A'dan Z'ye Wave rehberi

Her geçen gün daha fazla merak edilen Google Wave'i masaya yatırıyoruz: İşte bilmeniz gerekenler...

A'dan Z'ye Wave rehberi

İnternetin bir numaralı ismi Google, arama motoru devi olmasının yanında internette birçok alana da el atan güçlü bir şirket. Gmail, Google Docs, Google Chrome ve daha niceleri bu kapsamda değerlendirilebilir.

Google Wave de Google'ın kullanıcılarını bir araya getiren yeni bir hizmeti... Eylül ayından bu yana kullanıcılarına davetiye yoluyla Wave'i kullandıran Google, aynen Gmail'de olduğu gibi kullanıcıların davetiye yoluyla ilgisini çekerek bu şekilde bir süre Wave'e kullanıcı akınını kabul etti.

Şimdi ise artık davetiyeye de ihtiyaç duymadan Google'ın Wave hizmetinden yararlanabilmek mümkün hale geldi. Şimdi isterseniz Google Wave'in tam olarak ne olduğunu ve kullanıcılar için ne ifade ettiğini A'dan Z'ye inceleyelim.

Nedir şu Google Wave?

Nedir şu Google Wave?
Her bir wave, kendi altında bir "wavelet" barındırıyor

Google Wave, kullanıcıları internet ortamında bir araya getiren ve doküman üzerinde beraber çalışabilmelerinin yanı sıra e-mail olayını da bypas eden, önemli bir Google platformudur. E-mail'in Web 2.0'ye yansıması olarak da nitelendirilen Wave'in mimarı Google, açık kaynak lisansı altında bu yeni sistemi yaygınlaştırmak ve yazılım geliştiricileri ve şirketlerin kendi wave servislerini kurabilmelerine imkan tanımak niyetinde.

"Wave" tam olarak ne ifade ediyor?

Bir wave'i aslında anlık mesajlaşma yazılımının bir konuşma penceresine de benzetebiliriz. Ancak wave perspektifinden baktığımızda bu konuşma penceresiyle içerisinde birçok kişinin bulunduğu bir grupla anında konuşabilirsiniz.

Her bir wave, kendi altında bir "wavelet" barındırıyor ve bu wavelet'lar wave'lerin belirli bir alanına odaklanıyor ve benzer şekilde manipüle edilebiliyorlar. Yani bir wave birçok alt dala ayrılabiliyor, ancak orjinal grupları saklamayı da ihmal etmiyor.

Bu özellikler zaten Google Talk'ta yok muydu?

Bu özellikler zaten Google Talk'ta yok muydu?
Gerçek zamanlı olarak herkes birbirinin yazdığı yazıları anında görebiliyor.

Gerçekten de wave'ler Google Talk'ta olduğu gibi Extensible Messaging and Presence Protocol (XMPP) sistemini kullanır. Ancak wave'ler hızlı mesajlaşma yazılımına göre biraz daha kapsamlı özelliklere sahiptir.

Her bir wavelet, çeşitli katılımcılar tarafından gönderilen blips olarak bilinen girdileri içerir. Bu girdilerde metin veya video gibi içerikleri görebilmek mümkün ve bu sayede wave çok daha farklı ve dinamik bir yapıya sahiptir.

Wave'ler "canlı" protokolün bir parçası mı?

Gerçek zamanlı olarak herkes birbirinin yazdığı yazıları anında görebiliyor. Yani o an klavyede tuşa dokunan kullanıcıyı karşısındaki kullanıcı da izleyebiliyor. Herkesin birbirinin girdisini bu şekilde görmesi ile karışıklığın da önüne geçilmiş oluyor.

Fotoğraflarınızı arkadaşlarınızla paylaşın

Fotoğraflarınızı arkadaşlarınızla paylaşın
Google Gears isimli aracı bilgisayarınıza yüklediğinizde ise fotoğrafları upload etmeniz çok kolay.

Google Wave ile fotoğraf paylaşımını en hızlı şekilde gerçekleştirebilmeniz mümkün. Google Gears isimli aracı bilgisayarınıza yüklediğinizde ise fotoğrafları upload etmeniz (yani yüklemeniz) daha da kolay bir hal alır ve fotoğrafların yüklenmesi için çok vakit kaybetmezsiniz. Herhangi bir fotoğrafa tıkladığınızda ise bir fotoğraf tarayıcısı açılacak ve resimler arasında kolayca geçiş yapabileceksiniz.

Dosyalarınızı paylaşın

Birçok kişinin e-posta servisleriyle ciddi bir sıkıntısı vardır. E-posta'larıyla 10 MB'tan fazla dosya transferinde bulunamayan kullanıcılar, haklı olarak bu limitin biraz daha yüksek tutulmasını beklemektedir. Ancak neyse ki Google Wave kullanıcıları bu anlamda sıkıntıdan kurtarıyor. Dosyalar, fotoğraflar gibi uplad ediliyor ve ikonun altındaki metne tıklanması suretiyle dosyanın adı değiştirebiliyor. Ve elbette dosyaların alıcısı da tek bir tıklamayla birden fazla dosyayı aynı anda kendi bilgisayarına indirebiliyor.

Ya kelime hataları ne olacak?

Ya kelime hataları ne olacak?
Google, doğru seçimi yaparak kelime hatası yapmanızın önüne geçmeye çalışır.

Google'ın gelişmiş dil desteği sayesinde yazdığınız yazılardaki imla hataları artık canınızı sıkmayacak. Yazınız esnasında size öneriler sunan Google, doğru seçimi yaparak kelime hatası yapmanızın önüne geçmeye çalışır.

Yani siz bir cümleyi yanlış da yazsanız, Google bunu algıladığı anda otomatik olarak düzeltir ve kelime hatası yüzünden ayrıca bir sıkıntı yaşamazsınız.

Dosyalarımı nasıl bu sistemin içine katabilirim?

Google Wave altında sürükle bırak sistemini kullanarak dosyalarınızı kolayca sisteme dahil edebilirsiniz. Google'ın takvim, YouTube, Picasa gibi servislerini de yine bu sisteme dahil edebilmeniz mümkün.

Dosyam üzerinde "şu" kişinin çalışmasını istemediğim durumlarda ne yapmalıyım?

Sizin belirlediğiniz kişiler, sadece dokümanlarınız üzerinde değişiklik yapma hakkına sahiptir. Ancak dilediğiniz anda bu havuzdaki kişileri liste dışı bırakabilirsiniz.

Wave'deki şu robotlar

Wave'deki şu robotlar
Google Wave, Chrome OS'ta da olacak

Geliştiriciler, robotları programlayarak blip'ler oluşturabilir ve onlarla konuşma şansına sahip olabilirsiniz. Şöyle ki, bir maçın skorunu bu robota sorduğunuzda ondan anında doğru cevabı alabilirsiniz.

Wave, Chrome OS'a da dahil edilecek mi?

Google'ın bu konuda şu ana kadar yaptığı net bir açıklama bulunmuyor; ancak Chrome OS'un Wave platformunu içereceğine kesin gözüyle bakılıyor. Zaten Google'ın kullanıcılarına sunduğu ve kitleleri hedef alan bu tip uygulamaları Chrome OS'a dahil etmeyeceğini düşünmek çok da makul değil.

Okuyucu Yorumları