ABD'nin üç farklı üniversitesinde görev yapan 7 kişilik bir akademisyen grubu çok ilginç bir araştırmaya imza attı. Kendilerine istenmeyen e-posta gönderen bir ekip süsü veren grup, onlar gibi davranarak spam göndermek yoluyla ne kadar para kazanıldığını ortaya çıkarmaya çalıştı. Pek çok bilgisayar kullanıcısının başının belası olan istenmeyen e-postalara diğer taraftan bakan bilim adamları bazı ilginç gerçekleri ilk kez gün ışına çıkarttılar.
"İstenmeyen e-postaları anlayabilmek için onları gönderenler gibi çalışmak gerekiyordu" şeklinde başlayan rapor, araştırmacıların dünyaca ünlü Storm spam ağı'na nasıl sızdıklarını da anlatıyor. Storm, 1 milyondan fazla ev bilgisayarına sızarak, bu bilgisayarları istenemeyen e-posta gönderen birer sunucu olarak kullanılmasıyla tanınıyor. Bilim adamları da konuyu yakından inceleyebilmek için Storm ağına sızdılar ve Storm'un kullandığı bilgisayarlardan 75.869 adedinin kontrolünü ellerine geçirdiler. 26 gün süren araştırmada, bu bilgisayarları kullanarak toplam 350 milyondan fazla sahte spam gönderdiler.
Başarı oranı beklenenin altında
Gönderilen sahte spam e-postalar, alıcıları sahte bir eczane sitesini ziyaret etmeye yönlendirmeyi hedefliyordu. Buradan da kullanıcıların Viagra muadili bitkisel bir cinsel güçlendirici satın almaları sağlanmaya çalışıyordu. Tabii ki akademik araştırma gereği satın almak için tuşa bastıklarında bir hata mesajı ile işlem gerçekleştirilmiyordu ama zaten amaç kaç kişinin o son butona tıklayacağını ölçmekti.
Araştırma sonucunda toplam 28 satış gerçekleştirildi. Bu gönderilen her 12,5 milyon e-posta için 1 satışa denk düşüyor. Yani spam kampanyasının başarı yüzdesi 0,00001 oldu. Bu oran daha önce farklı uzmanların ön gördükleri %2,15'e göre çok daha düşük bir oran. Araştırma dahilinde toplam kazanılan miktar ise 2.731,88 dolar. Yani günlük olarak 100 doların biraz üzerinde.
Çalışma tüm Storm ağı çapında incelendiğinde ortaya günlük 7.000 dolarlık bir kazanç çıkıyor. Yıllık karşılığı ise 3,5 milyon doları buluyor. %0,00001'lik bir oran karşılığında kazanılan 3,5 milyon dolar daha önceki öngörülerin çok altında olsa da, yine de istenmeyen e-posta gönderenlerin ciddi kazançlar peşinde koştuğunu ortaya koyuyor.