Haliç Kongre Merkezi Sadabad Salonu'nda gerçekleşen "IPTV, Web Tv ve Bulut Teknolojilerinde Tv Yayıncılığını Gelecekte Neler Bekliyor?" panelinin açılış konuşmasını IPTV Başkanı Atıf Ünaldı yaparken, Ünaldı konuşmasının ardından "Bulut Teknolojilerinin Tv Yayıncılığına Katkıları" adlı sunumunu gerçekleştirdi.
Ünaldı'nın moderatörlüğünü yaptığı panele Fightnetwork Türkiye Program ve Prodüksiyonlardan sorumlu başkan yardımcısı Dr. Volkan Üst, IPTV Derneği Başkan Yardımcısı Merve Naz Atmaca, Huawei Kamu Kurumsal İletişim Direktörü Hakan Bakır konuşmacı olarak katıldı.
Artik televizyonu "ben yönetiyorum"
Türkiye'de second screen uygulamalarının ve dünyada multiscreen'in son durumunu ve genel izleyici profilinin nasıl gelişeceğini soran Ünaldı'ya Merve Naz Atmaca şu cevabı verdi "Second Screen Türkiye'de çok yeni ve gelişmekte olan bir pazar. Daha çok alışverişe, ticarete yönelik second screen uygulamaları yer almakta. Televizyon izleyicilerinin Video on demand (VOD) geçişleri birden bıçak gibi keskin olmayacak. Ben artık internetten dizi izleyen, televizyona bağlı değilim, televizyonu artık ben yönetiyorum, o beni yönetmiyor durumuna gelinmesi için alt yapıya ihtiyaç var. Telefondan televizyon izleyeceğiz noktasında net bilgi veremesem de şu gerçek ki yapılan araştırmalarda Türkiye'de second screen'le ilgilenen, yani televizyon izlerken başka ekrana bakabilen kitleyle dünyada 4. sıradayız!"
Bilişim sektörünün ürettiği mecralari kullanacak!
Huawei Kamu Kurumsal İletişim Direktörü, TV yayıncılığının geleceğini, "Yayıncılık sektörünün kullanacağı mecralar artık bilişim sektörünün ürettiği mecralar olacak. Huawei şirketi olak Lte Advanced üzerinden yayıncılara hizmet vermeyi konuşuyoruz. Mobilite noktasında mobil sabit yakınsamasının içerisindeyiz. Genel olarak uzun dönemde TV platformlarının eğilimlerine bakacak olursak; 2020 yılına kadar TV platformlarında kullanım açısından yüzdesel olarak büyük bir değişiklik beklenmemektedir. IPTV'de küçük bir yükselişe karşılık, karasal yayıncılıkta yine küçük oranlarda düşüş beklenmektedir. Bunun en önemli sebebi olarak da IPTV'nin interaktivite kabiliyeti olarak gözükmektedir. İzleyici/kullanıcıların taleplerine etkili cevap vermesinden dolayı mobil teknolojiler üzerinden video trafiğinin %70'lere varan artışlar öngörülmektedir," sözleriyle açıkladı.
Yayın akışları evrilecek!
Volkan Üst, "Eskiden reytingler gelirdi, bakılırdı, süreç ne olacak diye düşünülürdü ancak artık social monitoring yapıyoruz. Kim ne hakkında, nerede, nasıl yorum yapmış bakıyoruz. Content yaratma, contenti bulma, contenti işleme kısmında bir devrim yaşıyoruz. Bunu sağlayan IPTV'dir. Ayrıca yayın akışları ölmeyecek evrilecek! Bugünkü anlamda yayın akışları olmasa da yer alacak. Content bir estrüman ve biz de her türlü güzel eseri çalabiliyoruz tabii ki yeni tv teknolojileri sayesinde..." cümleleriyle yayıncılıkta içerik ve yayın akışlarının geleceği hakkında görüşlerini belirtti.
Son olarak Atıf Ünaldı'nın, "2023 yılının Türkiyesi'nde nasıl bir tv karşımızda olacak?" sorusuna Volkan Üst, "Bu sektör için 2023 çok uzak bir tarih olsa da teknolojinin yatıracağı paralar olacak ama içindeki content'in yaratılması ve dağıtılması kısmı çok büyük bir değişimde olmayacak," derken, Merve Naz Atmaca ise "Ben ekrana TV'den bakacağımıza ama televizyonu kendi ihtiyacımıza göre yöneteceğimiz bir döneme geleceğimizi düşünüyorum," diye cevap verdi. Ayrıca Hakan Bakır, "Yayıncılıkta interaktvite artacak ve teknik alt yapı daha da güçlenecek," sözleriyle görüşünü bildirdi.