3D yazıcıyla nükleer reaktör yaptılar

Princeton Plazma Fiziği Laboratuvarı'nda üretilen deneysel rekatör, gelecekte nükleer enerjinin çok hızlı yaygınlaşacağını işaret ediyor. Zira bu reaktör 3D baskı ile üretildi ve maliyeti de oldukça düşük.

3D yazıcıyla nükleer reaktör yaptılar

Princeton Plazma Fiziği Laboratuvarı, 3D baskı yaparak ve piyasadan satın aldığı parçalardan bir füzyon reaktörü inşa etti. Üstelik reaktörü bir mutfak masasının üzerine koymak da mümkün, çünkü o kadar küçük.

Bu aslında çok basit görünümlü bir makine. Sadece mıknatıslarla kaplı bir cam tüpten oluşuyor. Mıknatısların oluşturduğu manyetik alanın içinde hareket eden sıcak plazma yüzeye değmediği için mekanizma çalışmaya devam edebiliyor. Mıknatıslar tarafından yönlendirilen vakum tüpünün içinde, elektronsuz atomlar birbirleriyle çarpışıyor ve çekirdekleri kaynaştığında muazzam miktarda enerji açığa çıkıyor.

Ucuza nükleer enerji

Bu reaktör hakkında etkileyici olan şeylerden biri de maliyeti. Yeni nükleer santrallerin inşasını durduran şeylerden biri, onları çalıştırmak için gereken muazzam zaman ve para yatırımı. Almanya'daki benzer bir reaktör 1,1 milyar dolara mal oldu ve inşası 20 yıl sürdü. Princeton'ın makinesi 640.000 dolara mal oldu ve bir yıldan kısa sürede inşa edildi.

Öte yandan nükleer enerjinin bu kadar kolay ve ucuz şekilde yaygınlaşması, bir kaza anında çevreye yayılan ölümcül radyasyon riskinin de artması anlamına geliyor. Ancak güvenlik şartları yerine getirildiğinde nükleer enerjinin temiz bir enerji alternatifi olduğunu da kabul etmek gerekiyor. Bir diğer detay ise, bu "mini" reaktörlerin, Mars görevlerinde ihtiyaç duyulan enerji kaynağı olarak kullanılma ihtimalinin yüksek olması. Aslında pratik olarak pek çok denizaltı gemilerinde veya uçak gemilerinde mini nükleer reaktörler kullanılıyor ancak bu reaktörler bu şekilde ucuza mal edilen yapılar değil.