Araştırmalara göre 65 yaş ve üstü yetişkinlerin internette sahte haber paylaşma olasılığı 18-29 yaşındakilere göre daha fazla. 65 yaş üstü akıllı telefon, tablet ve sosyal medya kullanıcılarının sayısı da artıyor. Popular Science'ın haberine göre bu nedenle birçok araştırmacı 65 yaş üstünün çevrimiçi ortamlarda yeni bilgilere alışmalarına yardımcı olmak için dijital okuryazarlık programlarını test ediyor.
Peki, bu çabalar gerçekten etkili mi? Nisan ayında Stanford Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından Scientific Reports'ta yayınlanan yeni bir çalışma, bu programların işe yaradığını ortaya koyuyor.
Çevrimiçi bilgilerin güvenilirliğini belirlemek ve doğrulamak için bir saatlik bir kursa katılan yetişkinlerin, herhangi bir eğitim almayan bir kontrol grubuna göre sahte haber değerlendirme testinde daha iyi performans gösterdiğini buldular.
Çevrimiçi kurs için kar amacı gütmeyen bir gazetecilik girişim eğitim programı sağladı. Bu kurs, katılımcılara çevrimiçi buldukları bilgilerin doğruluğunu nasıl kontrol edeceklerini öğretmek için metinler, videolar, etkileşimli alıştırmalar ve kısa testler kullandı. Bu, onlara nasıl "yan okuma" yapacaklarını göstermeyi veya belirli bir iddia hakkında diğer kaynakların ne söylediğini görmek için web'de gezinmeyi ve bir fotoğrafın üzerinde oynanıp oynanmadığını veya bağlam dışına çıkarılıp çıkarılmadığını görmek için ters görüntü aramaları yapmayı içeriyordu.
Kurs ayrıca, yaşlı yetişkinler arasında en popüler platform olduğu için Facebook'a da odaklandı.
Araştırmacılar makalede, "Genç bireylerin aksine, yaşlı yetişkinler "dijital yerliler" değiller ve çağdaş medya teknolojilerini ve platformlarını kullanma konusunda daha az deneyime sahip olabilirler. Bu nedenle ek eğitim programlarının bu yetişkinlere çevrimiçi olarak karşılaştıkları yeni bilgileri incelemek için ihtiyaç duydukları temel araştırma becerilerini sağlayabileceğini söylüyor.