Teknoloji her ne kadar hızlı gelişiyor ve kullanıcı bazında olduğu kadar kuşkusuz kurumlarda da hızlı bir adaptasyon süreci yaşanıyor olsa da, bunun hükumetlere yansıması daha uzun zaman alabiliyor. ABD Hükumeti de bundan nasibini alan hükumetler arasında yer alıyor. Yeni teknolojilere özellikle hazine, sosyal güvenlik ve ulaştırma noktalarının bilgi sistemleri noktasında ağır adapte olan ABD Hükumeti, halen arka planda 50'li yaşlardaki bilgisayar sistemleriyle çalışıyor ve onlara 10 milyarlarca para harcıyor.
Government Accountability Office'in bu konu hakkında yaptığı araştırmaya göre ABD Hükumeti her sene 80 milyar dolar civarında bir bütçeyi bu sistemlerin devamlılığı için harcamakta. Ayrılan bütçenin gittiği yerler ise şöyle:
- 1970'lerden bu güne IBM platformunda 8 inçlik disket sürücülerle çalışan DOD sistemleri, Birleşmiş Milletler nükleer güçlerine olası acil durumlarda haber vermek için kullanılıyor.
- 56 yaşında olan ve eski bir bilgisayar dili kullanan Hazine Sistemleri, mükellef bilgilerini depolamak için kullanılıyor.
- 31 yaşındaki Sosyal Güvenlik Sistemleri, COBOL programlama dilini kullanıyor ve bilindiği gibi bu dil yaklaşık 60 yıl önce geliştirilmişti.
- Hükumetin, Ulaştırma Bakanlığı Tehlikeli Maddeler Bilgi Sistemleri ise 41 yaşında.
Buradaki asıl problem kullanılan sistemler için gerek donanım noktasında yedek parça gerek yazılım noktasındaki teknik destek ve güncellemeleri bulmanın neredeyse imkansız olması. Bilgileri eski sistemlerden yeni nesle geçirmenin zorluğu da açık. Ancak hükumet bu konu hakkında uğraş veriyor. Elbette bu kısa vadede olabilecek gibi görünmüyor. En azından şimdilik.