Kan grubunuz, belirli antijenlerin varlığı veya yokluğuna göre belirlenir ve bildiğimiz kan grupları A, B, O ve AB olarak isimlendiriliyor. Peki ya bilmediğimiz bir kan grubu daha varsa? Güney Gloucestershire'daki NHS Kan ve Transplantasyon (NHSBT) bilim insanlarının liderliğindeki ve Bristol Üniversitesi'nin desteklediği araştırma ekibi, MAL adı verilen bir kan grubu buldu. Üniversiteden yapılan açıklamada "En iyi bilinen iki kan grubu sistemi ABO ve Rh'dir; ancak kan grubu daha karmaşıktır ve diğer gruplar arasındaki eşleşmeler hayat kurtarıcı olabilir" diyor. NHSBT'de kıdemli araştırma görevlisi olan Louise Tilley ise keşfin nadir hastalara daha iyi bakım sağlanabileceği anlamına geldiğini söyledi.
Science Alert'in haberine göre 1972 yılında hamile bir kadının kanı test edildi ve kadında oldukça yaygın olan bir alyuvar antijeninin bulunmadığı tespit edildi. AnWj adını verdikleri bu antijen, bilim insanlarına göre sadece bir avuç insanda eksik. Eksikliğin en yaygın nedeni antijen ifadesini baskılayan kanserler ve hematolojik bozukluklar. Ancak yeni bir çalışmada bir ailenin birkaç üyesi de dahil olmak üzere beş bireyde genetik bir nedenden dolayı bu durum tespit edildi.
Ekip, çalışmalarını “AnWj-negatif fenotip genellikle belirli hematolojik bozukluklar ve malignitelerle ilişkili olarak antijen ekspresyonunun geçici olarak baskılanmasından kaynaklanır” diye açıklıyor.
Hastaların ekzomlarını, yani proteinleri kodlayan genetik dizilimlerini analiz eden ekip, MAL geni olarak bilinen miyelin ve lenfosit proteinini kodlayan gende spesifik homozigot DNA dizisi farklılaşmaları buldu.
Yeni bir kan grubu
Özet olarak bilim insanları, bu antijene sahip olup olmayanların farklı bir kan grubu oluşturduğunu anladı ve bu yeni kan grubu sistemini MAL olarak adlandırdı.
Bu spesifik antijenin eksikliği son derece nadir görülse de, bu konuda bilgi sahibi olmak hastaların kan nakli sırasında güvende kalmasına yardımcı olacak ve bu tür olumsuz kan nakli reaksiyonları olasılığını azaltacaktır.