Akıllı ceplerde ikinci çeyrekte lider o!

Cep savaşları, ikinci çeyrek rakamlarında işte böyle bir hal aldı! İşte Android, Nokia ve Apple...

Cep savaşında son durum!

Araştırma şirketi Gartner, 2011'in ikinci çeyreğine ait cep telefonları satış rakamlarını açıkladı. Buna göre Android, geçen sene yüzde 17 olan pazar payını yüzde 43'e yükseltti. Apple'ın pazar payı ise yüzde 18'e ulaştı. Burada sayısız Android cebin yanında Apple'ın sadece iPhone ile elde ettiği oranın iyi olduğunu söylemek mümkün.

Nokia'nın pazar payı yüzde 22'ye düşmesine rağmen cep üretiminde birinci kalmayı başardı. Gartner, şirketin stok miktarını azalttığını ve eski ürünlerinin fiyatını düşürdüğünü, bunun en tepede kalmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Windows Phone, pazar payını sadece yüzde 1.6 artırabilirken -ki bu Samsung Bada'dan daha düşük bir orana denk geliyor- RIM ise yıldan yıla yüzde 7 düşüş yaşadı.

Toplam cep satışları 2010'un ikinci çeyreğine göre yüzde 16.5 artarken, akıllı cep satışları yüzde 74 arttı.

Android'in tabletlerdeki durumu

Android'in tabletlerdeki durumu
Tablet pazarının yüzde 20'si Android'in elinde

Android işletim sistemi, tabletlerde de pazarın yüzde 20'sini ele geçirmeye başardı. Bununla birlikte Android ve diğer işletim sistemleri, iPad'e karşı ciddi bir rakip olmayı başaramadılar.

ABI Research analisti Jeff Orr, TG Daily ile yaptığı görüşmede konu hakkında şunları söylüyor: "Birçok üretici, medya tabletlerini tanıttılar ancak bunların hiçbiri, iPad'e ciddi bir rakip olarak öne çıkmıyor."

"Aslında bir çoğu, iPad'e benzer konfigürasyona sahip cihazları daha yüksek fiyatla tanıttılar. Diğerlerini hiçbir zaman beklemeyen bir şirket olan Apple ise, ürün fiyatını değiştirmeden ikinci jenerasyon iPad'ini ortaya çıkardı."

Orr'a göre Android'deki bölünme sorunu, tabletlerin büyümesine önemli darbe vuruyor. Zira uygulama geliştiricileri, başlangıç için bir yazılım platformu seçiyorlar ve piyasa potansiyeli yeterli olmadığında geliştirmeyi geciktirebiliyorlar.

Okuyucu Yorumları