Teknoloji, her zaman olduğu gibi 2014 yılında da tüm hızıyla gelişmeye devam edecek. Ve hayatımızı ciddi anlamda değiştirebilecek birçok teknoloji bu sene karşımıza çıkabilir. Sadece cep telefonu ve bilgisayarlar değil, artık her şeyin "akıllı" olmaya başlaması, özellikle bu sene iyice hız kazanacak.
İşte bu sene devrimsel gelişmelere sahne olacağını düşündüğümüz 10 farklı teknolojik alan!
1. Tabletler daha büyük olacak
Detayları internete önceden sızan 12 inç'lik Samsung Galaxy Note'la CES 2014'de tanıştık bile. Bunun yanında Ocak ayında, 20 inç boyutunda ve 4K çözünürlüğe sahip bir tablet olan Panasonic Toughtpad 4K UT-MB5 piyasaya çıkacak. Bu dev tablet söylenene göre tasarımcı ve fotoğrafçıları hedef alarak geliştirilmiş.
Bununla da kalmayıp tabletler ün olarak da büyüyecek ve artık her yere yayılmaya başlayacak. Kafeler, hava alanları, otobüsler ve taksiler ilk yayılmasını beklediğimiz alanlar. Fazla bakım gerektirmemeleri de halka açık kullanıma uygun olmalarını sağlıyor. Mesela yiyecek ve içecekleri tabletten sipariş vermek sıradan bir hale gelebilir. Zaten bunun daha önceden yaygınlaşmasını beklerdik, Japonya'da uzun süredir böyle bir şey zaten vardı.
Ultra HD yaygınlaşacak, 3D baskının önemi artacak
2. Ultra HD 4K, TV ve telefonlarda yaygınlaşacak
Brezilya'daki 2014 FIFA Dünya Kupası ve Sochi Kış Olimpiyatları 4K de kameraya alınacaklar. 2014'ün sonuna kadar da Netflix ve Sony'nin Video Unlimited servisleri 4K içerikle dolup taşacak.
3D'den farklı olarak, 4K'nin bir piyasa standardı haline gelmesi bekleniyor. Tabii bu hale gelmesi biraz zaman alacak.
2014'ün sonlarına doğru, 3.840 x 2.160 çözünürlüklü cep telefonları görmeye başlayacağız. Hepsi de en az Qualcomm Snapdragon 800 işlemcisine sahip olacak (şu an için 4K video ile baş edebilen tek mobil işlemci). Böylece muhtemelen ceplerde bir 4K devrimi yaşanacak, kameraları da 4K video çekebilmeye başlayacak.
3. 3D baskı yeni bir endüstri devri başlatacak
3D yazıcıların üretiminin 2014 yılında 75% artması bekleniyor. Sanal dünya ile gerçek dünyayı iç içe geçirmek anlamına gelen bu teknoloji ile, Minecraft'da oluşturduğumuz dünyaları gerçek dünyaya geçirmek bile mümkün olabilecek.
İnternetin kapsamı büyüyecek, videolar artacak
4. Nesnelerin interneti (Internet of Things)
İnternet bilgisayarların ve akıllı ceplerin ötesine geçiyor. Gün geçtikçe daha fazla cihazın Wi-Fi bağlantısına sahip olmasının yanında, artık bu cihazların birbirleri ile iletişim kurmalarını sağlayan kendine has bağlantı türleri de ortaya çıkmaya başladı. Evimizdeki yaşantımızı büyük derecede etkileyebilecek bu tip teknolojilerle, örneğin arabamızla eve yaklaştığımızda evin ısıtılması, yemeğin pişirilmesi gibi şeyler mümkün olacak.
5. Videolar interneti ele geçirecek
Aslında bir geçiş dönemindeyiz. Daha önce kabloda olan şeyler havadan, havadan aktarılan şeyler de kablodan aktarılıyor. Hong Kong gibi otel odalarında bile 100Mbps servislerin olduğu yerlerde, insanlar artık televizyon izlemiyor, her şey kabloya geçmiş durumda. Buradan akan veri miktarı ise gün geçtikçe artıyor.
İngiltere'de ayda indirilen veri miktarı 17GB, ve söylenenlere göre 2017 yılında bu ayda 70GB'ı bulacak. Bunun ana sebebi ise video içeriğin kalitesinin ve miktarının git gide artması.
Daha sağlam cepler, çevrimiçi süper bilgisayarlar
6. Akıllı cepler güçlenecek
Zaten denemelerini görmüştük, ama 2014'de akıllı cepler daha da kırılmaz olacakları iddiasındalar. LG'nin 6 inç'lik elastik dış yapılı G Flex'i ve 7.9 mm-inceliğindeki Samsung Galaxy Round geliştirme aşamasında. Ama sadece böyle özel cepler değil sıradan cepler de gelişme görecek. Artık tüm üst uç ceplerin su geçirmez olması beklenirken, ceplerin yapısının da cam ve metal olmaktan çıkıp, daha hafif, esnek ve ince olmaları bekleniyor.
7. Watson uygulamalarının yanında Siri aptal gibi kalacak
2014, çevrim içi süper bilgisayarların doğuşuna da tanıklık edecek. Geçtiğimiz Kasım ayında IBM sessizce Watson isimli 2.880 çekirdekli süper bilgisayar kümesini, geliştiriciler için bir bulut uygulamasında hizmete sunmuştu.
Watson'un DeepQA isimli IBM'in akıllı öğrenme yazılımına sahip olması ise asıl önemli noktası. Bu, Watson'un yazılı veya sesli soruları cevaplayabildiği, ve kendi hatalarından öğrenebildiği bir yapay zekaya sahip olduğu anlamına geliyor.
Giyilebilir cihazlar, ve akıllı ceplerin kaderi
8. Giyilebilir cihazlar veri alışverişinde bulunacak
2014 yılı içerisinde birçok giyilebilir elektronik cihaz göreceğiz. HAPIfork çatal hızlı yemek yiyenleri yavaşlatacak, Sony'nin yakın zamanda patentini aldığı SmartWig (akıllı peruk) ise navigasyon ve diğer cihazların kontrolünü bir göz kırpmayla sağlayabilecek.
Yalnız 2014'deki asıl gelişme, böyle cihazların birbirleriyle etkileşimi açısından olacak.
9. Akıllı ceplerin hükümdarlığı devam edecek
Google Glass, Galaxy Gear ve giyilebilir cihazların oldukça dikkat toplayacağı şüphesiz, ama yine de akıllı ceplerin liderliğini ele geçiremeyecekler. Çünkü sonuçta bu tür cihazların ana kontrolü de yine bir akıllı cepten veya bir tabletten yapılacak.