4G için çok sıkı bir adım!

Mobil internetin gelecek nesli için "çok hızlı" bir adım daha atıldı: İşte ulaşılan müthiş hızlar...

4G için çok sıkı bir adım!

Ericsson çıtayı 84 Mbit/s'ye yükseltiyor; Nokia Siemens Networks (NSN) ise üzerine biraz daha ekliyor Ağ donanım üreticisi, Barselona'daki Mobile World Congress etkinliğinde mobil şebeke üzerinden verileri 112 Mbit/s hızla iletebildi.

Bunu mümkün kılan teknoloji ise UMTS'nin bir türevi olan HSPA+ oluyor. Nokia Siemens Networks'ün güneybatı satış müdürü Olof Henricsson durumu şu cümleyle ifade etti: "Biz, Long Term Evolution'ın (LTE) ilk seviyesinden daha hızlıyız." Bu hızın kullanıcıya sağlayacağı getiriler ise NSN standında ortaya çıkıyor. HSPA+ ile dokuz tane video aynı anda kablosuz olarak bir LCD ekrana aktarılabiliyor; hem de herhangi bir takılma, kare oranı düşüşü veya piksel hatası olmadan.

Kablosuz mobil TV
Henricsson sözlerine şöyle devam ediyor: "Video izleme HSPA+'ın kullanım alanlarından sadece biri". NSN öncelikle Henricsson tarafından "tıkanmalar" olarak tanımlanan veri darboğazlarını ortadan kaldırmayı ve gecikme sürelerini iyileştirmeyi hedefliyor.

Henricsson ikinci sayfada firmanın hedefleri sıralamaya devam ediyor.

İlk önce var olanı iyileştir, sonra yenilik yap

İlk önce var olanı iyileştir, sonra yenilik yap
LTE baz istasyonu: Kompakt bir güç paketi.

Satış müdürüne göre ancak bunlar gerçekleştiği vakit LTE ile mükemmel mobil veri aktarımı ve sörf deneyimi mümkün olabilecek. Keza LTE konusunda da yeni türevler planlanıyor. Eğer her şey planlandığı gibi giderse kullanıcı muhtemelen 1 GB/s gibi devasa bir aktarım hızına ulaşabilecek. Henricsson'a göre iş bu seviyeye geldiğinde kablosuz mobil TV konsepti de uygulamaya geçebilecek.

NSN etkinlik standında 18-19 kg ağırlığı ile görece hafif ve kompakt olan baz istasyonuyla beraber LTE donanımları da gözlemlenebiliyordu. Nokia Siemens Networks gibi ağ donanım üreticileri de gelecekte yoğun bir şekilde yazılıma ağırlık vermeyi planlıyor; zira bu sayede güncellemeler daha ucuz olabilecek. Olof Henricsson, "LTE'nin devreye girmesi kadar tüm ağların baştan aşağı değiştirilmesine gerek kalmaması da önemli" diyor.

Tüm bunların yanında şebeke operatörleri yeni yüksek hızlı teknolojiyi uygulamaya geçirmenin UMTS zamanına göre çok daha düşük maliyetli olacağına sevinebilir. Geriye sadece bu tasarrufun son kullanıcıya yansıtılıp yansıtılmayacağını beklemek kalıyor.

Okuyucu Yorumları