Bir bilgisayarınız varsa, internet üzerinden para kazanmak için tüm ihtiyacınız olan, iyi bir fikir. Burada eski plaklarınızı veya eşyalarınızı ikinci el satış siteleri üzerinde açık artırmaya sunmaktan bahsetmeyeceğiz. Sizin için web'i araştırdık ve teknolojinin para kazanmanıza yardımcı olacak yeni, heyecan verici yeni yollarının bir listesini hazırladık.
Makalemizde insan zekasıyla yapılabilen işleri - bilgisayar ve yazılımların yapamadığı, ancak elektronik sektörünün çalışmaya devam edebilmesi için vazgeçilmez olan işleri ele alacağız. Tüm yapmanız gereken, bir hizmete kaydolmak ve birkaç saat ayırarak, aldığınız işi yapmak olacak. Belki müthiş bir iş yapmayacaksınız, ancak PC'niz ve harcayacak boş zamanınız varsa, bunu paraya dönüştürebilirsiniz.
Başlamadan önce söyleyelim: İnternet, sahtekarlıkla dolu bir yer. İnternet, para kazanmak için harika bir mekan olabilir ancak kulağınıza fazlasıyla iyi gelen tekliflere dikkatle yaklaşın.
Küçük işlerden para kazanın
Bilgisayarlar, tekrarlayan işlerin birçoğunu ortadan kaldırmış olsalar da, yeni tekrarlayan işlerin de oluşmasını sağladılar. Bu sayede internetten hızla para kazanmak, mümkün hale geldi.
Örneğin Amazon'un Mechanical Turk'ü, yazılımın gerçekleştiremediği bazı görevleri üyelerine dağıtıyor. Hizmet, ismini 18. yüzyılda Avrupa'yı turlayan yetenekli bir satranç robotundan alıyor. Bu "robot", dışarıdan görünmeyen bir insan tarafından kontrol edilmekteydi.
Mechanical Turk'teki mikro-işler, bilgisayarla ilgili hızla tamamlanabilen görevler (HIT olarak adlandırılıyor) olabiliyor. Kullanıcıdan genellikle bir miktar veri girmesi veya bir anketi doldurması isteniyor. Belirlenen sürede ne kadar çok görev tamamlarsanız, o kadar çok kazanıyorsunuz. Çoğu görev için birkaç sent verildiğinden, para kazanmak için kendinizi işe biraz adamanız gerekiyor. Ancak bunun bazı avantajları da var. Evden istediğiniz kadar çok veya az iş yapabiliyor, istediğiniz gün çalışabiliyorsunuz. Daha çok düşünce ve efor gerektiren işler ise daha size çok ödemede bulunuyor.
Mechanical Turk'ün ücretleri size çok düşük geldiyse benzer, ancak belirli konulara daha odaklı hizmetler de var.
MicroWorkers daha yüksek ödemelerde bulunuyor ancak görevler gri piyasa kategorisinde ve blog'lara, flört sitelerine üye olmanız veya Amazon'da satılan ürünlere yorum yapmanız gerekebiliyor.
CloudCrowd ise Facebook üzerinden kaydolmanıza izin veriyor ve çoğunlukla metinleri tashih etmenizi istiyor, dolayısıyla çeviriyi temel alıyor.
Son olarak Just Answer'dan bahsetmek istiyoruz. Bu hizmetin modeli biraz farklı, ancak diğer siteler kadar geniş bir kategoriye sahip. Sitede uzmanlığınızı kullanarak kullanıcılardan canlı olarak gelen sorulara cevap veriyorsunuz. Bu yüzden seçtiğiniz alanlarda belirli niteliklere sahip olmanız gerekiyor ve ayrıca isminiz, kullanıcılara gösteriliyor. Sistemde teklif alarak çalışıyorsunuz. Bir sağlayıcı olarak cevap verebileceğiniz soruların listesini tarayabiliyorsunuz. Yardım edeceğinizi düşünüyorsanız, bir ücret belirliyorsunuz. Bu ücreti ödemek veya daha uygun fiyat aramak ise kullanıcıya kalıyor. Yeni sağlayıcılar ücretin yüzde 25'ini alırken daha tecrübeli kullanıcılar ücretin yüzde 50'sini alıyorlar
Sitenizde reklam verin
Sitenizde reklam göstermenin en kolay yolu, Google'ın AdSense hizmetini kullanmak. Hizmete kaydolduğunuzda size sitenizde kullanacağınız bir kod sunulacak.
