"Açık kaynak kodlu yazılım" terimini sıkça duyuyoruz. Android, Linux gibi yazılımların açık kaynak kodlu olduğunu biliyoruz. Peki açık kaynak kodlu tam olarak ne demek ve açık kaynaklı yazılımlar sizi gerçekten de ilgilendiriyor mu?
Açık kaynak kodlu yazılım nedir?
Programlar, yani .exe dosyaları, binlerce "kaynak kodu" satırından derlenmiştir. Programlama dilini bilmeyenler için fazlasıyla karışık görünebilecek bu kodlar, bir uygulama dosyası olarak "derlenir". Derleme işleminden sonra artık kaynak koduna ihtiyaç duyulmaz.
Dolayısıyla iTunes gibi bir yazılımı çalıştırırken kaynak kodunu görmez, sadece ürünün son halini görürsünüz. Çoğumuz için bu zaten olması gereken şeydir. Açık kaynak kodlu yazılımlar ise kaynak kodlarıyla beraber yayınlanırlar. Geliştirici, bazen onları derleyip, kaynak kodlarının yanında bir uygulama dosyası da sunabilir. Bazı durumlarda ise derleme işi kullanıcıya bırakılır.
Açık kaynak kodlu yazılım, kaynak kodları herkese açık olan yazılımdır. Bunun anlamı, onun üzerinde herhangi bir değişiklik yaparak kendi sürümünüzü meydana getirebileceğinizdir.
Neden açık kaynak kodlu yazılım? Avantajları ne?
Neden açık kaynak kodlu yazılım?
Normalde bir programı çalıştırdığınızda onun kaynak kodlarına erişemezsiniz. Yani uygulamanın size sunduğu işlevleri nasıl sunduğunu göremez, onun özelliklerinde herhangi bir değişiklik yapamazsınız.
Bunu taşındığınız, yeni yapılmış bir ev örneğine benzetebiliriz. Evin her şeyi hazırdır, elektrik hattı, su boruları ve diğer altyapı duvarların arkasına gizlenmiştir. Örneğin elektrik hattınızda bir sorun meydana geldiğinde, hatlara erişemiyorsanız yapabileceğiniz çok fazla şey yoktur. Elektrikçinin gelip sorunu gidermesinden etmesinden başka.
Kapalı kaynak kodlu yazılımlarda da durum buna benzer. Bu tür programlarda programın geliştiricisine bağlısınızdır, herhangi bir sorun gördüğünüzde onu düzeltmeniz mümkün olmaz.
Açık kaynak kodlu yazılımın avantajları
Açık kaynak kodlu yazılımların faydaları, sadece programcılara dokunmaz. İşte açık kaynak kodlu yazılımın faydalarından bazıları.
- Açık kaynak kodlu yazılımlar, programcı topluluğunun gelişimini sağlar. Bu sayede eğitime, yaratıcılığa ve ilham almaya yardımcı olur.
- Açık kaynak kodlu yazılımlarda örneğin bir açık bulunduğunda, onunla ilgilenen çok daha fazla kişi olduğundan çok daha çabuk kapatılabilir. Kapalı kaynak kodlu yazılımlarda ise uzun bir süre beklemeniz gerekebilir.
- Yazılımların farklı çeşitlerinin ortaya çıkmasını sağlar. Örneğin Mozilla Firefox, Chromium ve Linux'dan türeyen birçok yazılım var.
- Yazılım geliştiricisinin PC'nizde şüpheli işler çevirmediğinden emin olmanızı sağlar. Kaynak kodu kapalı bir yazılımın yaptığını iddia ettiği şeyleri gerçekten güvenilir yoldan yaptığını anlamanın çok fazla yolu olmayabilir.