Kablosuz standartlar, harfler bakımından mantıksal bir ilerlemeye sahip olmasa da, cihazlardaki teknolojik gelişmeler dikkate değer ve piyasaya çıkan her yeni cihazla, sorunsuz bağlanabilirliğe doğru bir adım daha atıyoruz.
Eğer, geçen sene ya da buna yakın bir zamanda kablosuz bir router aldıysanız, bunun AC standartlarını sahip olma ihtimali var. Bundan önce, Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü Standartlar Vakfı (IEEE veya IEEE-SA), anlamsız gözüken, yönlendirici kaynaklı dili anlamlandırmaya çalışan birçok ilave harf-tabanlı standartlar sunmuştu.
1997 yılı, 802.11 standardının piyasaya sunulmasına tanıklık etti ve o zamandan beri (eğer merak eden varsa, 7 Haziran), biz esasen önümüzdeki en iyi şeyi bulmaya çalışırken, bir sürü sembol ve kısaltma içeren anlaşılması zor olan dili çözmekten bıktık. Aşağıda da hızlı bir zaman çizelgesi bulunmakta:
a (1999)
b (1999)
g (2003)
n (2009)
ac (2013)
Bu harfler ne anlama geliyor?
Bu harfler çok fazla şey ifade etmiyor olabilir, ancak onların önemi, temsil ettikleri standartlarda yatıyor.
Her bir standart, hızı, bağlanabilirliği ve kullanıcılar arasındaki kullanım kolaylığını artırmak için, yeni teknolojilere uyum sağlayarak ve eski teknolojilerle de bağdaşarak, önceki sürümlerden daha iyi bir hal alıyor. Örneğin, IEEE, ac standardı onayladığında ve "n"den "ac"ye geçiş yaptığında, biz 2.4Ghz'lik kalabalık bir spektrumun içine düşmüştük.
ac standardının getirdikleri
Spektral bant genişliği, en basit şekliyle, tek bir frekansta ya da tanımlı bir frekans aralığında bir kanala taşıyabildiğiniz veri miktarıdır.
Bunu, bir pipetin içinden geçen sıvı gibi düşünmek belki de en mantıklı şey olacaktır: Pipet ne kadar kalın olursa, içinden aynı zaman aralığında daha çok sıvı geçer. Spektral bant genişliği de veriniz açısından aynı şeyi yapar. Gerçekte mevcut olan spektrum görünmezken, veri, sıvı bir pipetin içinden nasıl geçiyorsa, aynı şekilde belli bir kanaldan geçer. Spektrumu genişletmek, daha çok verinin aktarılmasına olanak sağlar.
Eğer, şu anda 802.11n'i kullanıyorsanız, 4 konumsal-yerel yayın (4 x 4 MIMO ya da çoklu giriş, çoklu çıkış) ve 40MHzlik (veya, eğer bazı eski cihazlara bağlıysa 20 MHzlik) bir kanal genişliği kullanıyorsunuz demektir. Karşılaştırmalı olarak da, 802.11ac, 160Mhzlik kanallar oluşturmak için de bir araya getirilebilen 80 MHz'de 8 konumsal yayını kullanabilir.
Bu da ac standardının 4 x 40MHzlik n standardına karşılık, 8 x 160MHzlik maksimum bir spektral bant genişliğine sahip olduğu anlamına gelir.
Devamı, bir sonraki sayfamızda...
Daha iyi modülasyon
802.11ac, ayrıca (802.11n'deki 64-QAM'a karşılık) 256-QAM (QAM = dördün genlik kiplenimi) modülasyonunu sunarak, spektrum üzerindeki modülasyonu artırdı. Bu da şu manaya gelir: Sinyal sayısındaki bir artış, aynı frekans üzerinden (256'ya karşı 64) yayın yapar. QAM ile birlikte, yönlendiricinizden dizüstü bilgisayarınıza ya da cep telefonunuza yapılan sinyal gönderimi yalnızca daha etkili değildir, ayrıca 64-QAM'dan 256-QAM' yapılan bir zıplamayla, bu, birim sembole düşmekte olan çok daha fazla bitlerce bilgiyi taşıyarak, veri iletiminin ve hız oranının artmasını sağlar.
Basitçe söylemek gerekirse, yönlendiricinizden, veri taşımada daha etkin bir yolla, her zamankinden çok daha hızlı şekilde cihazınıza veri transferi yapabilirsiniz.