AdSense, sitenizde gezen kullanıcılara bulundukları sayfadaki içerikle ilgili reklamlar gösteriyor. Tıklama başına ödeme modeli sayesinde ziyaretçileriniz reklama her tıkladığına, reklam verenin ödediği ücretin bir bölümünü kazanmış oluyorsunuz.
Bazı AdSense kullanıcıları ayda 1.000 dolardan fazla gelir elde etmeyi başarmış durumdalar. AdSense'te anahtar kelimelerin önemi büyük, ancak bu konuda yapabileceğiniz çok şey olmayabilir. Bazı blog'lar, en yüksek ödemenin yapıldığı anahtar kelimeleri sıraladıklarını iddia etseler de, hangilerinin gerçekten kazandırdığını takip etmek zor bir iş. Bu listeler için para ödemenize ise değmeyebilir, çünkü Google'ın kendi AdWords aracı, ilgili anahtar sözcükleri otomatik olarak öneriyor. Bu sayede içeriğinizi daha isabetli reklamlar için ayarlayabiliyorsunuz.
Kendi sayfanızdaki reklamlara tıklamak veya arkadaşlarınızın reklamlara tıklamasını istemek size katkıda bulunmayacağından bunları yapmayın. Gelirlerini korumak üzere karmaşık izleme mekanizmaları kullanan Google, bunları tıklama sahtekarlığı olarak adlandırıyor. Google'ı kandırmaya çalışmanız halinde ek gelir elde etmek yerine kalıcı olarak engellenebilirsiniz.
AdSense ile para kazanmak istiyorsanız, belirli, küçük bir kitleyi hedef alan iyi, güncellenen bir içerik hazırlayın. Reklamlar üzerinde daha fazla kontrole sahip olmak için, Amazon Associates gibi satış üzerinden belirli bir yüzdeyi alabileceğiniz hizmetlerden faydalanabilirsiniz.
Video yükleyerek para kazanma
Evde video hazırlayıp YouTube'a HD çözünürlüğünde yüklemek, teknik olarak kolay bir iş. QuickTime, MPEG, Windows Media veya AVI formatlarını destekleyen YouTube'a video yüklemek için sağ üstteki "Yükle" düğmesini kullanmanız yeterli.
Ancak video hazırlamaktan daha zor olan bir şey var - sizi seyredecek bir kitle bulmak. Para kazanmak için bu kitleye ihtiyacınız var. YouTube'da hangi videoların popüler olduğunu görmek ise oldukça kolay. YouTube'un Charts sayfasına giderek en çok görüntülenen videoları listeleyebilirsiniz.
Seçebileceğiniz birkaç ortak konu var. Bunların başında sevimli çocuklar ve sevimli hayvanlar geliyor. Hem komik, hem de sevimli videolar hazırlayabilecekseniz, YouTube sizin için doğru yer. 850 milyon izlenmeyi geçen "Charlie bit my finger" (Charlie parmağımı ısırdı) videosu, tüm zamanların en popüler sevimli videolarından.
Şansınızı deneyebileceğiniz bir başka konu, akıma ayak uydurmak ve akışı desteklemek olabilir. Rebecca Black ile eğlenen videolar, kısa bir süre için neredeyse şarkıcının kendi videosu kadar popüler hale gelmişti.
Zamanlamayı doğru yapmak kolay olmayabilir, ancak bunu başarırsanız hakkınızı alacaksınız. Eğitim videoları da iyi iş yapabiliyor, ancak seçeceğiniz konu ayrı bir makaleyi hak ediyor çünkü eğitim videolarının ayrı bir pazarı oluşmuş durumda.
YouTube Partner Program, videolarınıza reklam eklemenize ve her gösterimden para kazanmanıza olanak tanıyor. Ancak katılmanın zor bir iş olduğunu söyleyelim. Dahası YouTube, ödediği miktarları tam olarak açıklamıyor.
Takipçi toplamadan reklamlarla gelir elde edebileceğiniz alternatifler de var. Örneğin blip.tv ve vimeo.com'u deneyebilirsiniz.
