Firmalar için gelişimin önemi

Firmanın kurumsal anlamda gelişmesi eleman içeriğinin de gelişmesi ile mümkün.

Kurumsal gelişim

Bir şirket, sektörden belirli insanların bir araya gelmesiyle, belirli bir amaç doğrultusunda yol alır. Şirket yönetiminin hedefi ise bir araya gelmiş insanlardan oluşan bu topluluğu, şirket hedefleri doğrultusunda yönlendirebilmektir. Bu yapı içerisinde, belirli bir disiplin ve kurallar silsilesi içinde var olmak da kaçınılmaz olarak kurumsallaşmayı gerektirir. Özetle kurumsallaşma, kurum çalışanlarından, kurumun iletişim içinde olduğu her mecraya kadar tüm süreçlerde belirli kuralların egemen olmasıdır. Gelişigüzel davranışları benimseyen şirketlerin başarılı olması düşünülemez.

Kuralsız şirket
Bir şirketin, belli kurallar çerçevesinde yönetilmesinin dışında herhangi bir yönetim şekli başarıya atılan adımlar içerisinde yer alamaz. Nasıl ki her bireyin kişisel ihtiyaçları doğrultusunda belli kurallarla hareket etmesi gibi, şirketler için de aynı şartlar geçerlidir. Kişinin işe gitmek için belli saatlerde kalkmaması, kişisel bakımını yapmaması, işyerinde belli bir düzen içerisinde çalışmaması, rastgele davranışlar içerisinde bulunması kargaşayı ve zaman kaybını yaratacağı gibi, şirketlerin de belli kurallarının olmaması aynı kargaşayı ve zaman kaybını kaçınılmaz hale getirecektir.

Sistem oluşturmanın işe katkısı

Sistem oluşturmanın işe katkısı

Bu durumun aksine gelişimi ise kurumdaki her işlevin, belirli bir sistematiğe ve kurallar silsilesine göre gerçekleşmesine bağlıdır. Üretimden, pazarlamaya, pazarlamadan müşteri ilişkilerine, müşteri ilişkilerinden sevkiyata kadar tüm süreçlerde belirli kuralların olması ve bu kuralların mümkün olduğunca yazılı olması, işleyişin ömrünü uzatacaktır.

Üretimin nasıl gerçekleşeceği, üretim sürecindeki mamullerin hangi aşamalardan geçeceği, nasıl geçeceği, bu üretimin başında bulunacak çalışanların ne tür özelliklere sahip olmaları gerektiği, bu elemanların nasıl işe alınacakları, iş içindeki yetki ve sorumluluklarının ne olacağı, pazar şartlarında nasıl varlık gösterileceği gibi bütün işler, ancak belirli kurallar dahilinde gerçekleştirilebilir. İşte bu kuralların, kurumun kendi şartlarına özel olarak geliştirilmesi ve uygulamaya koyulması kurumun kurumsallaşmasını içerir.

Güven faktörü
Kurumsal yapılarda önemli bir diğer faktör ise kurum içi güvendir. Kurum kültürünün oluşması ile güven, iç içe kavramlardır. Tüm çalışanların kendisini sistemin önemli birer parçası olarak görmesi, kendisine bırakılan boşluğu doldurması kurumsal gelişim için en gerekli unsurlardan biridir. Kurum içi güven oluşumu için ortak platformlar oluşturulmalı ve muhtemel kırılma noktaları öngörülerek önlemler alınmalıdır.

Kurumsal gelişim içindikkat edilmesi gerekenler

Kurumsal gelişim içindikkat edilmesi gerekenler

Kurumsal gelişimi önemseyen şirketlerin dikkat etmesi gereken hususlar ise şu şekilde sıralanabilir:

- Şirketin iş alanları ve görev tanımlarının belirginliği
- Şirketin günlük işleyişine hakim kuralların netliği
- Kurumdaki birimlerin iş akışlarının belirlenmesi
- Idari işlerin organizasyonu, işe başlama saatinden, tatillerdeki procedure, yönetici atamalarından, ödeme alışkanlıklarına kadarki tüm uygulamalarda kurumun kendisine has kurallarının oluşturulması
- Kurumda karar veren/lerin bilinirliği
- Kurum kültürünün oluşturulması

Sıralamada da görüldüğü gibi, bütün bu maddelerin özünde kuralları oluşturma ve bu kurallara uyma zorunluluğu yer almaktadır. Yani çalışanların kişisel davranışlarına göre değil, kurumun belirlediği kurallar çerçevesinde hareket edilmesi esas hedef olarak alınmalıdır.

Yasemin ÖZDEMİR
Kurumsal İletişim Koordinatörü

Okuyucu Yorumları