41 yıl önce üretilen ama hiç satışa çıkmayan Mac prototipi, şimdi açık artırma ile satılıyor

41 yıl önce üretilen ama Steve Jobs tarafından satışa çıkmadan imha edilmesi istenen özel bir Mac prototipi, şimdi açık artırma ile yeni sahibini arayacak.

41 yıl önce üretildi, hiç satışa çıkmadı, şimdi açık artırma ile satılıyor

Eğer evinizin bir köşesinde antika bir Mac bilgisayar duruyorsa, aslında yanı başınızda bir servet yatıyor olabilir.

1983 yılından kalma çok nadir bir Apple Macintosh #M0001 prototipi şu anda açık artırmayla satışa çıkmaya hazırlanıyor ve cihazın New York'taki açık artırmada 120.000 dolara kadar bir fiyata satılması bekleniyor. Ancak ne kadar nadir olduğu düşünüldüğünde, bu fiyat kılavuzunu aşarak, milyon dolara ulaşma ihtimali de var.

Aslında Bu #M0001 prototipleri, satışa çıkmayan prototip ürünlerden biri ve bunlardan çok az sayıda bulunuyor. Bir başka örneği 2019'da 150.075 dolara satılmıştı. Bu makinelere 'Twiggy' takma adı verilmişti çünkü 1984'te piyasaya sürülen ilk Mac'lerdeki 3,5 inçlik versiyonlar yerine 5,25 inçlik Twiggy disk sürücüleri kullanıyorlardı.

Hikayeye göre Steve Jobs, sürücüyle ilgili hatalar nedeniyle bu üretim öncesi ünitelerin imha edilmesini emretmiş, ancak bu ünite kurtulmuş. Dolayısıyla Silikon Vadisi'nin zengin teknoloji koleksiyonerleri bu tür cihazlara büyük paralar vermeye hazır.

Cihazın içindeki uygulamalarda ise hala Steve Jobs'un imzası bulunuyor. Bu arada, bu cihazlarda asıl işi yapan teknik zeka Wozniak'ın adının geçmiyor olduğu da dikkat çekiyor.

Belki hatırlarsınız, Apple'ın kurucularından Steve Wozniak yıllar sonra anlattığı öyküsünde, Steve Jobs'un kendisinden bilgisayarları ve yazılımları alıp iş insanlarına sattığını ama satış fiyatını ona düşük gösterip Wozniak'ın payına düşen parayı çaldığını, bunu öğrendiğinde ise şok olarak hayal kırıklığı ile ağladığını itiraf etmişti.