2030 günlük deneme sürümü!

Hiç durmadan "Haydi beni satın al!" diyen bir yazılıma ne kadar tahammül edebilirsiniz?

2030 günlük deneme sürümü!

Elbette deneme sürümleri bitmedi ama açık kaynak sayesinde kullanıcılar, shareware mahkumiyetinden kurtuldu.

Bir zamanlar neredeyse bütün yazılımların ve oyunların shareware sürümleri bulunurdu.

Bu sürümlerin amacı kullanıcılara ürünleri bir süreliğine, örneğin 30 günlük bir süre tam sürüm ürün özelliklerini test etme imkanı sunmaktı.

Bazı shareware sürümlerinde özellikler de kısıtlanabiliyordu. Bazen de Winzip örneğindeki gibi hiçbir kısıtlama olmuyordu...

Ücretli gibi, ücretsiz gibi?

Ücretli gibi, ücretsiz gibi?
WinZip bir zamanlar olmazsa olmaz bir yazılımdı

Shareware çağının en akılda kalan yanı ekrana çıkıp duran satın alma pencereleridir. Her açılışta kaç gün kaldığını gösteren bu pencerelerden çoğu yazılım vazgeçti.

Ancak en ısrarcılardan birisi WinZip. Bir zamanlar Zip açan yazılım alternatifleri oldukça azdı ve shareware WinZip, format sonrası kullanıcıların imdadına yetişirdi.

Yıllardır shareware olarak kullanılan WinZip'te bir süre kısıtlaması olmadığı için genellikle reklam ile rahatsız eden ama ücretsiz bir yazılım olarak yaygın olarak kullanıldı. Elbette günümüzde ne WinZip'e ne de ücretsiz açık kaynak alternatifler dururken shareware yazılıma gerek kalmadı.

Ama bazı kullanıcılar rekor kırarak, tam 5 yıldır bu rahatsız edici satın alma ekranına bakmayı sürdürüyor. Bir yazılım kendisini satmakta ve bir kullanıcı satın almamakta ne kadar ısrarcı olabilir?

Okuyucu Yorumları