1995, internetin tüketici kullanımına sunulması açısından gerçek bir dönüm noktasıydı. İki yıl öncesinde, Mosaic web tarayıcısı piyasaya sürüldü ve hızla popüler bir uygulama haline geldi. Şirketler ve bireysel kullanıcılar, çeşitli içeriklerini çevrimiçi sunabileceği web siteleri oluşturmaya başladılar.
Buna, 1994 yılı başlarında piyasaya sürülen ve daha sonra Yahoo adını alan bir web dizini de dahildi. 1994 yılının sonlarında ise daha da popüler olan Netscape tarayıcısı piyasaya sürüldü. Bunların tam ortasında, 1995 yılının sonlarında Windows 95 işletim sistemini piyasaya sürmeyi planlayan Microsoft bulunuyordu.
28 yıl önce 26 Mayıs 1995'te dönemin Microsoft CEO'su Bill Gates, şirketin tüm çalışanlarına internet kullanan ürünler yapmaları için bir bildiri yayınlayarak talimat verdi. Gates'in bildirisi "The Internet Tidal Wave" olarak adlandırıldı ve hala tarihteki en ünlü iş bildirilerinden biri olarak kabul ediliyor.
Gates, artan bilgisayar kullanımı, daha iyi internet altyapısı ve daha hızlı çevrimiçi ağlar gibi faktörlerin bir araya gelmesinin hem işletmeler hem de tüketiciler için internet bağlantılarının maliyetini düşürmeye yardımcı olacağını belirtiyordu.
Bu bildiri, gerçekleşen birçok tahmini içeriyor. Gates, hemen hemen her bilgisayarın internete bağlanmak için kullanılacağını ve internetin birkaç yıl boyunca bilgisayar satın alımını büyük oranlarda etkileyeceğini aktarıyordu. Ayrıca, daha hızlı geniş bant internetin insanların birbirleriyle video görüşmeler yapmalarına olanak tanıyacağını öngörmüştü.
Gates, CD-ROM yazılım işinin internet yüzünden büyük ölçüde etkileneceğini de tahmin etmişti. O zamanlar yazılım dağıtımında disket yerine CD-ROM'un yaygınlaşmaya başladığı bir dönemdi. Gerçekten de bu endüstrinin bir süre sonra ortadan kaybolması uzun sürmedi.
Microsoft'un hataları da oldu
Microsoft, internete geçiş sürecinde bazı hatalar da yaptı. Önde gelen bir arama motoruna sahip olma şansına sahipti, ancak 1998'in başlarında piyasaya sürülen Google ile girdiği bu savaşı kaybetti. Apple, müzik ve video indirmeleri için internet tabanlı bir mağazaya ihtiyaç olduğunu gördü ve bunun sonucunda da iTunes’u oluşturdu.
Ancak, Microsoft internet odaklı planlarını sürdürmeyi başardı. Hatta 2000 yılında, haksız rekabet eylemleri nedeniyle federal bir hakim, Microsoft'un iki şirkete bölünmesini emretti. Fakat bu hiç gerçekleşmedi, çünkü Microsoft 2001 yılında ABD hükümetiyle bir anlaşma sağladı.
Ve şimdi sırada yapay zeka var
28 yıl sonra Microsoft, arama, işletim sistemleri, üretkenlik yazılımları ve daha fazlası için yapay zekanın potansiyelini tamamen benimseyerek işinde başka bir dönüm noktasına ulaşmış gibi görünüyor. Microsoft’un Build 2023 etkinliğinde, duyurularının büyük bir kısmı yapay zeka ürünleri üzerine odaklanıyordu. Özellikle Windows Copilot AI asistanının bu yılın ilerleyen dönemlerinde piyasaya sürülmesi planlanıyor.
Microsoft'un, bu yapay zeka çağında da 1995’te olduğu gibi Google’a benzer rakiplerle karşılaşması kaçınılmaz. Ama bu kez Bing ile geride kalmamak konusunda önemli bir adım attığı da bir gerçek. Bakalım şirket yapay zekayı benimsemek konusunda doğru bir strateji oluşturabildi mi? Zamanla birlikte göreceğiz...