İster laptop'unuzdaki verileriniz olsun, ister telefonunuzdaki, verilerinizin güvenliğini koruma konusunda sorumluluk size düşünüyor. Yedeklemenin kulağınıza zahmetli, ileri düzey bir iş gibi geldiğini biliyoruz. Ancak aslında yedeklemek, bu kadar karışık bir iş değil.
Yedekleme hakkında çok az şey biliyorsanız, işte aklınıza gelebilecek soruların cevapları.
1. Neden yedek almalısınız?
Yedeklemeyi en basit şekilde anlatmaya çalışırsak, bu işlemin bir veriyi bir başka yere kopyalamaktan ibaret olduğunu söyleyebiliriz. Yedeklerin önemi, dosyaların tahmin edilmeyen nedenlerden dolayı erişilmez hale gelebilmesidir. Bir virüsün sabit diskinizdeki verilerinizi sildiğini düşünün; bu dosyaları bir başka yere kopyalamış olsaydınız, çok iyi olmaz mıydı?
Gerçek bir yedekleme için verileri harici bir sürücü gibi farklı bir depolama birimine kopyalamanız gerekecektir. Bazen birden fazla kopyayı birden fazla konuma kopyalamanız da gerekebilir.
2. Neleri yedeklemelisiniz?
Bazı kullanıcılar her şeyi birden yedeklemeyi severler. Bunda bir yanlışlık olmasa da, büyük yedekler oluşturmadan önce birkaç şeyi bilmenizde fayda var. Küçük yapılandırma dosyalarını ve belgeleri yedekleyecekseniz sorun yok, ancak GB'lar boyutundaki dev müzik ve video koleksiyonlarını yedeklemek için hem geniş bir depolama alanına, hem de zamana ihtiyacınız var.
Windows'un Sistem Geri Yükleme işlevi, Windows'unuz düzgün çalışmadığında onu eski bir tarihe geri getirmenize izin verdiğinden, sisteminizde aktif olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var.
Hangi sıklıkta yedeklemeli?
3. Ne sıklıkta yedek almalısınız?
Genel kural şudur: Dosyalarınız hangi sıklıkta değişiyorsa, o sıklıkta yedek almalısınız. Büyük değişikliklerden önce her zaman yedek almanız gerekir. İster çok fazla yedek alın, ister çok az, bu hiç yedeksiz olmaktan iyidir. Bu yüzden hangi sıklıkla yedekleme yapacağınızı belirleyin ve bunu hemen uygulayın.
4. Yedeklerinizi nerede saklamalısınız?
Veri yedekleri için genel olarak iki depolama türü vardır: Yerel yedekler ve çevrimiçi yedekler. Her iki yöntemin kendine göre avantajları ve dezavantajları var, ancak ikisini birden kullanabilirsiniz.
Yerel depolama alanı, size çevrimiçi depolamaya göre daha geniş alan sunacaktır. Çevrimiçi yedekler internette, gerçekten hiç gitmediğiniz bir yerde saklanır. Bu, bizim gibi normal kullanıcılar için Dropbox veya Google Drive gibi hizmetler olabilir. Ancak internete dosya yüklemek, dosyaları direkt olarak fiziksel sürücüye aktarmaya göre çok daha yavaştır. Bunun yanında hizmetin saldırıya uğraması halinde verileriniz açığa çıkabilir ve bu konuda hiçbir şey yapamayabilirsiniz. Çevrimiçi depolama hizmetlerinin en önemli avantajı ise elbette dosyalarınıza her yerden ulaşabilme imkanı sunması.
Size önerimiz, büyük ve hassas verileri yerel olarak yedeklemeniz. Bunlar dışındakileri bulut depolama hizmetlerinde saklayabilirsiniz.
5. Geriye kalanlar
Tüm sabit diskinizi yedeklemek isterseniz, bunu yapabileceğiniz Macrium Reflect gibi programlar var. Dropbox ve Google Drive gibi hizmetler, dosyalarınızı otomatik olarak yedeklediğinden oldukça etkililer, bu yüzden onlardan faydalanmanızı öneriyoruz.
Windows 8.1 veya Windows 10 kullanıyorsanız, Dosya Geçmişi işlevini kullanmayı mutlaka düşünün. Bu işlev, dosyaları otomatik olarak harici bir sürücüye veya ağ sürücüsüne yedekliyor ve dilediğiniz zaman dosyanın eski bir sürümüne geri dönmenize izin veriyor.
Son olarak şifreli yedeklerin daha güvenli olduğunu söyleyelim ve yedeklerinize güvenmeden önce onları test etmeniz gerektiğini de belirtelim.