Geçtiğimiz birkaç yıl akıllı telefonların yılıysa 2016, akıllı evlerin yılı olabilir. Nesnelerin İnterneti (Internet of Things - IoT), önümüzdeki aylarda meraklı ilk kullanıcılara özel olmaktan çıkıp, herkesin evine sıçrayacak. Böylece hayatınız daha karmaşık değil, daha kolay bir hale gelecek. Neden mi?
Daha karmaşık değil, daha kolay
Elektronik eşya ve cihaz üreticileri, karmaşık panellerin ve hiçbir zaman kullanılmayan işlevlerin ilgi çekmediğini fark etmiş durumdalar. Kullanıcıların istediği, kullandıkları eşyaların biraz daha iyi olması. Üreticiler bunun için makine öğrenme algoritmalarından ve yapay zekadan faydalanıyorlar.
Bu yöndeki gelişmeleri görmeye başladık bile. Örneğin Nest Learning Thermostat, onu nasıl kullandığınızı öğrenebiliyor ve evinizin sıcaklığını buna göre ayarlayabiliyor. Cihazın son modeli, su ısıtma cihazlarını bile kontrol edebiliyor ve bu sayede kaynar suya ihtiyacınız olabileceği sırada, siz hiçbir şey yapmadan suyunuz hazırlanmış oluyor. Nest Learning Thermostat, tekerleği baştan icat etmek yerine var olanı geliştiren ürünler için çok iyi bir örnek.
Bir başka örnek olarak WeMo Insight Switch'i verebiliriz. Üzerine bağlı cihazı uzaktan kapatıp açmanızı sağlayan elektrik prizi hem ucuz, hem de tek amaçlı (doğru, güç tüketimini de izleyebiliyor). Karşınıza karışık bir arayüz getirmiyor ve telefonunuz üzerinden tek bir işlevi yerine getirmeye odaklanıyor.
Akıllı telefonlar ve akıllı evler buluşuyor
Akıllı evler aslında hiç de yeni değiller. Yeni olan, bu evlerin kullanımının kolay olduğunun yeni fark edilmeye başlanmış olması. Bunun nedeni, akıllı ev teknolojilerinin her birinin bir akıllı telefon üzerinden kontrol edilebilmesi. Bugün evinizin sıcaklığını telefonunuz üzerinden değiştirip, güvenlik kamerasını izleyebilir, dilediğiniz yerden evinizdeki karbon monoksit oranını kontrol edebilirsiniz.
Telefonlar son 10 yılda kullanımı son derece kolay cihazlar haline geldiler. 2015'in en uygun fiyatlı telefonları bile keskin ve temiz sayılabilecek görüntüler sunabiliyorlar. Dokunmatik ekranlarda ise birden çok parmağı algılayabilme ve tepkisellik bir standart haline gelmiş durumda.
Dolayısıyla akıllı telefonlar, akıllı ev teknolojilerinde büyük bir yeniliğin kapısını açıyor ve akıllı ev deneyimini zahmetli olmaktan çıkarıyor.
Düşen fiyatlar
Tüketiciye yönelik teknolojiler, ilk ortaya çıktıklarında pahalı olabiliyorlar. Fiyatlar bir süre sonra düşebiliyor ve bu durumda teknoloji, herkesin erişebileceği hale geliyor. Burada en önemli nokta, fiyatın ne kadar sürede düştüğü. 2600 dolara satılan Powerbook'un 20 yıl ardından bugün, 200 dolara Chromebook sahibi olabiliyorsunuz. Bir başka örnek, 500 dolarlık ilk iPad'lerin yerine bugün 50 dolara Kindle Fire alabilmeniz.
Akıllı ev teknolojisi de benzer bir süreçten geçiyor. Fiyatlar son birkaç senedir oldukça düşmüş durumda; neredeyse tüm ürünleri 200 doların altında bir fiyata bulmanız mümkün. Belkin WeMo Light Switch ve WiMo Insight Plug gibi bazı ürünler, 50 doların bile altında. Yani fiyatlar bugün bizlerde satın alma isteği uyandıracak seviyelere gerilemiş durumda. Tüm bunlar, Nesnelerin İnterneti için müthiş bir 2016'nın kapısını araladığımız anlamına geliyor.