Yeni araştırmalar, insanların sandığımızdan çok daha uzun süre önce tıbbi ampütasyonlara maruz kaldığını gösteriyor.
Bilim insanları, Borneo'da sağlık nedenleriyle sol ayağı kesilmiş gibi görünen genç bir adamın 31.000 yıl öncesine ait iskeletini bulduklarını söylüyorlar. İlginç bir şekilde, adam iyileşmiş ve muhtemelen yıllar boyunca hayatta kalmış. Bu da o dönemde insanların etkileyici bir tıbbi bilgiye sahip olduğunu gösteriyor.
Keşif, Endonezyalı ve Avustralyalı arkeologlardan oluşan bir ekip tarafından 2020'de yapıldı. İskeleti, Endonezya'nın Borneo adasındaki Doğu Kalimantan eyaletindeki Liang Tebo kireçtaşı mağarasının uzak dağlık bölgelerinde buldular. Bacaklarından birinin üçte biri açıkça eksikti. Ancak ekip, bacağın ampütasyondan sonra iyileştiğini gösteren büyümeler bulunca, epey şaşırdı. Diş minesi testleri, iskeletin yaşının 31.000 olduğunun belirlenmesini sağladı.
Bacak son derece kusursuz bir şekilde kesildiğinden dolayı bir savaşta veya bir vahşi hayvan saldırısında kesilmiş olması mümkün görünmüyor. Bütün kanıtlar, adamın bacağının sağlık nedenleri ile kesildiğini ve ondan sonra iyileşerek uzun yıllar boyunca yaşamaya devam ettiğini gösteriyor.
Bundan önceki en eski ampütasyon örneği, yaklaşık 7.000 yıl önce Fransa'da, sol ön kolunu dirseğinin hemen üstünden ampute olan yaşlı bir Taş Devri çiftçisinden gelmişti.
Bulgular bu hafta Nature dergisinde yayınlandı.