Google Earth'ün, geçen senenin sonunda koleksiyonuna kattığı eski Japon haritaları başına iş açmış durumda. Japonya'nın eski krallık dönemlerinde en alt sınıf olan "burakumin"in yerleşim bölgesinin işaretli olduğu eski dönem haritalarının kullanıcılara sunulması kimi çevreler tarafından hiç de olumlu karşılanmamış.
Burakumin, eski Japon hiyerarşi sisteminde halkın en alt tabakasını oluşturuyordu. Hayvan kesimi, derilerin yüzülmesi veya ölülerin gömülmesi gibi ölümle ilgili görevleri yerine getiren bu gruba o dönem verilen ad ise "eta", yani "pislikler". Her ne kadar eski hiyerarşi düzeni artık kalmamış olsa da, burakumin Japonya'da hala baskı altında. O kadar ki çok ünlü bir Japon teknoloji devinin adını vermek istemeyen bir insan kaynakları görevlisinin yaptığı açıklamaya göre, şirket işe alım sürecinde tespit ettiği aday buraku anında eliyor. Japonların aile ağaçlarını çok ayrıntılı bir şekilde tutması yüzünden günümüzde bile burakumin soyundan gelenleri belirlemek mümkün.
Japonların Google'a kızdığı nokta ise burakumin eski yerleşim yerlerinin bu yeni eklenti sayesinde günümüzde hangi bölgelere denk geldiğinin belirlenebilmesi. Bu hem şu anda o bölgede oturanları kimi eski görüşlüleri baskı altında bırakıyor, hem de bölgenin değerini düşürüyor. Eskiden sadece "öğrenmek isteyenin bulabileceği" şekilde literatürde yer alan bu bilgiler artık herkes tarafından ulaşılabiliyor.
Google bu tepki karşısında haritalardan bu bölgelerdeki işaretlemeleri kaldırdı. Bu onun davadan kurtulmasını sağlayacak mı, yakın gelecekte göreceğiz.