel-Lucent Teletaş'ın yurtiçi ve yurtdışı başarılarından bahsetti, 2009 beklentilerini açıkladı ve yeni kurumsal stratejiyi özetledi.
Alcatel-Lucent'ın dünya çapında 2008 yılı gelirleri 17 milyar avro, brüt kârı 5,8 milyar avro ve faaliyet kârı 466 milyon avro oldu. Şirket, genişbant erişim, optik ve CDMA alanında pazar liderliğini yakalarken, IP/MPLS servis yönlendirmede ikinci sırada, GSM/GPRS/EDGE Radyo Erişim Şebekeleri ve W-CDMA alanında ise üçüncü sırada yer aldı. Alcatel-Lucent Türkiye ve Azerbaycan bölgesinde 2008 yılı toplam satış gelirleri yaklaşık yüzde 15 oranında artarak 319 milyon TL'ye ulaştı. Bu dönemde faaliyet kârı 13,1 milyon TL, vergi sonrası net kârı ise 6,6 milyon TL olarak gerçekleşti.
Kançal, 2008'in önemli projelerini Türk Telekom, Turkcell, Avea ve Azerbaycan müşterileri için gerçekleştirdiklerini söyledi. Bu projeler içinde Türk Telekom Kırsal Dönüşüm projesi ilk sıraya yerleşti. Türk Telekom için ayrıca IP/MPLS, DSL, R/L altyapı ve NG SDH projeleri gerçekleşti. Turkcell TAN anlaşması ile Avea ve Türk Telekom numara taşınabilirlik projeleri de Alcatel-Lucent'ın 2008 başarıları arasında yer aldı. Azerbaycan'da ise Delta Telecom ve Bakcell firmalarıyla IP ve mobil iletişim alanlarında kayda değer anlaşmalara imza atıldı.
Kançal, sunumunda, Alcatel-Lucent Teletaş'ın uluslararası destek ve Ar-Ge merkezine de değindi. Bu merkezde yer alan 379 kişilik uzman kadro, IP, DSL, Optik, IPTV, NGN, IMS, FemTo, 3N gibi teknolojilerde yurtdışı projelere destek veriyor. Bu projelerden, 2008 yılında şirkete 22 milyon avroluk gelir sağlandı. Bu kadroda yer alan 138 kişilik Tiger ekibi, 2008 yılında 54 ülkede 66 farklı projede görev alırken, 136 kişilik teknik destek operasyon merkezi, 160 farklı telekom operatörünün toplam 8.800 problemini uzaktan şebekelerine erişerek ya da yerinde müdahale ederek çözdü. 105 kişilik Ar-Ge kadrosu ise FemTo Cell şebeke denetim ve yönetim sistemi, SurePay ödeme sistemleri, DSL erişim, Akıllı Ev Yönetimi ve Şebeke Analizi konularında geliştirme faaliyetlerinde bulunuyor.
Kançal, 2009 beklentilerini şu şekilde özetledi: "Sektörde WiMAX, MVNO ve şehiriçi telefon hizmetleri lisanslarının verilmesini, ayrıca FTTx regülasyonunun tamamlanmasını bekliyoruz. 2009'da 3N şebekelerinin devreye girmesiyle son kullanıcılara yönelik mobil genişbant hizmetleri yaygınlaşacak. Sabit hatlarda ilk erişim noktası aboneye yaklaştırılarak, ADSL2+, VDSL, FTTx gibi teknolojilerle yüksek hızlı sabit genişbant yaygınlık kazanacak. WiMAX uygulamalarıyla sabit hatların ulaşamadığı alanlara genişbant hizmeti götürülecek. Wi-Fi yatırımları yaygınlaşacak. Son kullanıcılar, aldıkları hizmetleri, abonesi oldukları servis sağlayıcılardan ve mekandan bağımsız olarak kesintisiz alma tecrübesini yaşayacaklar. Yeni nesil şebekeler için altyapı yatırımları da artarak devam edecek."
Alcatel'in yeni stratejisi ne olacak?
Kançal, sunumunun son bölümünde, Alcatel-Lucent'ın yeni stratejisi hakkında şunları belirtti: "Son kullanıcılar, kurumlar ve servis sağlayıcılar için web deneyimini geliştirmek istiyoruz. Bell Laboratuvarları ile benzersiz bir teknoloji geliştirme yeteneğine sahibiz. 130'dan fazla ülkedeki müşterilerimizle güvene dayalı, uzun vadeli ilişkilerimiz var. Sabit ve mobil genişbant, uçtan uca IP şebekeleri ve karmaşık entegrasyon projelerinde çok önemli tecrübelere sahibiz.
Amacımız, bu avantajlarımızı kullanarak son kullanıcı, servis sağlayıcı ve içerik sağlayıcı taraflarında katma değer sağlamak. Hedeflediğimiz stratejik dönüşümü gerçekleştirmek için üç pazara (servis sağlayıcılar, kurumlar ve dikey pazarlar) ve dört temel yatırım alanına (IP, Optik, Mobil ve Sabit Genişbant ve Uygulamalar) odaklanacağız."