AB Intel'i suçladı, Intel ise AMD'yi...

Avrupa'nın tepesi Intel'i, Intel ise AMD'yi suçladı... İşte iki taraftan da olay açıklamalar...

Intel: "Hepsi AMD'nin suçu!"

Intel bu yılın Mayıs ayında kendisine kesilen faturaya itiraz etti. Avrupa Birliği'nin kendisine anti-rekabetçi fiyatları yüzünden kestiği ceza 1.06 milyar Euro.

Bu cezanın kesilmesinin sebebi AB tarafından Intel'in, AMD işlemcilerin satışını azaltmak ve kendi pazar payını arttırmak için üreticileri teşvik etmesi olarak açıklanıyor. Intel, bilgisayar üreticilerini AMD kullanan bilgisayarları geciktirmeleri ve sayıca daha az tutmaları yönünde sıkıştırıyormuş.

Intel ise bu iddialara çok kızgın ve AMD'nin pazar payının düşük olmasının sebebinin AMD'nin kendi eksiklerinden kaynaklandığını belirtiyor. Intel bu yüzden resmi bir temyiz başvurusunda bulundu ve Komisyon'un aldığı kararın hatalı olduğunu iddia etti. Intel'in pazar hareketlerinin AMD'nin AB satışları üzerinde direkt ve görülebilir etkileri olup olmadığının kapsamlı bir şekilde araştırılmadığını söyledi.

İşte bunun ardından Intel CEO'sundan ağır sözler geldi. Intel_AMD atışması haberin devamında...

Intel CEO'sundan kızgın sözler

Intel CEO'sundan kızgın sözler
Intel, AMD savaşı yıllardır sürüyor...

Intel CEO'su Paul Otellini "Intel bu kararın yanlış olduğuna inanmaktadır ve rekabetin güçlü olduğu mikroişlemci pazarının gerçeklerini göz ardı etmektedir. Tüketiciler kesinlikle zarar görmemiştir. Hatta fiyatların 100 faktörle düştüğü bir sektörde, tüketiciler nasıl zarar görmüş olabilir? AMD her zamankinden daha canlı olduğunu söylüyor. Rekabetten ne tüketiciler, ne de rakipler bir zarar görmedi."

AMD ise tahmin edilebileceği gibi bu iddialara karşı çıktı. Başkan yardımcısı Pat Moorhead: "Fiyatlarımız Intel'in denk işlemcilerine göre yüzde 30 ila yüzde 50 daha düşük. Pazar özgür olsa Intel'in fiyatları da daha düşük olmaz mıydı?" Moorhead bununla da kalmayarak Intel'in CEO'su Otellini'nin yorumlarını eleştirerek, bu sözlerin "üç kez hüküm giymiş bir tekelciden beklenen sözler" olduğunu söyledi. Bu sözüyle de daha önce Japonya ve Kore'de verilen kararları hatırlattı.

Şimdi Avrupa Birliği'nin Intel'in temyiz istemi konusunda ne karar alacağı merakla bekleniyor.

Okuyucu Yorumları