Kasası olmayan akıllı mağazayı denedik!

Hepsiburada tarafından sunulacak olan akıllı ve kasasız mağazayı denedik...

Akıllı, kasasız mağazayı denedik!

Hepsiburada’nın yapay zekâya dayalı ilk ‘al ve çık’ konseptli yeni nesil akıllı pilot mağazası kullanıcılara çok farklı bir fiziksel alışveriş deneyimi yaşatmayı amaçlıyor.

Hepsiburada’nın geliştirdiği Smart by MIMEX sistemi ile yapay zekâ, görüntü işleme teknolojileri ve dijital sensörler, ödeme noktası olmayan akıllı market konseptiyle birleşiyor; müşterileriler, kasa sırası beklemeden, ürünlerini kolayca alıp mağazadan çıkma imkânı sunuyor.

Hepsiburada Smart by MIMEX akıllı mağaza konsepti, dünyanın en büyük bütçeli Ar-Ge ve inovasyon programlarından Ufuk 2020 kapsamında Avrupa Birliği Komisyonunun yaklaşık 2,2 milyon euro tutarındaki teşvikiyle hayata geçirilmiş. İngilizce açılımı ‘Micro Market Experience (Mikro Market Deneyimi)’ olan proje, Hepsiburada’nın yanı sıra donanım, sensör, kamera sistemleri ve akıllı raf alanlarında faaliyet gösteren dört uluslararası şirketin ortaklığı ile geliştirilmiş. Bu ‘al ve çık’ konseptli mağazalar, müşterilerine kolay, pratik ve hızlı bir alışveriş deneyimi sunuyor.

Hiçbir fiziksel ödeme noktası bulunmayan Hepsiburada Smart’ta, alışverişle ilgili tüm işlemler yapay zekâ, görüntü işleme ve dijital ağırlık sensörü teknolojilerinin birlikte kullanılmasıyla gerçekleştiriliyor.

‘Yeni nesil akıllı alışveriş’ sloganıyla açılan Hepsiburada Smart’ta alışveriş müşterinin Hepsiburada Smart mağazasının girişinde yer alan kiosktaki karekodu uygulamaya okutması ile başlıyor. Bundan sonra müşterinin tek yapması gereken, mağazaya girerek mağaza raflarında bulunan ürünler arasından beğendiklerini seçmek.

Yeni nesil yapay zekâ, görüntü işleme, ağırlık sensörlü akıllı raf teknolojilerinin yardımıyla, müşterilerin aldığı ürünler anlık olarak uygulamadaki sanal sepete ekleniyor, rafa geri bıraktığı ürünler ise anında sepetten çıkartılıyor. Alışverişini tamamlayan müşteriler herhangi fiziksel bir ödeme işlemi gerçekleştirmeden ve zaman kaybetmeden mağazadan çıkabiliyor. Böylece tüm alışveriş işlemi saniyeler içinde tamamlanıyor.

Hizmete girmeden önce, pilot mağaza üzerinden deneyimleme imkânı bulduğumuz akıllı mağazada alışveriş deneyiminin oldukça farklı, aynı zamanda da oldukça kolay olduğunu gördük. Seçtiğiniz ürünleri sepete attığınızda, cep telefonundaki uygulamada sepet anında güncelleniyor. Bir ürünü almaktan vaz geçtiğinizde, sepetten çıkarılması için sadece ürünü alıp rafa tekrar geri koymak yeterli. Görüntü işleme, akıllı ağırlık ölçümü ve yapay zekâ birleşerek hangi ürünün alındığını, hangisinin geri konulduğunu, hangisinden kaç tane alındığını sistem otomatik olarak takip ediyor.

Satın alacağınız ürünleri seçip sepete atıyorsunuz, cep telefonundan otomatik olarak güncelleniyor

Alışveriş sonunda, yine cep telefonu üzerinden ödeme yapılıyor, ödeme işlemi bittiğinde mağazanın kapısı açılıyor ve bir sonraki müşteri için hizmete hazır oluyor. Aldığımız bilgilere göre Hepsiburada’nın akıllı mağazası şu anda aynı anda üç kişinin alışveriş işlemlerini takip edebiliyor. Ancak teknolojik geliştirmelerle bu rakamın artırılması da mümkün görünüyor.

Akıllı mağazalar sabit olduğu gibi bir etkinlik, fuar, tatil mekanı gibi yerlere mobil olarak götürülüp kurulabiliyor ve burada hizmet verebiliyorlar. Dış dünya ile bağlantı 4,5G kablosuz ağ üzerinden gerçekleştiriliyor, bu sayede internet bağlantısının olduğu her yere bu mağazaları kurup çalıştırmak mümkün oluyor.

Mimari tasarımı Architectural Strategies Atelier’den mimar Sezer Bahtiyar tarafından yapılan Hepsiburada Smart by MIMEX 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren hızlı tüketim ürünleriyle İstanbul Mecidiyeköy Trump AVM içerisinde müşterilerin kullanımına açılacak. Mağazayı kendiniz gidip deneyimleyebilir ve bu farklı alışveriş deneyimini bizzat test edebilirsiniz.