2040 yılında dünyamızın yakınından geçecek büyük asteroidin gezegenimize çarpma ihtimali, NASA'ya göre oldukça düşük.
Ocak 2011'de keşfedilen 140 metre uzunluğundaki Asteroid 2011 AG5'in dünyaya çarpma olasılığı, NASA'ya göre yüzde 1. NASA Near-Earth Object Observation Program'dan program müdürü Lindley Johnson, konu hakkında şöyle konuştu: "Genel fikir, bu nesnenin çarpma olasılığının çok düşük olduğu yönünde, ancak yine de izlemede olacağız ve gereken ek gözlemler yapacağız."
İlk olarak Arizona Üniversitesi tarafından işletilen NASA destekli Catalina Sky Survey'in bulduğu gök cismi, 9 aydır izleniyor ancak şu an görüş mesafesinin biraz dışına çıkmış bulunuyor. Koşullar 2013'de daha iyi olduğunda uzay ve yeryüzünde bulunan teleskoplar, asteroidin izlediği yolu daha iyi algılayabilecek.
Gök cismi için kritik yıl, 2023 olacak. Asteroid, 2023'de dünyadan 1.6 milyon kilomere mesafeden geçiş yapacak. 2011 AG5, bu yıl içinde anahtar deliği adı verilen 365 kilometre genişliğindeki alan içerisinden geçerse, dünyanın yerçekiminden etkilenerek 5 Şubat 2040'da bir çarpışmaya neden olabilecek. Ancak Johnson'a göre bu anahtar deliğinden geçişin gerçekleşmesi, çok uzak bir ihtimal.