5 Dosya indirme yöneticisini yarıştırdık

CHIP Online en popüler 5 dosya indirme yöneticisini karşılaştırdı. Hangisi hangi işe daha uygun?

En iyi dosya indiricileri

En iyi dosya indirme yöneticisini seçmek güç iş. CHIP Online işinizi kolaylaştırıyor ve en gözde beş dosya indirme yazılımını artısıyla eksisiyle etraflıca inceliyor.

İnterneti kullanan herkesin şu ya da bu şekilde bir dosya indirmesi gerekir. Bu işin yükünü sırtınızdan alan dosya indirme yöneticileri internette hem ticari yazılımlar hem de ücretsiz uygulamalar şeklinde bulunabiliyor. Burada bu yazılımlardan en çok kullanılan beşinin özelliklerini karşılaştırıp size ne sağladıklarını inceledik.

Mass Downloader

Mass Downloader

Download: Mass Downloader

Mass Downloader yüksek indirme hızı ve çok sayıda özelliğiyle piyasadaki en iyi dosya indirme yöneticilerinden biri sayılıyor. GetRight ve FlashGet'ten daha ağır olan yazılım, eğer tek aradığınız dosya indirmek değilse, onlardan çok daha yararlı.

Her şeyden önce, ZIP dosyalarını indirmeden içeriğini gösterme özelliğine sahip. Bunun, içeriğinden emin olmadığınız arşivleri indirirken çok yararı dokunuyor. Bu yazılımı rakiplerinden ayıran daha birçok özellik var. Örneğin, kullanıcı arabirimindeki sütunlar, sadece işinize yarayanları görüntüleyecek şekilde özelleştirilebiliyor.

Program Internet Explorer sayfalarından sürükle bırak yöntemiyle dosya alabiliyor ve bant genişliğinizi sonuna dek kullanabiliyor. FTP ve HTTP sitelerinden veri transfer hızı çok iyi. Yazılım aynı zamanda SOCKS ve RTSP vekil sunucularını destekliyor. Yazılımın en son sürümünde etkilenen özelliklerden biri, akıcı video görüntülerini kaydedebilmesi.

Mass Downloader'ı arka planda çalıştırdığınız vakit, sistem kaynaklarını diğer uygulamalar için kullanabilirsiniz.

Dosya indirmeleri planlanabiliyor. Hatta indirme kuyruğunu, bir dosyanın indirilmesi diğerininki bittiği an başlayacak şekilde belirleyebiliyorsunuz. »Tools / Options«a tıklayın, »Download« dalını genişletin ve oradan da »Startup«a tıklayın. Burada aynı anda kaç dosya indirmenin etkin olacağını seçebilirsiniz. Program aynı anda en fazla 100 dosyanın indirilmesine izin veriyor.

Downloader'ın bir diğer heyecan verici özelliğiyse başka indirme yöneticilerinin başarısız olup yarıda bıraktıkları dosyaları indirmeye devam edebilmesi. Bu muhteşem bir avantaj. Ayrıca indirme işlemlerinin önceliklerini belirleyebiliyorsunuz. En düşük öncelik düzeyi "Background". Bu ayar, önceliği diğer sitelerden indirdiğiniz dosyalara veriyor. »High« seçeneği ise tüm bant genişliğinizi bu dosya indirmeye ayırıyor.

Free Download Manager

Free Download Manager

Download: Free Download Manager

Free Download Manager da çok tercih edilen dosya indirme yazılımlarından. Program işinizi kolaylaştıracak sofistike ve tarz sahibi özelliklerle süslenmiş. Örneğin arabirimi diğer yazılımlarınkinden daha kalabalık ama bunun faydasını görüyorsunuz. Dosya indirme kuyruğu yaratabiliyor, bant genişliği kullanımını denetleyebiliyorsunuz.

Hızı artırmak için dosya indirmeleri parçalara bölebilirsiniz. FDM'nin dosya indirme işlemlerini %600 gibi astronomik bir oranda hızlandırdığı iddia ediliyor. Yazılım, daha önceden kesintiye uğratılmış ya da yarıda bırakılmış dosya indirme işlemlerine yeniden hayat verebiliyor.

Free Download Manager da son sürümüyle Flash videolarını indirme özelliğine kavuşmuş.

Bu videolar YouTube, Google ve diğer sitelerden bulabilirsiniz. Yazılım aynı zamanda flash videoları FLV harici biçimlere dönüştürebiliyor. Bunların üstüne, karşıya yükleme yöneticisi ve dosya paylaşım özellikleri de var.

