Herhangi bir kullanıcının web tarayıcısı tercihini değiştirmek zor bir iş. Bu yazımızı muhtemelen web tarayıcınızı değiştirmek için değil, rakip tarayıcı hakkında fikir edinmek için okuyorsunuz. Zaten amacımız da fikrinizi değiştirmek değil; kullanıcıların hangi Firefox veya Chrome'u neden tercih ettiğini göstermek.
Firefox neden seviliyor?
Düzenlenebilen arayüz ve ayarlar: Firefox, Chrome dahil birçok web tarayıcısından daha çok kişiselleştirme olanağı sunuyor. Kişiselleştirme, arayüz ve ayarlar olarak iki seviyede karşınıza çıkıyor. Arayüzde düğmeleri istediğiniz sırada ayarlayıp, istediklerinizi gizleyip gösterebilirken, temalar sayesinde tarayıcının görünümünü tamamen değiştirebiliyorsunuz.
Ayarlara geldiğimizdeyse about:config sayfası, tüm ayarlara tek bir yerden ulaşmanıza, arama yapmanıza izin veriyor.
Kullanıcı dostu özellikler: Firefox, Chrome'un ancak eklentilerle elde edebildiği iki faydalı işlevle geliyor: Sekme grupları ve okuma modu. Sekme grupları Firefox 45'ten sonra ayrı bir eklenti olarak sunulmaya başlandı, ancak düzenli çalışmayı sevenler bu işlevi takdir ediyorlar. Okuma modu ise sayfadaki dikkat çeken öğeleri kaldırıyor, arka plan ve metin renklerini değiştirerek okuduğunuz içeriğe odaklanmanızı sağlıyor.
Kaynak kullanımı daha düşük: Chrome, yüksek RAM kullanımıyla ve inişli çıkışlı işlemci kullanımıyla tanınıyor. Firefox'un kaynak kullanımın çok az olmadığı doğru, ancak Chrome kadar açgözlü değil. Buna karşın Firefox daha yavaş açılabiliyor ve sayfaları daha yavaş yüklüyor.
Gizlilik ve açık kaynak: Mozilla kar amacı gütmeyen bir kuruluş olduğundan, kar etmeye Google kadar önem vermiyor. Firefox, web gezintinizle ilgili detayları toplamıyor ve gizliliğinize saygı gösteriyor. Çoğu kullanıcı, sadece bu nedenin Chrome'u terk etmek gerektiğine inanıyor.
Firefox'un kendini açık kaynaklı yazılım felsefesine adamış olması, kodlarına isteyen herkesin bakabileceği anlamına geliyor. Bu, verilerinizin gizlice toplanma olasılığını düşürüyor.
Chrome neden seviliyor?
Birçok faydalı eklenti: Chrome'un popüler olmasının en önemli nedenlerinden bir tanesi, sayısız eklentiye sahip olması ve bu eklentilerin bazılarının sadece Chrome'a özel olması. Rakip tarayıcılar eklenti konusunda Chrome'un yanına yaklaşamadığı gibi, geride kalmamak için onun eklentilerini kullanmanın yollarını arıyorlar.
Gelişmiş arayüz ve performans: Firefox, size arayüzü istediğiniz gibi değiştirme olanağı tanırken Chrome, kendine güveniyor olsa gerek, arayüzle oynamanıza izin vermiyor. Gerçekten de iki tarayıcının yeni kurulmuş sürümlerini karşılaştırdığınızda Chrome'un daha gelişmiş ve sade bir arayüze sahip olduğunu görüyorsunuz. Chrome'un arayüzü Firefox'tan daha sezgisel olduğu gibi, hızlı da.
Chrome'un Firefox'tan daha çok kaynak tükettiğini söylemiştik, ancak Chrome Firefox'a göre daha hızlı çalışıyor ve size daha akıcı bir deneyim sunuyor.
Yüksek güvenlik: Chrome kullanıyorsanız, Google'ın sizi izlediğinden emin olabilirsiniz. İşin ilginç tarafı, Chrome'un zararlılar, olta saldırıları ve diğer tür saldırılar karşısında daha güvenli bir tarayıcı olması. Örneğin Chrome, cihazlarınız arasında veri eşitlerken uçtan-uca şifrelemeden faydalanıyor (Firefox bunu yapmıyor).
Daha önemlisi Chrome'un işlemleri sandbox içerisinde çalışıyor; dolayısıyla Chrome işlemleri sistem seviyesindeki dosyalara ve bilgilere ulaşamıyor. Herhangi bir web sitesi zararlı bir kod çalıştırmaya kalkıştığında sandbox'un içerisinde kalıyor ve etkileri kalıcı olmuyor.
Chrome mu, Firefox mu?
Hangi tarayıcıyı kullanacağınızı seçmek, başkasına değil, size ait bir karar. Her şey, bilgisayarınıza, web tarayıcınızda yaptıklarınıza ve sahip olduğunuz prensiplere göre değişiyor. Bu yüzden size "şu tarayıcı daha iyidir" diyen birinin görüşünün taraflı olabileceğini söyleyebiliriz.