2024 yazı, yeni ve korkutucu bir rekorla veda ediyor

2024 yılının sıcak yaz aylarını geride bıraktık. Ama bu yıl da, tıpkı geçen yıl olduğu gibi, korkutucu yeni rekoruyla hatırlanacak gibi görünüyor.

2024 yazı, yeni ve korkutucu bir rekorla veda ediyor

Avrupa Birliği’nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin bildirdiğine göre, Kuzey Yarımküre kayıtlara geçen en sıcak yaz mevsimini yaşadı ve hatta geçtiğimiz yılın rekor kıran yazını da geride bırakarak yeni rekorlara imza attı.

Bu yıl yaşanan kavurucu sıcaklıklar, 1850’de kayıtların tutulmaya başlanmasından bu yana 2024’ün en sıcak yıl olma yolunda ilerlemesini sağladı ve potansiyel olarak şimdiden 2023’ü zirveden indirdi. Sıcaklıklar, Sanayi Devrimi ile birlikte fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan sera gazı emisyonlarının artmasından bu yana istikrarlı bir şekilde artıyor ve verilerde açık bir artış eğilimi görülüyor.

Copernicus İklim Değişikliği Servisi tarafından yapılan açıklamada, “Bu yaz tanık olduğumuz sıcaklıkla ilgili aşırı olaylar, sera gazı emisyonlarını azaltmak için acil önlem almazsak insanlar ve gezegen için daha yıkıcı sonuçlarla daha da yoğunlaşacak” denildi.

Ne yazık ki yaz mevsimlerinin giderek daha fazla ısınmasının pek çok farklı konuda negatif etkileri olabiliyor. Olimpiyat sporcuları, bu yıl Paris'te sıcaklığın performanslarını etkilemesi ve sağlık riskleri oluşturması konusunda endişelerini dile getirdiler ve birçok takım Olimpiyat Köyü'ne kendi klimalarını getirmeyi tercih etti. Ancak belki de Olimpiyatlardan daha önemli bir şekilde, sıcak hava dalgaları sırasında klima için elektrik talebindeki artışlar elektrik faturalarını artırabiliyor, elektrik şebekelerini strese sokabiliyor ve yaz aylarında daha fazla elektrik kesintisine neden olabiliyor.

Elbette insanların vücutlarını daha güvenli olan sıcaklıklara düşürememeleri durumunda ısı yorgunluğu sıcak çarpmasına ve hatta ölüme yol açabiliyor. ABD’de 2016’dan bu yana sıcaklığa bağlı ölümler arttı ve geçtiğimiz yıl 2.325 ile zirveye ulaşmıştı. Dünya genelinde de aynı eğilim görülüyor ve bunun ne kadar büyük bir sorun olduğunu gösteren bir diğer örnekte, Haziran ayında Mekke’de hac sırasında sıcaklıkların 49 santigrat dereceye ulaşmasıyla en az 1.300 kişi hayatını kaybetti.

Copernicus’un analizinde kullandığı veri seti yalnızca 1940’a kadar uzanıyor. Ancak eski ağaç halkalarındaki işaretleyicileri kullanan yakın zamanda yayınlanan diğer bir araştırma, 2023 yazının Kuzey Yarımküre için muhtemelen en az 2.000 yıldır en sıcak yaz olacağını bulmuştu.