FTP ve HTTP desteği sayesinde büyük web sitelerini ve devasa dosyaları kolayca indirebilirsiniz. Free Download Manager sayesinde BitTorrent dosyalarını indirmeniz bile mümkün. Artırılmış indirme hızı, torrentlerin indirilmesini de kolaylaştırıyor ve FDM'yi daha önce kullandığınız torrent yazılımlarının yerine geçirebiliyor. Free Download Manager artık açık kaynak kodlu bir yazılım. Bu da demek oluyor ki yazılımın kaynak kodu kullanıcıların değiştirmesi ve ihtiyaçları doğrultusunda özelleştirilmesi için serbest olarak erişilebilir.

Kullanıcılar yazılıma yeni özellikler ekleyebilir, halihazırda bir hayli uzun olan özellik listesine yenilerini katabilirler. Her dosya indirme işlemi sırasında ekranınızda indirme oranını gösteren mavi bir küp beliriyor. Bu küp diğer uygulamaların üzerinde görünüyor ve masaüstünde çok az yer kaplıyor, aynı zamanda hangi dosyaların indirilmekte olduğunu size bildiriyor. Güvenlik özellikleri gelişmiş olan yazılım, ne zaman zararlı bir dosya indirmeye kalkışsanız açılan pencerelerle sizi uyarıyor. Böyle zararlı bir dosyayla karşılaşan kullanıcı, bu adresi işaretleyerek diğer kullanıcıları da tehlikeden haberdar edebiliyor.

Download Accelerator Plus

Download Accelerator Plus

Download: Download Accelerator Plus

Download Accleerator Plus bedava bir dosya indirme aracı. Paralı ve daha çok özellik taşıyan premium sürümü de var. Dünyanın en popüler indirme yazılımları arasında sayılan aracın 145 milyon kullanıcısı olduğu söyleniyor.

Patenti alınmış teknolojiler uygulayan Download Accelerator, aynı anda çoklu bağlantı kurarak dosyaların indirilmesini hızlandırıyor.

DAP'ın ana penceresinde çeşitli işlevlere erişmenizi sağlayacak çok sayıda alt kısım var. Arabirim her biri sekme halinde görüntülenen dört ana bölümden oluşuyor.

İlki olan »Downloads« sekmesi, adı üstünde, dosya indirme işlemleriyle ilgileniyor ve indirme ilerleyişini, dosya durumunu bir tablo şeklinde görüntülüyor. »Completed downloads« sekmesi şu ana kadar DAP ile indirdiğiniz tüm dosyaların kaydını tutuyor. DAP'ın yepyeni bir özelliği de yazılıma eklenmiş bir çevrimiçi arama sayfası. Bu, istediğiniz dosyalara bakmak için kullanabileceğiniz basit bir tarayıcı aslında. İndirilebilir dosya bulmada size faydası ola bilecek sitelere doğrudan bağlantılar içeren bu sayfada aradağınıza erişebilirsiniz. Komple siteleri indirebilir ya da mevcut süzgeçlerden faydalanarak yalnızca belirli biçimlerdeki dosyaları kaydedebilirsiniz. Son olarak da dosyanızı tam da aradığınız kaynaktan indirmenizi sağlayan maharetli bir FTP hizmeti var. Yazılımı indirdiğinizde e-posta adresinizi ve bazı diğer ayrıntıları girmeniz isteniyor. Bu veriyi vermek zorunda değilsiniz, ama verirseniz de DAP web sitesindeki çeşitli kampanyalardan faydalanabiliyorsunuz.

FlashGet

Download: FlashGet

FlashGet yararlı, ufak ve çok minimalist bir dosya indirme yöneticisi. Bir sürü gereksiz özellik yerine, sadece işinizi verimli şekilde yürütmenizi sağlayacak olanları içeriyor. Eğer sabit diskinizde çok yer kaplamayan küçük bir dosya indirme yazılımı arıyorsanız FlashGet tam size göre.

Dosyaları küçük alt parçalara ayıran, böylelikle dosya indirme hızını %500 artıran yazılım, özellikle de çevirmeli ağ bağlantısı gibi yavaş bir bağlantı yöntemi kullanıyorsanız kendini gösteriyor. "Multi-server Hyper-threading Transportation" denilen teknoloji sayesinde, indirilen parçalar eksik kısımları beklemek gerekmeksizin hızla kaydedilebiliyor.

Yazılımın arabirimi çok sadece ve çok az sistem kaynağı tüketiyor. Grafiklern, pencerelerin, metinlerin ve arkaplanların renklerini özelleştirebilirsiniz. »Tools / Options / Graph/Log« komutuna tıklayarak bu ayarları dilediğiniz gibi değiştirmeniz mümkün. Yazılım dosya indirme işlemlerinin saatini planlamanıza ve bazı dosyaların daha geç indirilmesini belirlemenize olanak tanıyor. Sıkça ziyaret ettiğiniz siteler için kurallar belirleyebiliyorsunuz. Bir dosya indirme işlemi yürürlükteyken yazılımı küçülterek görev çubuğuna yollayabilirsiniz.

