Bilim insanları tarafından spermleri tarayarak hangilerinin daha sağlıklı olduğunu anlayan bir yapay zeka geliştirildi.
İyi yemek yiyen ve düzenli egzersiz yapan erkeklerde bile on spermden ancak biri sağlıklıdır ve bazı erkeklerde bu oran yüzde dördün altına düşer. California’daki Oma Kliniğin'deki bilim insanları, spermleri şekillerine ve nasıl hareket ettiklerine göre tarayan bir “sperm sağlığı testi” algoritması geliştirdiler. Bu çalışmanın tüp bebek (IVF) ile başarı oranlarını artıracağını ve maliyetleri düşüreceğini umuyorlar, bu da çiftlerin daha az tedavi seansına ihtiyaç duyacağı anlamına geliyor.
AI’nin geliştirilmesine yardımcı olan girişimci Dr. Kiran Joshi, DailyMail.com ile yaptığı görüşmede “Şu anda, çiftler ortalama olarak üç IVF döngüsünden geçmek zorunda. Ağrıyı ve mali yükü azaltacağı ve daha fazla başarıya yol açacağı için bu sayıyı azaltmak istiyoruz” dedi.
Araştırmalar, kısırlık vakalarının yaklaşık yüzde 40’ının erkek partnerden kaynaklandığını, sperm sayılarının on yıllardır düşüşte olduğunu gösteriyor. Bu trendin sebebi olarak, kötü beslenme ve hareketsiz yaşam tarzlarının artması gösteriliyor.
Dr. Joshi, röportajında, algoritmanın 1.000’den fazla erkeğin ejakülatlarından sperm taranarak oluşturulduğunu açıkladı. Örnekler, ABD ve diğer ülkelerdeki doğurganlık klinikleri tarafından sunuldu ve çoğunlukla 30’lu ve 40’lı yaşlarındaki erkeklerden alındı, ancak 75 yaşına kadar çıkan örnekler de bulunuyordu.
Bilim insanları, algoritmayı geliştirmek için 20.000’e kadar sperm içeren her örnekten bir sperm alt kümesi çıkararak işe başladılar. Daha sonra embriyologlar örnekleri mikroskop altına yerleştirdi ve her birinin sağlığını analiz etti.
Spermler iki faktöre göre derecelendirildi: Şekilleri ve ne kadar iyi yüzdükleri
Sağlıklı bir spermin başı düzgün ve ovaldir, ayrıca hızlı ve düz bir çizgide yüzebilir. Ancak Dr. Joshi, bu iyi yüzücüleri bulmanın genellikle “samanlıkta iğne aramaya” benzediğini söylüyor.
Spermler, standart ölçüler kullanılarak bu iki hususa göre derecelendirildi ve ardından her birinin yaklaşık on saniyelik bir videosu kaydedildi. Daha sonra bu veriler, belirli bir spermin ne kadar sağlıklı olduğunu doğru bir şekilde tahmin etme yeteneği kazanması için yapay zekaya beslendi.
Yapay zeka çalışırken, her spermin etrafına bir kutu çiziyor ve ardından spermin algılanan sağlığına göre hızla bir renk atıyor. Sadece saniyeler içinde sonuçlar teslim ediliyor. Kırmızı kutular sağlıksız spermleri, yeşiller ise sağlıklı olanları gösteriyor.
Bilim insanları, herhangi bir dergi adı açıklamamış olsalar da, araştırmalarını önümüzdeki birkaç ay içinde akademik bir dergide yayınlamaya hazırlanıyorlar.