ABD ordusu tanımlanamayan bir cismi düşürdü: Ne olduğu henüz bilinmiyor

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD ordusunun Alaska üzerinde "yüksek irtifadaki tanımlanamayan bir cismi" vurduğunu açıkladı. Cisim donmuş su üzerine düştü. Enkazına ulaşılırsa ne olduğu tespit edilebilecek. Cisim küçük bir araba büyüklüğünde.

ABD ordusu tanımlanamayan bir cismi düşürdü: Ne olduğu henüz bilinmiyor

Günlük basın toplantısında Kirby, "Savunma Bakanlığının (Pentagon) son 24 saat içinde Alaska hava sahası üzerinde yüksek irtifadaki bir cismi izlediğini, cismin 40 bin fit irtifada uçtuğunu ve sivil havacılığın güvenliği için makul ölçüde tehdit teşkil ettiğini doğrulayabilirim. Pentagon'un tavsiyesi üzerine Başkan (Joe) Biden, ihtiyaten orduya cismi vurma emri verdi ve onlar da bunu yaptı." dedi.

CNN'in haberine göre cismin kökeni ve işlevselliği hakkındaki temel sorular şu an için yanıtsız kaldı. ABD'li bir yetkiliye göre, nesnenin herhangi bir gözetleme ekipmanı yok gibi görünüyordu. Cisim boyut veya şekil olarak geçen hafta düşürülen Çin'e ait yüksek irtifa gözetleme balonuna benzemiyor.

Kirby, ABD Hava Savunma Komutanlığına bağlı uçaklarca vurulan ve düşen cismin, 4 Şubat'ta Güney Carolina kıyılarında düşürülen Çin balonundan çok daha küçük ve faydalı yükünün da önemli olmadığını dile getirdi.

'ŞU AN BUNA BİR CİSİM DİYORUZ'

ABD, Alaska yakınlarında düşürülen yüksek irtifa nesnesinden bir balon olarak bahsetmiyor ve onu Çin'e veya başka bir varlığa atfetmedi.

Açıklamada, "Buna bir nesne diyoruz çünkü şu anda sahip olduğumuz en iyi tanım bu. Kime ait olduğunu bilmiyoruz. Bir devlete mi yoksa şirketlere mi yoksa özel sektöre mi ait olduğunu bilmiyoruz" denildi.

ENKAZINA ULAŞILIRSA...

Kirbiy, "Bu cisim için belirtilen bir amacı doğrulayacak herhangi bir bilgimiz yok. Enkazı donmuş su olduğuna inandığımız bir yere düştüğü için kurtarabilmeyi umuyoruz. Bu nedenle bir kurtarma çalışması yapılacak ve bunun başarılı olacağını umuyoruz. O zaman bu konuda biraz daha fazla şey öğrenebiliriz" dedi.

ÇİN BALONUNDAN DAHA KÜÇÜK, BİR ARABA BÜYÜKLÜĞÜNDE

Kirby, cismin Cumartesi günü Carolinas kıyılarında düşürüldüğünden şüphelenilen Çin casus balonundan "çok, çok daha küçük" olduğunu söyledi ve "kabaca küçük bir araba büyüklüğünde" olarak nitelendirdi. Geçen Cumartesi düşürülen balon, ABD'li yetkililer tarafından yaklaşık üç otobüs büyüklüğünde olarak tanımlanmıştı.

F22 VURDU, DONMUŞ SU ÜZERİNE DÜŞTÜ

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nin stratejik iletişimden sorumlu koordinatörü John Kirby, Cuma günü ABD tarafından düşürülen cismin Kanada sınırı yakınlarında Arktik Okyanusu'ndaki donmuş su üzerine düşürüldüğünü söyledi.

Kirby'ye göre cisim ilk olarak Perşembe akşamı ABD hükümetinin dikkatini çekti.

Cismin 'insansız' olduğu belirlendi. Kirby, "Vurma emrinde önce pilotların değerlendirmesi insansız oluduğu yönündeydi" dedi.

Pentagon Basın Sekreteri Brig'e göre, cisim daha sonra Alaska'daki Elmendorf Hava Kuvvetleri Üssü'nden bir F-22 savaş uçağı tarafından düşürüldü.

ÖNCE İNCELEME İÇİN F-35 SAVAŞ UÇAKLARI GÖNDERİLMİŞ

ABD'li bir yetkiliye göre, Perşembe günü nesnenin ilk kez tespit edilmesinin ardından F-35 savaş uçakları inceleme için gönderildi. Ulusal Güvenlik Konseyi'nin stratejik iletişim koordinatörü John Kirby, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, cismin 40.000 fit yükseklikte uçtuğunu ve "sivil uçuşların güvenliği için makul bir tehdit oluşturduğunu" söyledi.