Bu durumda yazılım arka planda çalışmayı sürdürüyor ve işlemci kullanım oranı azalıyor. Dosyaları virüslere karşı taramak için gereken anti virüs aracını da belirleyebiliyorsunuz. Yazılım, dosyaların depolama alanına yerleştirilmesi işinin altından başarıyla kalkıyor. Her dosya için farklı kategori klasörleri belirleyip, dosyaların ilgili konumlarda saklanmasını sağlayabiliyorsunuz. Örneğin, yazılımlar ayrı klasörlere, MP3 dosyaları ise müzik klasörüne gönderilebiliyor. »Manage / New Category« kısmından bu kategorileri yönetebilirsiniz. Deneyimli kullanıcılar, kendilerini hangi kategoride kaç dosya indirdiklerine ilişkin bilgilendirecek bir veritabanına da erişebilir.

Yazılımın bir diğer faydalı özelliği, BitTorrent dosyalarını okuyup indirebilmesi. İlk olarak torrent dosyalarını bilgisayarınıza indirin. Bu dosyaları FlashGet'te açmanız gerekiyor. »File / Open torrent file« komutunu verin, dosyayı seçerek »OK« tuşuna tıklayın. Dosya indirme başlayacak ve çok geçmeden aradığını dosyaya kavuşaacaksınız. İstediği dosyaları zahmetsizce, en sade şekilde indirmek isteyenler için bire bir.

GetRight

GetRight

Download: GetRight

GetRight bugüne kadar birçok sürüm ve alt sürümden geçerek geldi. En son sürümlerden olan 6.3d'nin deneme sürümünü 30 gün boyunca ücretsiz kullanabilirsiniz. Fazla sistem kaynağı tüketmeyen, dosya indirme işlemini kesintiye uğratmayan, yalın bir arabirime sahip.

Yazılımın önde gelen özelliklerinden biri, herhangi bir sebep yüzünden kesintiye uğramış dosyaları indirmeyi sürdürebilmesi. Torrent dosyaları için de bu yazılımı kullanabilirsiniz. GetRight'ın 6. sürümü ve yukarısı BitTorrent dosyalarını destekliyor. Eğer bu dosyalar için bir başka yazılım kullanmıyorsanız, yazılım kendini varsayılan BitTorrent istemcisi olarak ayarlıyor. Get- Right, güvenlik duvarını kendiliğinden yapılandıran Universal Plug and Play (UPnP) özelliğini de destekliyor. Yazılım, FTP ve HTTP sunucularından da dosya indirebiliyor.

Dosya indirme hızını artırmak maksadıyla, GetRight size ayna sunucuları denetleme olanağı tanıyor. Aynalar, aradığınız dosyaların başka kopyalarını içeren ek kaynaklar. GetRight ile indireceğiniz dosyanın ek aynalarını arayabilirsiniz. Yapılandırma penceresinde bunun için »Mirror Search« kısmına gelmelisiniz. Buradan aynaları elle ekleyebilir ya da otomatik arama başlatabilirsiniz. Daha yakındaki aynaları seçmek için »Mirror Options « kısmına gidip yaşadığınız yeri belirtebilir, böylece indirme hızına hız akatabilirsiniz. Yazılımın kullanıcı arabirimindeki sesli uyarılar da buradan kontrol ediliyor. »Interface«e tıkladığınızda sesleri ve simgeleri özelleştirebilirsiniz. Aynı zamanda bildirim alanı simgesini ve bu alanda görüntülenecek bilgileri seçebilirsiniz. »Automatic Mode« özelliği sayesinde bu işlemleri otomatikleştirebilir ve aynı anda kaç dosyanın indirilebileceğini seçebilirsiniz.

Karşılaştırma tablosu

En popüler beş dosya indirme yöneticisinin özellikleri
Flashget GetRight Mass Dl. FDM DAP
Diskte kapladığı alan 4544 KB 4833 KB 1996 KB 5775 KB 8325 KB
Lisans Ücretsiz Paylaşımlı Paylaşımlı Ücretsiz Ücretsiz
Anti virüs kontrolü var var var var var
Hız 6-10 kat 8-10 kat 8-10 kat 6-10 kat 8-10 kat
Dosya yönetimi var var var var var
Bölümleme var var var var var
Kullanım kolaylığı 5 4 5 4 5
Arabirim 3 2 5 5 5
Torrent var var var var var
Planlama var var var var var
FTP/HTTP var var var var var
Okuyucu Yorumları