ABD'nin yeni süper bilgisayarı, çok özel bir görev üstlenecek

Pentagon biyotehditlere karşı savunmayı güçlendirmeyi amaçlayan yeni süper bilgisayarı tanıttı. ABD'deki biyolojik savunma operasyonları artık bu süper bilgisayar tarafından desteklenecek.

ABD'nin yeni süper bilgisayarı, çok özel bir görev üstlenecek

ABD’nin biyosavunma yetenekleri, yeni bir süper bilgisayar ve hızlı müdahale laboratuvarı (RRL) sayesinde önemli bir yükseltme kazandı. Yeni süper bilgisayar, bu yılın sonlarında tamamlanması beklenen LLNL exascale süper bilgisayarı El Capitan’da bulunan AMD MI300A işlemcilerin aynısını kullanıyor.

ABD hükümeti, yeni biyosavunma süper bilgisayarının ve RRL’nin askeri ve sivil araştırmaları ve biyolojik tehditlere karşı savunmayı geliştirmeye yardımcı olacağını umuyor. Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer Savunma ortak program yöneticisi Darryl Colvin, “Bu eşsiz ortamda geliştireceğimiz karşı önlemlerin bazıları son derece önemli olacak çünkü çözümleri saatlere olmasa da günlere indirgemekten bahsediyoruz. Bu bilgi işlem gücü düzenli olarak kullanacağımız bir şey olacak” dedi.

Süper bilgisayar, savunmayı geliştirmek için yapay zeka modellemesi, simülasyonlar, tehdit sınıflandırması ve RRL ile birlikte tıbbi karşı önlem geliştirme de dahil olmak üzere bir dizi teknoloji kullanacak. Ayrıca bu süper bilgisayar, diğer devlet kurumları, akademi, endüstri ve müttefiklerin kullanımına sunulacak. RRL ise ABD Savunma Bakanlığı'nın Kimyasal ve Biyolojik Savunma Programının Üretken Kısıtlamasız Akıllı İlaç Mühendisliği (GUIDE) programının desteklenmesine yardımcı olacak.

ABD Savunma Bakanlığı’nın Kimyasal ve Biyolojik Savunmadan sorumlu savunma bakan yardımcısı yardımcısı Ian Watson, “Exascale süper bilgi işlem ve diğer teknik olanak sağlayıcılar, Savunma Bakanlığı'nın kalıcı avantajlar oluşturma ve Total Force’un gelişmiş kimyasal ve biyolojik tehditleri caydırabilmesini veya bunlara karşı galip gelebilmesini sağlamak için son teknoloji savunma yetenekleri sunma konusundaki kararlılığının altını çiziyor” dedi.