280 milyon yıllık fosil sandılar, duvara boyanmış bir resim çıktı

1930'lardan beri müzede sergilenen "280 milyon yıllık" fosilin aslında bir duvar boyaması olduğu ortaya çıktı. Peki bu büyük fiyaskonun bilim dünyasında nasıl bir etkisi olacak?

280 milyon yıllık ünlü fosilin, aslında fosil olmadığı ortaya çıktı

1931 yılında İtalyan Alp dağlarında bulunan ve Tridentinosaurus antiquus ismi verilen bir fosil bütün dünyayı heyecanlandırmıştı. 280 milyon yaşında olduğu düşünülen fosilin varlığı, dünyanın geçmişine dair pek çok teoriyi şekillendirmeye destek oldu. Bilim insanları dünyanın dinozor dönemine ait bilimsel çıkarımlarda bu fosilin varlığından da faydalandılar.

Ancak son testler gösterdi ki, bu "fosil" sanılan nesne, aslında duvara kazınmış bir resimden başka bir şey değil.

Güney Tirol Doğa Müzesi'nde paleontolog olarak görev yapan Evelyn Kustatscher, University College Cork adına yaptığı açıklamada, "Tridentinosaurus'un tuhaf bir şekilde korunması hepimizi onlarca yıldır şaşırtıyordu," dedi ve devam etti: "Şimdi her şey anlam kazanıyor. Karbonlaşmış deri olarak tanımlanan şey aslında sadece boya."

Uzun zamandır erken sürüngenlerin evrimi hakkında bilgi verebilecek bir fosil olduğu düşünülen, korunmuş yumuşak doku olduğu sanılan şeyin aslında çok daha modern zamanlara ait olduğu da ortaya çıktı. Numunenin UV görüntülemesi bir cila veya vernikle kaplı olduğunu gösteriyordu, ancak araştırmacılar hayvanın yumuşak dokusunun bu kalıntıların altında yattığına dair umut besliyorlardı. Ne yazık ki, umutlar boşa çıktı. Yeni analizlerin sonrasında ekip, fosil resmini birilerinin duvara çizdiğine inanmaya başladılar.

Ortada karmaşık bir durum var

Fosil tamamen sahte de değil. Araştırmacılar, hayvanın arka bacaklarının iyi korunmamış olsa da gerçek olduğunu tespit etti. Ekip ayrıca hayvanın sırtında, pulları oluşturan kemiksi deri tabakası olan osteodermlere de rastladı.

University College Cork'ta paleontolog ve ekip lideri Valentina Rossi konuyla ilgili açıklamasında, "Fosilleşmiş yumuşak dokular nadirdir, ancak bir fosilde bulunduklarında dış renklenme, iç anatomi ve fizyoloji gibi önemli biyolojik bilgileri ortaya çıkarabilirler" dedi ve ekledi: "Tüm sorularımızın cevabı tam önümüzdeydi, bu fosil örneğini sırlarını ortaya çıkarmak için ayrıntılı olarak incelememiz gerekiyordu."

Elbette, bu şüpheli derecede sağlam örneğin doğasına ilişkin bir yanıt almak 93 yıl sürdü. Ancak önemli olan, gerçeğin galip gelmiş olması. Şimdi soru şu ki, bu yarım fosili bulan ama sonra onun üzerine boya ile çizimler yapan ilk insanlar mıydı? Bu fosili bir sanat eserine mi dönüştürmek istediler yoksa ona tapındılar mı, ya da sadece boyama yapıp gülüp eğlendiler mi?