43 yıldır kullanılmıyordu, Dünya'ya sinyal göndererek herkesi şaşırttı

Voyager 1 sondası, 1981'den beri kullanılmayan bir vericinin yardımıyla, üstelik 24 milyar kilometre uzaklıktan "evine" sinyal göndermeyi başararak herkesi şaşırttı.

43 yıldır kullanılmıyordu, Dünya'ya sinyal göndererek herkesi şaşırttı

Voyager 1, fırlatılmasından 47 yıl sonra bile yetenekleriyle insanlığı etkilemeye devam ediyor. İkiziyle beraber yıldızlar arası uzaya geçen uzay aracının artık bizleri şaşırtacak daha fazla yeteneği kalmadığını düşünebilirsiniz. Ancak geçtiğimiz birkaç hafta içerisinde yaşanan bir başka aksaklık iletişimin kesilmesine sebep oldu ve uzay aracı, 1981’den beri kullanılmayan bir donanımı kullanarak bu soruna şaşırtıcı bir çözüm bulmayı başardı.

Sonda, şu anda Dünya’dan 24 milyar kilometreden daha uzakta bulunuyor. Bir sinyalin uzay aracına ulaşması veya ondan gelmesi 22 buçuk saatten fazla sürüyor. 16 Ekim'de, yer ekibi uzay aracından ısıtıcılarından birini açmasını istedi. Voyager 1’ın aşırı soğuk bir ortamda olduğu için iç sistemlerinin çalışabilmesi için sıcak tutulması gerekiyor. Uzay aracı radyoaktivite ile çalışıyor ve enerji kaynağı artık tükeniyor olsa da, ısıtma için hala bol miktarda enerjisi var.

Ancak bir sorun yaşandı ve 18 Ekim’de Voyager 1, yanıt vermedi. Sonda, Derin Uzay Ağı ile iletişim kurmak için bir X-band radyo vericisi kullanıyor. Görev ekibi, komutun arıza koruma sistemini tetiklemiş olabileceğini ve bunun da X-band vericisinden gelen sinyalde bir değişiklikle daha düşük bir veri iletim hızına yol açabileceğini hesapladı.

Ekip tahmin ettikleri bu sinyali arayarak bulmayı başardı. Bu durum bir miktar aksaklık yaratmış olsa da, geçtiğimiz yıl uzay aracının anlamsız sesler oluşturduğu durumun aksine herhangi bir şekilde alarm durumuna geçmeyi gerektirmedi. Daha sonra ekip, durumu daha derin bir şekilde incelemeye başladı. Ancak 19 Ekim’de, endişe verici bir gelişme yaşandı ve sinyal tamamen durdu. Neyse ki, Voyager 1’in yerleşik bilgisayarı, sıra dışı bir çözüm buldu.

NASA’dan Tony Greicius, Voyager Blog’da paylaştığı yazıda, “Uçuş ekibi, Voyager 1’in arıza koruma sisteminin iki kez daha tetiklendiğinden ve X-bandı vericisini kapatıp S-bandı adı verilen ikinci bir radyo vericisine geçtiğinden şüpheleniyordu” ifadelerini kullandı ve devam etti: “S-bandı daha az güç kullanırken, Voyager 1 1981’den beri Dünya ile iletişim kurmak için bunu kullanmamıştı. X-bandı verici sinyalinden farklı bir frekans kullanıyor ve sinyal önemli ölçüde daha zayıf. Uçuş ekibi, uzay aracının uzaklığı nedeniyle S-bandının Dünya’da tespit edilebileceğinden emin değildi, ancak Derin Uzay Ağı’ndaki mühendisler bunu bulabildi.

Ekip, S-band vericisinin tüm bu zamandan ve inanılmaz bir mesafeden sonra bile iyi çalıştığını doğruladı. Şu anda uzay aracını normal işleyişine geri döndürmek için çalışıyorlar.