3 büyük Japon devi, elektrikli araçlar için işbirliği yapıyor

3 büyük Japon otomotiv devi olan Honda, Nissan ve Mitsubishi, yeni elektrikli araçların geliştirilmesi için birlikte çalışacaklarını duyurdu.

3 büyük Japon devi, elektrikli araçlar için işbirliği yapıyor

Honda, Nissan ve Mitsubishi, elektrikli araç (EV) geliştirme süreçlerini hızlandırmak için güçlerini birleştiriyor. Üç Japon otomobil üreticisi, ileri düzey EV'ler ve ilgili teknolojiler oluşturmak için işbirliği yapacak bir mutabakat sözleşmesi imzaladı. Bu ortaklık, üç şirketin hızla gelişen EV pazarında rakiplerini yakalamalarına yardımcı olmayı amaçlıyor.

Kaynaklarını bir araya getiren şirketler, maliyetleri düşürmeyi ve yeni elektrikli araçları pazara sunmanın daha verimli yollarını bulmayı umuyor. Nissan ve Honda yaptıkları açıklamada, Mitsubishi'nin katılımının değerli bilgi birikimini ekleyeceğini ve sadece bu üç şirketin bir araya gelmesiyle oluşabilecek yeni sinerjiler yaratacağını söylüyor.

Honda daha önce EV geliştirme konusunda General Motors ile de ortaklık yapmıştı. Yeni piyasaya sürülen Honda Prologue, GM'nin Ultium platformu üzerine inşa edilmesine rağmen bu iş birliğine son verildi. Honda daha sonra Nissan ile iş birliği yaptı ve Nissan'ın Mitsubishi ve Renault ile devam eden küresel bir ittifakı var.

Honda'nın, GM ile anlaşmasını sonlandırmasının ardından yeni ortaklar aradığı anlaşılıyor. Öte yandan, Nissan ve Mitsubishi, ABD pazarında zorluklar yaşıyor; Nissan'ın faaliyet karları geçen çeyrekte yaklaşık yüzde 99 oranında düştü.

Halihazırda 2026 yılına kadar ürün gamının önemli bir bölümünü elektrikli hale getirmeyi taahhüt eden Nissan, bu ortaklığı hedeflerine ulaşmada ve maliyetleri yönetmede çok önemli bir adım olarak görüyor. Otomobil üreticileri, Honda ve Mitsubishi'nin de katılımıyla mevcut engellerin üstesinden gelmeyi ve EV sektöründe yenilikçiliği teşvik etmeyi amaçlıyor.