Alan Adı Sorgulamadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Başka kimsede olmayan mükemmel bir alan adı arıyorsanız, alan adı sorgulama araçları bu süreçte size yardımcı olabilir.

Alan Adı Sorgulamadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Başka kimsede olmayan mükemmel bir alan adı arıyorsanız, alan adı sorgulama araçları bu süreçte size yardımcı olabilir. Bu hizmet, istediğiniz alan adının hala kullanılabilir olup olmadığını hızlı bir şekilde gösterir. Ancak, istediğiniz alan adı zaten birine aitse ya da bu alan adını satın almak istiyorsanız, alan adının sahibini bulmanız gerekir.

Tüm bu süreç kafanızı karıştırıyorsa ve domain kavramı ile daha önceden tanışmadıysanız, öncelikle domain ile ilgili bazı kavramları bilmeniz gerekir.

Domain Nedir?

Her internet sitesine, noktalarla ayrılmış sayısal bir kod olan bir IP adresi ile ulaşılabilir. İnternet kullanıcılarının bu karmaşık sayısal kodu hatırlama zorunluluğunu ortadan kaldırmak amacıyla kullanılan alan adları, bir internet adresi için benzersiz bir isimdir.

Örneğin, Google'a ulşamak istiyorsanız, 142.250.185.227 adresini adres çubuğunuza girerseniz, Google web sitesine gelirsiniz.

Tüm alan adları ve IP adresleri, DNS olarak kısaltılan Domain Name System’in bir parçasıdır. Ad sunucusu, alan adlarının ilgili IP adreslerine dönüştürülmesi işlemi için merkezi bir öneme sahiptir. Bu ad sunucuları, web tarayıcıları ile web sitelerinin barındığı sunucular arasında bir aracı rolü üstlenir.

Bir kullanıcı adres çubuğuna bir alan adı girdiğinde, tarayıcı ilgili ad sunucusuna bir istek gönderir, bu da daha sonra istenen web sitesini barındıran sunucunun IP adresini döndürür. Ad sunucusu olmasa, bir web tarayıcısının bir alan adını bir IP adresine çevirmesi ve ilgili sunucuya bağlantı kurması mümkün olmazdı.

Bu nedenle, ad sunucusu Alan Adı Sisteminin (DNS) merkezi bir bileşenidir ve internet üzerindeki web sitelerinin erişilebilirliğinin sağlanmasında önemli bir rol oynar.

Alan Adının Yapısı

Bir alan adı yapı olarak birkaç bölümden oluşur ve sağdan sola doğru okunur. Bir alan adının yapısı, aşağıdakilerden oluşan hiyerarşik bir yapı izler:

  • Üst Düzey Alan Adı (TLD)
  • İkinci Seviye Alan Adı (SLD)
  • Üçüncü Seviye Alan Adı / Subdomain

Bir alan adının tam ve eksiksiz olarak tanımlanması için genellikle alt alan adıyla başlayıp TLD ile biten tüm hiyerarşik seviyeleri ters sırayla içeren Fully Qualified Domain Name (FQDN) terimi kullanılır.

FQDN, bir ağdaki belirli bir bilgisayar sisteminin tam alan adıdır. İnternet veya dahili bir ağ üzerindeki bir bilgisayarı veya ağ cihazını benzersiz bir şekilde tanımlamak için kullanılır. FQDN'nin benzersiz olması önemlidir, aksi takdirde farklı sistemler arasındaki iletişimde çakışmalar olabilir.

FQDN, alan adları hiyerarşisini bilen ve aradığı alan adının doğru IP adresini döndürmek için kök sunucunun IP adresini kullanan bir ad sunucusu tarafından çözümlenir. Kök sunucu DNS hiyerarşisinin başlangıç noktasıdır ve üst düzey alan adları (TLD'ler) ve bunların ad sunucuları hakkında bilgi içerir.

Bir Domain’i Nasıl Kullanabilirim?

