Akıllı telefona benzeyen Windows PC: Meenhong JX5

2000'lerin ilk yarısında Microsoft avuç içine sığan, üzerinde ekranı olan PC'ler üretmek konusunda birkaç deneme yaptıysa da başarılı olamadı ve bu öykü tarihin tozlu sayfaları arasında unutuldu. Ama insanlar avuç içi PC'lere asıl şimdi ilgi göstermeye başlıyor olabilirler.

Akıllı telefona benzeyen Windows PC: Meenhong JX5

2000'lerin ilk yarısında, henüz mobil devrim yaşanmadan önce ve dijital dünya ile en büyük bağımız masaüstündeki ağır PC'ler iken, Microsoft ve saz arkadaşı donanım üreticileri insanların cebinde taşıyabilecekleri ve avuç içine alıp kullanabilecekleri avuç içi PC formatını birkaç kez denediler.

Ancak daha mobil ağların bile yeterince güçlenmediği, çoğu ülkede GSM şebekelerinin mobil internet bağlantısı bile sağlamadığı bir dönemde, evde ayrı, ofiste ayrı PC'ler ile uğraşmak zorunda olan, disketler, CD'ler ve yeni yeni ortaya çıkan stickler ile veri taşımaktan yorgun düşen insanlara bir de cebinizde PC taşıyın demek çok karşılık bulamadı.

Ancak artık işler değişmiş olabilir. Akıllı telefon çağında olsak bile, artık insanlar ceplerinde Android veya iOS gibi "light" bir işletim sistemi değil de, full kapasiteli bir Windows işletim sistemli mini PC'ler taşımaya sıcak bakıyor olabilirler.

Çin'de üretilen Meenhong JX5 de bu talebe karşılık veren bir cihaz. Bir akıllı telefona benziyor olsa da o aslında Windows 11 çalıştıran minik bir PC. Bu haliyle biraz Microsoft'un başarısız Windows Phone deneyini de akla getiriyor.

JX5 sağlam bir alüminyum gövdeye ve FullHD (1920x1080) çözünürlüklü 5,5 inç dokunmatik ekrana sahip. Ekran Windows yazılımlarını kullanmak için yeterince büyük, ancak daha küçük metinleri okumakta veya bazı ekran öğeleriyle etkileşimde bulunmakta zorlanabilirsiniz.

161 mm boyu ve 92 mm genişliğiyle iPhone 15 Pro Max'ten biraz daha büyük, ancak önemli ölçüde daha kalın. 23 mm'lik derinliğin bir kısmı soğutma fanının dahil edilmesinden kaynaklanıyor. Malum, fansız bir PC yapmak şimdilik kolay iş değil.

Cihaz minik ama özellikleri çok da minik değil

Intel UHD Graphics'e sahip Intel N100 işlemci tarafından desteklenen mini PC, 12GB'a kadar LPDDR5 4800MHz lehimli RAM ile birlikte geliyor. SSD ve işletim sistemi içermeyen barebone modeli 220 dolara satılıyor. Eğer 2TB SSD'li en üst versiyonu tercih ederseniz fiyat 356,32 dolara yükseliyor.

Meenhong JX5'te WiFi 6 ve Bluetooth 5.2, tam bir USB Type-C bağlantı noktası, bir USB-A 3.0 bağlantı noktası, iki USB-A 2.0 bağlantı noktası, HDMI 2.0, Gigabit Ethernet ve 3,5 mm ses jakı bulunuyor. Yine de SD kart yuvası yok. Cihaz, 4K ve 60fps olarak iki ek ekrana güç sağlayabilir, böylece üç ekranlı bir kurulum için kullanabilirsiniz. Elbette bu minik canavarla çok gelişmiş oyunlar oynamanız veya uzun saatler sürecek video edit işlemleri yapamnız mümkün değil. Ama yine de seyahatlerinizde kocaman laptoplar açmak yerine işinizi minik bir telefon üzerinden takip etme fikri bazılarını mutlu edebilir.