Fotoğraflarınızı satın
Dijital fotoğrafçılık, PC ve web'in müthiş sinerjisinin keyfini çıkarıyor. Milyonlarca kullanıcı Flickr gibi sitelere fotoğraf yüklemekten veya Facebook'ta arkadaşlarıyla paylaşmaktan keyif alıyor. Ancak tüm yapabilecekleriniz bunlardan ibaret değil. Sadece birazcık daha çalışarak stok fotoğraflar çekebilir ve bunları internette satabilirsiniz.
Stok fotoğrafçılığında iki piyasa bulunuyor. Üst tarafta profesyonel fotoğrafçıların çalışmaları var. Bunlar haber ve olaylarla ilgili fotoğraflar, ünlülerin fotoğrafları ve zor çekilen fotoğraflardan oluşuyor. Bu fotoğrafların kullanım hakları yüzlerce doları buluyor.
Sizin başlayacağınız nokta ise mikrostok - burada telif hakkı bulunmayan fotoğraflar, ticari kullanım için çok düşük ücretlerle lisanslanıyor ve bunun üzerinden belirli bir oranda gelir elde ediyorsunuz. Çoğu çevrimiçi işte olduğu gibi burada da hacme önem vermeniz gerekiyor. Her satış için alacağınız miktar sentlerle sayıldığından, popüler fotoğraflar oluşturmanız gerekiyor.
Mikrostok siteleri, hangi tür fotoğraf istediklerini ve hangi fotoğrafları istemediklerini kendi sitelerinde açıklıyorlar. Örneğin iStockPhoto'da mevsimlik temalar ve kurumsal görüntüler, en çok satanlar arasında bulunuyor. Beyaz arka plan üzerinde çekilmiş meyve fotoğraflarının ise modası geçmiş durumda.
Ana gereksinimler arasında fotoğraflarınızın iyi bir kompozisyona sahip olması, yeterli çözünürlüğe sahip olması, iyi aydınlatılmış ve odaklanılmış olması var. Temel fotoğrafçılık yetenekleri, bu alanda yardımınıza yetişecektir.
Fotoğraflarınızı satabileceğiniz diğer siteler arasında topluluk tabanlı Shutterpoint ve daha resmi ve tanınmış bir site olan ve satılan her fotoğraf için 30 dolara kadar ödemede bulunabilen Shutterstock var. Shutterstock, fotoğrafların birden fazla kez satılmasına da olanak tanıyor.
Ekitap yayınlayın
Ekitap, fikirlerinizi paylaşmak için ideal bir format. Akıl okumak ve makyaj teknikleri, çok okunan konuların başında geliyor. Belki de eski bir otomobili sıfırdan yaptınız - bu konudaki bilgilerinizden faydalanacak yüzlerce kişi olabilir.
Özellikle iTunes ve Kindle sayesinde ebook'larınızı kendi kendinize yayınlamanız, çok kolay bir hale geldi. Kindle kitapları için özel bir format oluşturmanıza bile gerek yok. Kindle Direct Publishing programı, kitaplarınızı düz metin, HTML veya Microsoft Word DOC formatlarında kabul ediyor (yeni DOCX formatı değil). PDF de kullanabiliyorsunuz, ancak Amazon'da kitap yayınlayan kullanıcılar, PDF'te biçimlendirmede sorun yaşadıklarını söylüyorlar.
Kitap yayıncıları, kitabı gönderdikten sonra değişiklik yapmanın zahmetli bir iş olduğunu söylüyorlar. Bu yüzden her detayın doğru olmasına ve kitabı baştan aşağı okuduğunuza emin olun. Bunun ardından kitap için bir ücret seçin ve her satışın yüzde 70'ini kendinize ayırın.
iPad'in ücretsiz kitap mağazası Apple iBooks'a özel kitap hazırlamak, biraz daha zahmetli olabilir. Apple'ın Pages uygulamasının desteklediği ePub protokolüyle çıktı almanız gerekiyor. Dilerseniz açık kaynak kodlu bir araç olan Calibre'ı kullanarak belgelerinizi ePub'a dönüştürebilirsiniz.
Son olarak bahsedeceğimiz hizmet olan Smashwords, birden fazla format ve mağaza için kitap hazırlamayı kolay hale getiriyor. DOC formatındaki kitaplarınızı kabul eden Smashwords, kitabınız için bir ISBN numarası oluşturup onu Nook ve Sony'nin eReader mağazasına, aynı zamanda Smashwords sitesine ekleyebiliyor.