Alan adı, kullanıcıların web sitenizi bulmak için kullandıkları adres olsa da, bir alan adını kullanmanın başka alternatifleri de vardır. Bunlar aşağıdaki şekildedir:

  1. Web hosting'e bağlanın

Alan adınızı her zaman bir web hosting hizmetine bağlayabilirsiniz. Web hostinginiz içerisinde, web siteniz için dosyaları depolayabilir, WordPress veya benzeri bir içerik yönetim sistemi kurabilirsiniz. Bu hosting hizmeti, web sitenizin gereksinimlerini karşılamak ve çeşitli içerikleri barındırmak için kullanılır.

  1. Profesyonel e-posta adresleri için kullanın

Bir alan adı kayıt ettiyseniz, bu alan adı ile bir e-posta adresi oluşturma seçeneğiniz de vardır. Örneğin, "abc.com" alan adına sahipseniz, [email protected] veya [email protected] gibi bir e-posta adresi oluşturabilirsiniz.

Alan adınıza sahip bir e-posta adresi ile e-posta’nızın alıcısına profesyonel e-posta iletişiminin sizin için önemli olduğunu göstermiş olursunuz.

  1. Özel günler ve amaçlar için kullanın

Özel etkinlikler için kullanabileceğiniz birçok farklı yeni alan adı uzantısı vardır. Özellikle çok sayıda etkinlik düzenliyorsanız, .events uzantılı bir alan adını kullanmak, etkinliklerin reklamını burada yapmanız için mantıklı olacaktır.

Tüm sosyal medya hesaplarınızı listelemek ve bağlamak için de .social alan adı uzantısını kullanabilirsiniz. Düzenli olarak canlı yayınlar düzenliyorsanız, .stream veya .live gibi alan adı uzantıları da sizin için uygun olabilir.

  1. Markanız için güvenli alan adları

Bir alan adı, markanın veya işletmenin adını içererek ve alan adına başka kimsenin sahip olmamasını sağlayarak marka kimliğini oluşturmak ve korumak için kullanılabilir. Marka adınızın farklı alan adı uzantılarını ve varyantlarını kaydederek, başka hiç kimsenin markanıza zarar vermemesi veya itibarınızı zedelememesi için bu alan adlarını kaydederek kötüye kullanılmasını önleyebilirsiniz.

Domain Sorgulama Nedir?

Domain sorgulama, belirli bir alan adının zaten kayıtlı olup olmadığını kontrol edebileceğiniz ücretsiz bir hizmettir. Bu araçla, seçilen alan adının hala ücretsiz olup olmadığını veya başka birinin zaten bu alan adını kullanıp kullanmadığını hızlı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Bu noktada alan adı sorgulama, ortak bir URL'ye takılıp kalmanızı önlemek için çok kullanışlı bir yöntemdir.

Niobe Hosting ile bu kontrol, siz sonucu görene kadar sadece saniyenin onda biri kadar bir süre alır. Niobe Hosting sadece sorgulanan alan adı için sonucu uzantısıyla birlikte göstermekle kalmaz, aynı zamanda çeşitli alternatifler de önerir.

Bir alan adını kontrol etmek için denetleyiciyi ne sıklıkta kullanabilirim?

Niobe Hosting Hızlı Domain Sorgulama aracı, uzantı da dahil olmak üzere (ister ülke kodu uzantısı ister nTLD olarak adlandırılan bir uzantı olsun) uygun alan adınızı bulana kadar istediğiniz sıklıkta ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.

Uluslararası alan adları için de alan adı kontrolü yapabilir miyim?

Evet, uluslararası alan adları için de alan adı kontrolü yapabilirsiniz. almak istediğiniz alan adını uzantılı veya uzantısız olarak denetleyiciye girebilir ve ardından istediğiniz uluslararası uzantıyı veya mevcut bir alternatifi seçebilirsiniz.

