Cep telefonu işlemcilerinde çekirdek sayısı arttıkça telefonun hızının arttığını söylemek mümkün. Gerçi pek çok firma cep telefonu piyasasında sekiz çekirdekli işlemcilerin kullanılmasına rağmen telefon yazılımlarının sekiz çekirdek teknolojisini desteklemekten uzak olduğunu ve bu yüzden sekiz çekirdekli işlemcilerin israf olduğunu iddia ediyor.
Ancak yine de kullanıcılar daha güçlü işlemci talep ettikçe üreticiler de daha fazla çekirdek sayısı arayışına giriyorlar. Üstelik, telefondaki işlemci bugünün teknolojileri için gereksiz olsa da, telefonlara veya tabletlere ilerleyen dönemlerde gelen güncellemelerin cihazın kapasitesini zorlamaması için gelişmiş işlemcilere geleceğe yatırım olarak da bakmak mümkün.
Piyasa 2013 yılından beri sekiz çekirdekli işlemcilere alışmışken, artık üreticiler 10 çekirdek zamanının geldiğini düşünüyorlar ve mobil işlemci üreticileri 10 çekirdek için 2016 tarihini veriyorlar.
Hatta Mediatek, sekiz çekirdekli işlemcisi Helio X10'dan sonra şimdi de 10 çekirdekli işlemcisi Helio X20'yi neredeyse hazırladı bile. Bu arada sekiz çekirdekli işlemciler için Octa-core terimi kullanılırken, 10 çekirdekli işlemciler için latince isim geleneği ile deca-core terimi kullanılıyor.
Mediatek'in 10 çekirdekli Helio X20'si içinde, iki adet 2.5GHz Cortex-A72 çekirdeği, dört adet 2GHz Cortex-A53 çekirdeği ve dört adet de 1.4GHz Cortex-A53 çekirdeği yer alıyor. Bu çekirdeklerin her biri, telefondaki ayrı bir görevi aynı anda çalıştırmak üzere tasarlanmış. İşlemci, enerji tasarrufu için, az enerji isteyen mail uygulaması veya chat uygulaması gibi uygulamaları düşük hızlı çekirdeklerde çalıştıracakken, 3D oyun gibi yüksek işlemci gücü isteyen uygulamaları güçlü işlemcileri üzerinde çalıştıracak. Yani, telefonda açılan uygulamaların sayısı ve kaynak ihtiyacı arttıkça telefonun enerji tüketimi de artacak.
Mediatek yeni deca core işlemcisini 2016'da çıkaracak. O zamana kadar da işlemcinin daha az enerji tüketmesi ve daha hızlı çalışması için araştırmalarını sürdürecek.