2011'in yaz ayları, birçok önemli teknolojik gelişmeye sahne oldu. Belki de her sene bile görmeyeceğimiz sayıda büyük olay, sadece bulunduğumuz senenin yaz aylarına sığmayı başardı.
Eğer bir süredir teknoloji dünyasında olup bitenleri takip etmediyseniz, çok şey kaçırdınız demektir. Makalemizin devam eden sayfalarında son üç ayın en önemli olaylarını kısaca sizlerle paylaşacağız.
WWDC'de tanıtılan iOS 5 ve fazlası...
WWDC'de tanıtılan iOS 5 ve fazlası
Apple'ın Haziran'da düzenlediği yıllık Dünya Geliştirici Konferansında olağanüstü yeni bir cihazın tanıtımına şahit olmadık. Bunun yerine Mac OS X ve iOS güncellemeleri, bir de merak uyandıran iCloud ortaya çıkarıldı. iCloud, Android kullanıcılarının bildiği şeyleri tekrar sunuyor olsa da, Apple'ın ona müzik ve medya dosyalarını eşitleyen iTunes Match'ı eklemesi ve biraz daha geliştirmesiyle daha ilginç bir hale geldi.
Tabletler: iPad'i yakalamak için rakiplerin kıyasıya yarışı sürse de kimse önemli bir aşama kaydedemedi. RIM PlayBook ve HP Touchpad tutunmayı başaramadı, ancak teknoloji dünyasının yarışı burada bırakmaya hiç niyeti yok. Yaza tabletlere uygun Windows 8'i tanıtarak giren Microsoft'un yanında, Amazon'un da "iPad katili" bir cihazla ortaya çıkacağı dedikoduları dolaşıyor.
Herkes, önüne geleni hack'liyor...
Herkes, her şeyi hack'liyor: CIA, Sony (birkaç kez), Citigroup ve hatta Türkiye'ye ait bazı web siteleri, bu yaz hacker'ların hedefi oldu.
Google+ açıldı: Yılın en çok gürültü koparan beta ürünü Google+, ilk iki ayında herkese açık olmamasına rağmen dev bir boyuta ulaştı. iOS App Store dahil, uygulama marketlerinde en çok indirilen uygulama oldu.
Patent kavgası: 2011 yazında, dev teknoloji şirketleri birbirlerini patentler nedeniyle dava ederken bundan kimse birşey anlamamıştı. Google, Nortel Network'a ait patentler için tam 3.14 milyar dolar ödedi.
Apple, dünyanın en büyük şirketi oldu. Bir sürelik: Apple, kısa bir süre için de olsa ExxonMobil'i geçerek dünyanın en değerli şirketi olmayı başardı.
Telefon hack'leme ve diğerleri
Telefon hack'leme: İngiltereli bir grup gazetecinin sadece gazetecilik yapmadığı, hack'leme işleriyle de uğraştığı ortaya çıktı. Bu gazeteciler, bazı seçkinlerin ve politikacıların sesli postalarını hack'lemişti.
Cihazlar zararlı hale geldi: Telefon hack'leme, Orta Doğu'daki devrimlerde ve İngiltere'deki ayaklanmalarda da önemli bir rol oynadı.
Google, Motorola'yı satın aldı: Google, Motorola için 12.5 milyar dolar öderken şirkete ait 17.000 patenti de sahiplenmiş oldu.
HP bıraktı ve kazandı: Dünyanın en büyük PC üreticilerinden HP, PC üretmeyi, tablet ve cep telefonlarını bırakacağını açıklamıştı. Şirketin amacı, IBM gibi kurumsal yazılımlar üretmekti. Ancak bu planların ortaya çıkmasının ardından TouchPad'lerin satışları beklenmedik bir şekilde patladı.
Steve Jobs görevini bıraktı: Apple'ı meydana getiren adam Steve Jobs, CEO'luk görevini Tim Cook'a bırakarak yönetim kurulu başkanı haline geldi. Jobs'ın sağlık sorunları, görevini devam ettirmesine el vermedi.