Alan Adı Sorgulama Nasıl Kullanılır?

Kullanılabilir bir alan adı bulmak, yeni bir web sitesi oluştururken önemli bir adımdır. Kullanılabilir alan adlarını bulmanın ise birkaç yolu vardır. Bunlar aşağıdaki şekildedir:

  • Alan adı kayıt şirketleri: Alan adı kayıt şirketleri, alan adı kayıtlarını yöneten ve satan şirketlerdir. Bu noktada alan adında kullanmak istediğiniz bir terim ile sorgulama yaparak alan adlarının bir listesini arayabilirsiniz.
  • Alan adı açık artırma platformları:Bunlar, insanların alan adlarını satabilecekleri web siteleridir. Bu web siteleri sayesinde, alan adında kullanmak istediğiniz bir terimi girerek mevcut alan adlarını aramanız mümkündür.
  • Alan adı oluşturucular:Farklı kelimeler veya kelime ve harf kombinasyonları kullanarak otomatik olarak kullanılabilir alan adları oluşturan araçlar da kullanabilirsiniz.
  • Whois sorguları: Bir başka seçenek de bir alan adının mevcut olup olmadığını görmek için Whois sorgularını kullanmaktır.

Bir alan adı seçerken, görünürlüğü ve markalaşmayı en üst düzeye çıkarmak için sosyal medyada ve diğer platformlarda benzer alan adlarının bulunup bulunmadığına da dikkat etmek önemlidir.

Bir Alan Adının Sahibi Kimdir?

Genel olarak, alan adı kaydı "ilk gelen alır" ilkesine dayanır. Bir alan adını kendi adına kaydettiren ve Whois veri tabanına alan adı sahibi olarak girilen kişi alan adı sahibi olarak kabul edilir.

Fakat bir patent, isim veya ticari marka hakkı mevcut ise istisnalar olabilir. Bir anlaşmazlık durumunda alan adının gerçek sahibinin belirlenmesi söz konusu olduğundan, tescil sahibinin ikametgahı, adın önemi veya bir şirket adının önemi gibi hususlar rol oynayabilir. ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), alan adı anlaşmazlıklarına yardımcı olmak için UDRP (Domain-Name Dispute-Resolution Policy) adı verilen bir tahkim prosedürü geliştirmiştir.

Bir Alan Adını Nasıl Kaydedebilirim?

Alan adınızı bir IP adresine bağlamak ve internette görünür kılmak için kayıt ettirmeniz gerekir. Bu noktada bir alan adını Niobe Hosting gibi bir kayıt kuruluşuna kaydedebilirsiniz. Alan adı sağlayıcısı daha sonra alan adınızı DNS'ye kaydeder ve yönetir.

Kullanılabilir bir alan adını kaydetmek genellikle birkaç adımda yapılabilecek basit bir işlemdir:

  • Web siteniz için uygun olabilecek bazı alan adlarını düşünün.
  • İstediğiniz alan adının kullanılabilir olup olmadığını görmek için bir alan adı kayıt kuruluşunun arama işlevini veya Whois sorgusunu kullanın.
  • Alan adı kaydı yapan sağlayıcı bulun.
  • Seçtiğiniz sağlayıcıda alan adını kaydetmek için adınız, adresiniz ve e-posta adresiniz gibi gerekli iletişim bilgilerini girin.
  • Alan adını kaydetmek için sağlayıcıya ve kayıt süresinin uzunluğuna bağlı olarak değişen ücretleri ödeyin.
  • Kaydı tamamladıktan sonra alan adınızın ad sunucularını web sitenizi gösterecek şekilde yapılandırmanız gerekecektir.
  • Kayıt işlemini tamamladıktan sonra, genellikle alan adının kaydedildiğine dair e-posta ile bilgilendirebilirsiniz.

Domain kaydetmek için öncelikle alan adını sorgulayın ve size en uygun olan alan adını satın alımını sağlayın.

