Hub ve anahtarlar bilgisayarları birbirine bağlamak için kullanılan ağ cihazlarıdır. Aynı ağdaki tüm bilgisayarlar ağ kartından bir kablo ile hub veya switche bağlanırlar. Bu cihazlar bilgisayarlar arası trafiği kontrol ederek iki bilgisayar arasında fiziksel bir iletişim yolu kurarlar. Aralarında çalışma şeklinin farklılığı ve performans farkı vardır. Bunları tıpkı görev bakımından telefon santraline benzetebilirsiniz. Yaygın üreticilerden CNet, Asus, Realtek, D-Link, 3Com firmaları sayılabilir.
Hublar bilgisayarları birbirine bağlayan merkezi bir birleştirme cihazıdır. Tüm bağlantılara ortak paylaşımlı bir yol sunar. Aktif ve pasif hub lar vardır. Pasif tipler bilgisayarları birbirine bağlar ama üzerinden geçen sinyalleri işlemez. Aktif olanlar(Repeater) üzerinden geçen veriyi kuvvetlendirerek tekrar oluştururlar. Half Duplex(iki yönlü ama bir anda sadece bir yöne) iletimi destekler. Paylaşılan bir yol sunduğu için aynı anda hem gönderim hem de alım işini birlikte yürütemez. Gelen bir veri paketini HUB, tüm kendisine bağlı bilgisayarlara gönderir. Veriyi alacak tek bir bilgisayar olacağı için diğer bilgisayarlar boş yere meşgul olmaktadırlar. HUB lar bu yüzden switchlere göre performans açısından daha zayıftır. Portu sayısınca bilgisayar bağlanabilir.
Switchler
Switchler ise anahtarlama yöntemiyle her bir veri iletim kanalına ayrı bir yol tahsis eden cihazlardır. Portlarına hangi cihaz bağlı ise hepsine ayrı bir yol tahsis eder. Görev olarak HUB ile aynıdır. Fakat performansı ve hızı daha yüksek seviyededir. Switch kendisine gelen verinin hangi adrese gittiğine bakar ve veriyi gönderen ile alacak olan arasında sanal bir bağlantı oluşturarak diğer bilgisayarları bundan haberdar etmez. Bu yüzden performansı HUB a göre daha iyidir. Fiziksel olarak HUB'a benzer fakat daha büyüktür. Portu sayısınca bilgisayar bağlanabilir. Full-Duplex(aynı anda iki yönlü) çalışabilir.
Günümüzde Access Point denilen ve bilgisayarları birbirine bağlayan cihazlar kablosuz bağlantılar için kullanılmaktadır. Access pointler yapılarında yönlendirici(router), köprü(bridge) ve tekrarlayıcıdan oluşan daha karmaşık bir yapıya sahiptir. Kablosuz Ethernet kartları kendi aralarında haberleşebilir fakat acces point gibi bir cihaz üzerinden haberleşmeleri; daha geniş sinyal alanı oluşturur, güvenlik sorunlarını azatlı üzerlerindeki yönlendiriciler yardımıyla ağ performansını artırır.
Hub/Switch Parametreleri
Port sayısı: Bilindiği üzere bir switch veya huba, sahip olduğu port adedince bilgisayar bağlanır. Ağın ihtiyacına göre port sayısı belirlenmelidir.
Desteklenen Bant Genişliği: Ethernet yapısında band genişliği açısından 10, 100, 1000 Mbps olarak üç yapı(standart) söz konusudur. Günümüzde daha çok 100Mbps yapıya uygun ağ kartı ve switchler bulunmaktadır. Geriye doğru uyumluluk adına 10 Mbps bant genişliği de desteklenmektedir. Daha hızlı ağ yapıları için 1000Mbps uygun bir çözüm olur. Bazı switchlerde portlar, 100Mbps iken bunlardan bazısı(bir iki tane), 1000Mbps destekleyen yapıya sahip olabilmektedir. Burada amaç örneğin iki ağı birbirine bağlarken yüksek bant genişliği sağlamaktır. Veya da portların tümü 10/100/1000Mbps hızlarını destekleyebilmektedir.