A'dan Z'ye Google Street View

Google'ın büyük tartışmalara sahne olan popüler servisi Street View A'dan Z'ye mercek altında.

A'dan Z'ye Google Street View

Google'ın son aylarda popülerleşen yeni servislerinden Google Street View, Google Earth'ten farklı olarak uydu görüntüleriyle yetinmeyip kullanıcıların sokak sokak dilediği yeri gezebilmesine olanak veriyor. Bazı ülkelerde faaliyet gösteren özel Google araçları, kameralarla donatılarak sokakların görüntülerini her açıdan çekiyor ve bu görüntüler Street View servisinde kullanılıyor.

Bugün için Google Street View için kaç adet aracın kullanıldığı net olarak bilinmiyor; ancak sadece İngiltere'de bu araçların sayısının 10'un üzerinde olduğu sanılıyor. Google'ın bu özel araçlarını kullanan sürücüler ise aslında bir Google çalışanı olmaktan ziyade Google ile anlaşma yapmış herhangi bir sürücü olarak da tanımlanabilir. Ancak şu da var ki Google'ın Street View için kullandığı araçların büyük bir bölümü Google'a ait bulunuyor.

Google'ın Astra model araçları

Google'ın Astra model araçları

Google İngiltere'de çalışan teknoloji uzmanı Ed Parsons, Google Street View'le ilgili geçtiğimiz haftalarda TechRadar'a verdiği demecinde "Araç satın alırken onların üzerinde bazı modifiye işlemlerini yapmak durumunda kalıyoruz; zira araçların sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi için bazı ince ayarların bu araçlara uygulanması şart" demişti.

Parsons'a göre Street View için çalışan bu araçların büyük bir bölümü Vauxhall/Opel Astra model araçlardan oluşuyor. "Biz bu araçları özellikle seçtik; çünkü bu araçlardaki ana bilgi sistemine en kolay bu araçlarda ulaşılabiliyor ve modifiye işlemleri bu araçlar üzerinde daha kolayca yapılabiliyor" diyen Parsons, Google Street View sürücülerinin nasıl yol seyrettikleri ve istedikleri güzergahı nasıl bulabildikleri sorusuna ise şöyle yanıt veriyor: "Aslında bunun için teknolojiden pek faydalandığımız söylenemez. Aksine, sürücüler genel olarak bildikleri yerleri dolaşıyor; zira seçilen sürücüler o yörenin insanı olduğundan görüntüler daha hızlı bir şekilde Street View kamerasına alınabiliyor. Yani olay sadece sürücünün o yeri bilmesiyle ilgili...

Street View'daki eksik görüntüler

Street View'daki eksik görüntüler

Ancak Google Street View'da her şey mükemmel bir şekilde işlemiyor elbette. Bazı görüntülerin bir şekilde erişelemediği kullanıcılardan gelen şikayetler doğrultusunda Google'a iletiliyor. Parsons, eksik görüntülerle ilgili ise şu sözleri kaydediyor: "Bazı yollarda kocaman bir kamyon olabiliyor veya yol çalışmaları yapıldığı için bazı yollara giremeyebiliyoruz. Bu tip durumlarda da haliyle Street View'da bazı eksik görüntülerin ortaya çıkması kaçınılmaz oluyor. Bu nedenle bazen görüntü alamadığımız caddelere sonradan bir daha gittiğimiz oluyor."

Bu açıklamadan Street View'daki eksik görüntülerin neden ortaya çıktığı da net bir şekilde anlaşılıyor. Havanın genelde kapalı olduğu İngiltere'de görüntü almanın daha kolay olduğunu dile getiren Parsons, yağmurlu günlerde ise araçların dışarı çıkmadığını ifade ediyor.

İngiltere'de hemen her sokağa girmeye çalıştıklarını belirten Parsons, aynı şeyin Street View için kullanılan ve diğer ülkelerde faaliyet gösteren diğer araçlar için de geçerli olduğunu söyledi.

Sürücü sadece önüne baksın

Sürücü sadece önüne baksın

Street View sürücülerinin yapacakları tek şeyin önüne bakmalarından başka bir şey olmadığını ifade eden Parsons'a göre bu araçlarda kullanılan tam otomatik sistemin sürücülerin ekstra hiçbir şey yapmasına gerek bırakmadığına vurgu yapıyor ve ekliyor: "Onlar sabahları araçlardaki sistemi açıyorlar ve birkaç dakika içerisinde sistem kendine geliyor ve aracın nerede olduğunu belirtleyerek her şeyi stabil bir hale getiriyor ve sonrasında sürücüye direksonu eline almak düşüyor."

Aracın tepesinde bulunan kamera, standart görünüm oranıyla sokaklardan görüntü alıyor. Parsons, sistemin nasıl çalıştığını şu şekilde izah ediyor: "Araçlarda bulunan kameralar dışında bu araçlarda GPS teknolojinden faydalanılıyor. Çekilen her görüntü sabit diske alınıyor ve ardından işlemden geçiyor.

Ancak Street View araçları nedeniyle Google'ın mahkemelerle davalık olduğu da herkesin malumu. Özel hayata tecavüz ettiği iddiasıyla defalarca mahkemelik olan Google, bu mahkemelerle boğuşurken, bir yandan da bu servisine yatırım yapmayı sürdürüyor.

Parsons her ne kadar Google'ın Opel Astra model otomobilleri tercih ettiğini ifade etse de, yer yer 3 tekerlekli bisikletleri bile bu amaç doğrultusunda kullanabiliyor. Hatta daha önce yayınladığımız bir haberimizde de 3 tekerlekli bir aracın Street View için test sürüşü yaptığını sizlere aktarmıştık.

İngiltere'de tepkiyle karşılanmayan Street View araçlarına komşumuz Yunanistan'da pek de iyi karşılanmamıştı.

Okuyucu Yorumları