Domain Sorgularken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekir?

Domain sorgularken aşağıdaki ipuçlarına dikkat etmeniz gerekir:

  1. Önemli TLD'ler (Üst Düzey Alan Adları)

Domain sorgularken, üst düzey alan adlarını (TLD'ler) da kontrol etmeniz gerekir. TLD, bir alan adının son kısmıdır ve alan adının arkasında hangi ülke veya kuruluşun olduğunu gösterir. TLD'lere örnek olarak Türkiye için .tr veya organizasyonlar için .org verilebilir. Birçok farklı TLD vardır ve hedef kitlenizin nereden geldiğine bağlı olarak doğru olanı seçmeniz gerekir. Örneğin, Türkiye’deki şirketler için .com.tr alan adları özellikle önemlidir ve uzmanlar tarafından önerilir. Bu nedenle uluslararası şirketler de bir .com.tr alan adı kullanmayı düşünmeniz gerekir. Türkiye’deki çoğu insan daha iyi bilinen alan adlarına alışkın olduğundan ve bu alan adlarına güvendiğinden, bu durum trafiği artırabilir. Alan adı kontrolünde diğer TLD'ler de dikkate alınmalıdır: Uluslararası bir kitleniz varsa .com alan adı cazip olabilir. Bu TLD dünya çapında kullanılabilir ve kullanıcılarınıza uluslararası faaliyet gösterdiğinizi belirtir.

  1. Alan adı kuralları ve kısıtlamaları

Uymanız gereken bazı alan adı sorgulama kuralları vardır. Öncelikle, alan adınızda yetkisiz karakterlerin bulunmadığından emin olmanız gerekir. En yaygın istenmeyen karakterlerden bazıları şunlardır: \ / : * ? ' " < > | # @ $ % & ~. Bu karakterleri alan adı adresinizde kullanırsanız sorunlara yol açabilir. Alan adı sorgulamada bir diğer önemli faktör de adresin uzunluğudur. Alan adınızın 63 karakterden uzun olmaması, hatta mümkünse daha kısa olması tavsiye edilir. Bunun nedeni, arama motorlarının uzun URL'leri tam olarak indekslemekte ve listelemekte zorluk çekmesi ve bunun da web siteniz için daha düşük sıralamalara neden olmasıdır. Alan adının üçüncü tarafların haklarını ihlal etmediğinden veya diğer şirketlerin ticari markalarını veya marka adlarını kullanmadığından emin olmak için kontrol edilmesi gerektiğine dikkat etmek de önemlidir. Bunun için üçüncü taraf ticari marka koruma araçlarını veya ticari marka arama araçlarını kullanmanız gerekir. Ayrıca seçilen alan adının uzantısı (TLD) da dikkate alınmalıdır. Aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli TLD'ler vardır ve bazıları belirli konumlar veya sektörler için diğerlerinden daha uygundur. Örneğin, .com.tr alan adları Türkiye’de .com alan adlarından daha iyi bir üne sahiptir.

Son olarak, bir alan adı kontrolü yaparken, aynı ada veya adın benzer bir yazılışına sahip bir site olup olmadığını da kontrol etmeniz gerekir. Üçüncü taraf araçlar, alan adının kopyalarını belirlemek ve olası çakışmaları önceden önlemek için burada da size yardımcı olabilir.

Özet olarak, bir alan adı sorgulama işlemi yaparken, işletmeniz için ideal URL'yi bulduğunuzdan ve herhangi bir yasal sorunun ortaya çıkmadığından emin olmak için yukarıdaki tüm kural ve kısıtlamalara uymanız çok önemlidir. Üçüncü taraf araçları kullanarak, aynı adı başka birinin kullanıp kullanmadığını da kontrol edebilir ve böylece çakışmalardan kaçınarak işletmeniz için doğru TLD'yi bulabilirsiniz.

BU BİR REKLAMDIR

Sponsorlu İçerik