Hangi işletim sistemi daha iyi; Windows mu daha iyi, Linux mu? Uzun süredir tartışma konusu olan bu soruyu burada cevaplamaya çalışmayacağız. Ancak hangisinin sizin için daha iyi olacağını seçmenizde yardımcı olabiliriz.
Linux'un müthiş bir işletim sistemi olduğu ve daha çok kişiye ulaşması gerektiği doğru. Ancak herkesin Linux kullanması gerektiğini düşünmüyoruz. Aşağıdaki üç sorunun ise size uygun işletim sistemini seçmenizi kolaylaştıracağına inanıyoruz.
Soru 1: Özel bir yazılım mı kullanıyorsunuz?
Bu, Linux kullanmamak için çok geçerli bir neden olabilir. Linux'un, kullanım kolaylığı, yeni gelenlere sunduğu olanaklar ne kadar iyi olursa olsun, değişmeyecek bir gerçek var: Windows, çok uzun zamandır daha yüksek bir pazar payına sahip. Bunun anlamı, çoğu firmanın yazılımlarını öncelikle Windows için geliştirmesi. Linux'un bugünkü popülerliğine rağmen Windows, pazarın yüzde 91'ini elinde bulunduruyor. Dolayısıyla daha çok yazılım seçeneğine sahip olmasının nedeni açık.
Bunların yanında sunucular dışında işyerleri için tek seçenek Windows olabilir. Birçok üst seviye programın Linux muadilini bulamayabilirsiniz. Örneğin Adobe'un yazılımlarının Linux'ta iyi bir alternatifi yok. Aynı durum, yüksek kaliteli oyunlar için de geçerli - çoğunun Linux'ta çalışan sürümü bulunmuyor.
Bu nedenle Linux kullanmayı düşünüyorsanız, ihtiyaç duyacağınız yazılımları Linux'ta veya WINE altında çalıştırabileceğinizden emin olun.
PC'nizi başkaları kullanacak mı?
Soru 2: PC'nizi başkaları kullanacak mı?
Cevaplamanız gereken önemli bir soru daha var: Bilgisayarınızı sizden başka kimler kullanacak? Onu sadece siz kullanacaksanız, bu bölümü atlayabilirsiniz. Ancak sözkonusu PC herkese açık olacaksa veya onu başkalarıyla paylaşacaksanız, ona Linux yüklemek çok iyi bir fikir olmayabilir.
Windows'un yüzde 91'lik bir pazar payına sahip olduğunu ve çoğu kullanıcının Windows'u tanıdığını, Linux'u ise hiç görmediğini unutmayın.
Çoğu firma, ofislerinde bu yüzden çalışanlarına Windows'lu bilgisayarlar sunarlar. Windows için özel bir eğitime ihtiyaç olmadığı gibi destek bulmanız çok kolaydır. Aynısı, kütüphane ve internet kafeler gibi halka açık yerler için de geçerli. Windows'lu bilgisayarla herkes, yapmak istediği işi yapabilir. Ancak önünde bir Linux'lu PC bulan bir kullanıcının kafasının karışma ihtimali pek az değildir.
Kısacası siz Linux kullanmak isteseniz bile, aynısını herkes istemeyebilir.
Soru 3: Donanımlarınız destekleniyor mu?
Bu belki çok açık bir soru, ancak sıkça atlanabiliyor. Linux dünyasına balıklama daldığınızı, ancak donanımlarınızın hiçbirinin Linux'ta çalışmadığını keşfettiğinizi düşünün.
Linux, uzun süre grafik kartları, ağ kartları, ses kartları, anakartlar ve fazlasına yeterli sürücü desteği vermediği için eleştirildi. Bu durum, bugün eskisi kadar sorun değil çünkü çoğu Linux dağıtımı, donanımlarınızı algılayabiliyor. Ancak her şey kusursuz hale gelmiş de değil.
Linux'ta en çok uyumluluk sorunu, Wi-Fi yongalarında, gelişmiş klavyelerde, yazıcılarda ve diğer harici bileşenlerde çıkıyor. Akıllı telefonlarda da sorun yaşamanız mümkün. Özellikle iOS cihazları, iTunes'a ihtiyaç duyuyor. Ancak yeterince araştırma yaparsanız, alternatif çözümler bulabilirsiniz.
Peki donanım uyumluluğunu nasıl test edebilirsiniz? Ubuntu'nun çalışan donanımları gösteren bir "sertifikalı donanım" veritabanı bulunuyor. H-Node ise benzer bir listeyi sadece Ubuntu değil, Linux için sunuyor.
Bu sorularla uğraşmak istemiyorsanız, Windows'la devam etmelisiniz. Donanım üreticilerinin Windows için sürücü sunmaları, neredeyse garanti. Ancak aynısı henüz Linux için geçerli değil.