UHD TV'ler ile Full HD TV'ler arasındaki farkları sizler için inceleyip ortaya çıkardık. Gerçekten de bir UHD TV'ye ihtiyacınız var mı?
4K olarak da bilinen UHD, Ultra High Definifion'un kısaltılışı. Ultra yüksek çözünürlük anlamına gelen bu terim, normal bir Full HD televizyondan dört kat yüksek çözünürlüğe sahip TV'ler için kullanılıyor. 50 inç'ten 85'inç'e kadar uzanan boyut seçenekleri olan bu TV'lerin fiyatı, 5,000TL'den 80,000TL'ye kadar uzanıyor.
Her zamanki gibi yeni bir teknoloji ortaya çıktığında ortaya beklenmedik sorular ve tehlikeler çıkıyor elbette. Mesela, bir UHD TV, HD bile olmayan normal bir TV yayınını nasıl gösteriyor? Full HD TV'ye göre gerçekten bir avantajı var mı? Yoksa UHD teknolojisi için henüz erken mi? Makalemizde bu soruların cevabını vermeye çalışacağız.
Upscale özelliği ve 3D
Daha çok çözünürlüğün görüntüde daha çok detay demek olduğunu biliyoruz. Şimdiye kadarki tecrübemizde UHD TV'lerin normal TV yayınlarını iyi bir şekilde UHD ekrana uyarladığını (upscale yöntemi ile) gördük. Tabii normalden biraz uzakta oturmakta fayda var, yoksa detay düşüklüğü çok göze çarpabiliyor. UHD kalitesinde bir görüntü izlerken ise tam tersine, tüm detayları görebilmek için normalden biraz daha yakında oturmak gerekiyor.
UHD ile sonunda Full HD 3D polarizasyon
Dört kat Full HD çözünürlüğü sayesinde artık pasif polarizasyon 3D içeriği Full HD'de izleyebiliyoruz. Normal Full HD televizyonlarda ancak Full HD'nin yarısı çözünürlükte bu teknoloji kullanılabiliyordu.
Satın almalı mı?
Şu an piyasada bulunan UHD TV'ler HDMI 1.4(a) standardıyla geliyor. UHD'nin tam çözünürlüğünü 60Hz'te kullanabilmek için HDMI 2.0 gerekiyor ki, şu an bunu yapan tek TV, Panaconic'in TX-L65WT600E UHD TV'si.
Samsung kendi UHD TV'lerinin bağlantı panelini TV'den ayrı bir kutu haline getirdi. Bu sayede bu panel kolaylıkla değiştirilebiliyor.
Peki ya bir UHD TV satın almalı mı? Yoksa beklemeli mi? Şu an için bir UHD-TV almak için ortada yeterli bir sebep göremiyoruz. UHD içeriğin hala çok sınırlı olması ve UHD TV'lerin aynı boyutlardaki Full HD TV'lerden kat kat pahalı olduğu düşünülünce, şimdilik yanına yaklaşmamak en iyi seçim.
UHD yayınlar?
Tıpkı 3D'ye olduğu gibi, UHD de içerik bakımından sorun çekiyor. Birçok HD kanalın yalnızca 720p sunduğunu düşünürsek, UHD kanalların yaygınlaşması epey uzak görünüyor.
UHD yayın olmasa da, Full HD ve SD yayınlarda bir avantajımız var mı? Testlerimize göre, evet var. Yüksek kaliteli yayınlar UHD TV'lerde, Full HD bir TV'de olduğundan biraz daha canlı ve detaylı görünüyor.
"Upscale" konusunda Toshiba'nın kendine has bir tekniği var. Blu-ray çaları (BDX6400KE) ve UHD televizyonu, gelen görüntü verilerini birlikte 3,840 x 2,160 piksele genişletiyorlar. Toshiba'nın dediğine göre, Blu-ray oynatıcı görüntünün düşük frekanslarını işlerken, UHD TV ise yüksek frekanslarını işliyor ve sonuçta çok iyi bir görüntü kalitesi ortaya çıkıyor.
UHD disk çalar
Her zamanki gibi Sony, şu an için sadece Amerika'da olmak üzere, bir UHD disk çalar çıkaracağını açıkladı. Çok bilinen filmlerle birlikte gelecek olan UHD çalar, internetten yeni içerik de indirebilecek. Japon firması gelecekte UHD içeriği arttırmayı planlıyor. Bunların ülkemize ne zaman geleceği ise henüz belli değil.
Tabii PC'mizi de bir UHD çalar olarak kullanabiliriz, ama bu kadar yüksek bir çözünürlüğü kaldıracak ekran kartına ve donanıma ihtiyacımız var. YouTube'a 4k videolar eklendiğini görmek güzel olsa da, bir çok kullanıcının ne internet hızı ne de donanım gücü buna yetmiyor. Bilgisayarı UHD bir televizyona bağlamadan pek bir fark görülemeyeceğini de belirtmek gerek.