Uyumluluk
Kablosuz (wireless) standartların, bir diğeri ile iyi bir uyum içinde olması enderdir. Bu yüzden ac standardının eskilerine olan uyumluluğu büyük bir artıdır. Eski standartlara karşın, 802.11ac, b, g veya n standardını kullanmak için üretilmekte olan cihazlarla uyumludur, bu da şu manaya gelir: Mevcut cihazlarınız, kaçınılmaz bir şekilde ileri bir sürümü edindikten sonra mükemmel bir şekilde çalışacaktır.
Bunun eski cihazlarla uyumlu olmasının aksine, eğer bu bir ac uyumlu cihaza bağlamak için kullanılmazsa, ac yönlendiriciye sahip olmanın faydasını tam anlamıyla göremezsiniz.
Artan kapsam
Hız açısından en kayda değer fayda, 5GHz faktörüdür. Ortalama olarak mahallenizde, 2.4GHzlik bir aralık tamamıyla sinyal gürültüsü ile doludur. Bu durum da bunun güvenilir ve kesintisiz bir kablosuz sinyal için olumsuz etki oluşturacağını kanıtlar.
Telsiz telefondan ev yönlendiricilerine kadar her şey, bölgenizdeki hava aralığında birçok zorluktan sizi kurtarabilen 2.4GHz gibi bir değeri kullanır. Öte yandan, 5GHz önemli ölçüde daha sessizdir ve yakınınızdakilerle mücadele etmenize gerek bırakmaz.
Çift bantlı yönlendiriciler, halen 2.4GHzlik bir kanalı kullanırken, ac standardı üzerindeki anahtardan gelen 5GHz size evdeki bağlanabilirliği artırmak için, cihazlarınızı mevcut bulunan iki aralığa ayırma gibi ek seçenekler sunar.
Kapsam ve hız açısından bunun önemi küçümsenemez. Çift ya da üç bantlı yönlendiricileri kullanmak, yoğun olan aralıklar üzerinde kendine alan açmak için, size cihazlarınızı ayırma olanağı sağlar. Her evde artmakta olan bağlı cihaz sayısı ile birlikte, bu kendi başına, Wi-Fi sinyalinizin kalitesinde önemli bir farklılık oluşturabilir.
Buna ilaveten, "hüzmeleme", ac standardındaki artan kapsam için ikinci kilit faktördür. Bildiğiniz üzere, Wi-Fi, bütün cihazlar arasındaki birçok ölü alana olduğu kadar, bu cihazlara ulaşan her yöne bir sinyal iletirdi. Hüzmeleme, yönlendiricinizin cihazlarınızı konumlandırmasına ve evinizin her bir köşesine sadece yayın yapmaya karşılık, ihtiyaç duyulan yerde sinyali güçlendirerek, sinyal kalitesini geliştirmeye yardımcı olan doğrultuda kümelenmiş bir sinyal gönderilmesine olanak sağlar.
Devamı, bir sonraki sayfamızda...
Daha yüksek maksimum hızlar
Her standart, önceki sürümlerinden önemli ölçüde daha yüksek hızlara sahiptir. Hız artışları, yönlendirici teknolojisi gelişirken kaçınılmazdır; ayrıca maksimum hızların "teorik olarak maksimum" olduğunu belirtmek gerekir. Yani siz, gerçek hayatta onları asla tecrübe edemeyebilirsiniz.
ac yönlendiriciler tarafından sunulan hız, aslında daha hızlıdır. Üreticiler, gigabit hızını artırırken, gerçek aslında şudur: En hızlı gerçek dünya hızları 720Mbps ile doruk noktasına ulaşmaktadır. Bu nedenle ac standartları, n'den aslında üç kat daha hızlıyken, bu düşük bir ölçekte kalır. Gerçek dünya rakamları da gösteriyor ki, n için olan 240Mbps'ye karşılık, ac için 720Mbps idealdir. Kanmayın... Bu daha hızlıdır, ancak kutuda sunulan çılgınca hızlar, gerçeğe yakın değildir.
Güncellemeye değer mi?
Evet, milyonlarca kez evet... ac teknolojisini kullanan bir yönlendirici tarafından ortaya koyulan performans artışı önemlidir ve fiyatları da oldukça makuldür. 150 doların altında bir para ile ac standart kapasitesine sahip iyi bir yönlendiriciye sahip olabilirsiniz. Bu da internet performansını ciddiye alan herhangi birisi için ödenmeye değer.
Güncelleme yaparken, cihazlarınızı, daha büyük performans kazançları için 2.4GHzlik ve 5GHzlik frekanslara ayırabilesiniz diye, yeni yönlendiricinizin çift ya da üç bantlı bir model olduğundan emin olun. Uzaktan bile kontrol edilebilen çoğu yeni yönlendirici, zaten en azından çift bantlıyken, bu pahalı bir yükseltme olmayacaktır.