Adidas, Nike’ın mobil uygulamalarında kullandığı teknoloji için şirkete dava açıyor

Adidas Nike’ın uygulamalarında kendi teknolojisini çalıp kullandığı gerekçesi ile ünlü firmayı mahkemeye vermeye hazırlanıyor.

Adidas'tan Nike'a mobil uygulama davası

Adidas ve Nike, yıllar içinde birkaç kez mahkemede karşı karşıya geldiler. Adidas şimdi bu mücadeleyi yeni bir düzeye taşıyor. Şirket, rakibinin akıllı telefon uygulamaları ve ayarlanabilir ayakkabı teknolojisine ait patentlerinden dokuzunu ihlal ettiğini iddia ederek Nike'a karşı federal bir dava açtı.

Adidas, Nike Run Club, Training Club ve SNKRS uygulamalarının antrenmanlar sırasında sesli geri bildirim, GPS izleme, antrenman planları, kalp atış hızı monitörleri gibi üçüncü taraf aksesuarlarla entegrasyon ve sınırlı sayıda üretilen spor ayakkabıları rezervasyon ve satın alma yeteneği gibi özelliklerle ilgili patentlerini ihlal ettiğini iddia ediyor. Bunlar, çeşitli koşu ve fitness izleme uygulamalarında bulunan temel özellikler ve bu, Adidas'ın ilk kez mahkemeye çıkışı değil. 2014'te Adidas, Map My Fitness uygulaması ile ilgili olarak Under Armor'a da dava açmıştı. İki şirket daha sonra anlaşmaya varmış ve Under Armor Adidas'a lisans ücreti ödemeyi kabul etmişti.

Sonuç olarak Adidas, Nike'ın ilgili patentlerden doğrudan veya dolaylı olarak bir veya daha fazlasını ihlal etmesini engelleyen bir mahkeme emrinin yanı sıra Nike'dan tazminat talep ediyor.

Adidas'ın davayı kazanması durumunda, bunun fitness takibi üzerinde potansiyel olarak geniş kapsamlı bir etkisi olabilir. Adidas'ın patentine sahip olduğunu iddia ettiği GPS rota takibi gibi özellikler, Strava ve Runkeeper gibi uygulamaların yanı sıra Garmin ve Polar gibi çeşitli fitness takipçi uygulamaların neredeyse hepsinde bulunuyor.