Japonya, güneş enerjisini uzayda depolamanın ve Dünya'ya göndermenin peşinde

Japonya uzay ajansı JAXA, 2025 gibi erken bir tarihte uzaydan güneş enerjisi aktarımını başarmaya çalışıyor. hedef, yerleştirilen uydularla toplanan güneş enerjisinin, yüzlerce km uzaktaki yer tabanlı alıcı istasyonlar aktarılması.

Japonya, uzaydan Dünya'ya güneş enerjisi aktarmak istiyor

Japonya uzay ajansı JAXA, uzaydan güneş enerjisi aktarımını mümkün kılmak için yıllardır çaba harcıyor. 2015 yılında ajans, bir elektrikli su ısıtıcısını çalıştırmaya yetecek enerji olan 1.8 kilovat gücü, 50 metreden fazla bir mesafeye kablosuz bir alıcıya başarılı bir şekilde aktarmıştı. Ve şimdi Japonya, bu teknolojiyi geliştirmenin peşinde.

Bir Japon kamu-özel ortaklığı, 2025 gibi erken bir tarihte uzaydan güneş enerjisi aktarımını başarmayı amaçlıyor. 2009 yılından bu yana uzay tabanlı güneş enerjisi üzerinde çalışan bir Kyoto Üniversitesi profesörünün liderlik ettiği proje, yörüngeye bir dizi küçük uydu yerleştirmeyi planlıyor. Bu uydular, topladıkları güneş enerjisini yüzlerce km uzaktaki yer tabanlı alıcı istasyonlarına aktarmayı deneyecek.

Enerjiyi Dünya'ya göndermek için yörüngede güneş panelleri ve mikrodalgalar kullanma fikri, 1968'de ilk kez ortaya atıldı. O zamandan beri, Çin ve ABD gibi birkaç ülke fikir için çok fazla zaman ve maddi kaynak harcadı.

Teknolojiyi cazip kılan şey, yörünge güneş dizilerinin potansiyel olarak sınırsız bir yenilenebilir enerji kaynağını temsil ediyor olması. Uzayda, güneş panelleri günün her saatinde enerji toplayabilir ve ürettikleri gücü mikrodalgalar kullanarak ilettiğinden dolayı bulutlar herhangi bir sorun teşkil etmez. Ancak Japonya, yörünge güneş dizilerinin bir setini başarılı bir şekilde konuşlandırsa bile, teknoloji şu an için bilim kurguya yakın görünüyor. Çünkü, mevcut teknolojilerle 1 gigawatt gücünde enerji üretebilen bir dizi üretmek yaklaşık 7 milyar dolar tutuyor. Bu enerji miktarı, bir nükleer reaktörün çıkış gücüne yakın bir güç.